Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να ξεπεράσει τον κρίσιμο στόχο του 1,5° Κελσίου κατά την περίοδο 2025-2029, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.
Η πρόβλεψη συνοδεύεται από βεβαιότητα 70%, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη ανησυχία για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και τις επιπτώσεις της σε πλανητική κλίμακα.
Πλησιάζοντας το σημείο χωρίς επιστροφή
Η έκθεση του WMO προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος όρος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης για κάθε έτος μεταξύ 2025 και 2029 θα κυμαίνεται από 1,2°C έως 1,9°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850–1900). Υπάρχει 80% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από αυτά τα έτη θα είναι θερμότερο από κάθε προηγούμενο —συμπεριλαμβανομένου του 2024, που ήδη καταγράφηκε ως το πιο θερμό στην ιστορία. Επιπλέον, η πιθανότητα ένα έτος να ξεπεράσει τους 1,5°C φτάνει το 86%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, η μέση πενταετής θερμοκρασία για την περίοδο 2025-2029 προβλέπεται με πιθανότητα 70% να υπερβεί το όριο του 1,5°C — μια δραματική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία
Η υπέρβαση του ορίου των 1,5°C δεν αποτελεί απλώς ένα αριθμητικό κατώφλι. Συνεπάγεται σημαντικές και εντεινόμενες επιπτώσεις: καύσωνες με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ακραίες βροχοπτώσεις, παρατεταμένες ξηρασίες, λιώσιμο παγετώνων και θαλάσσιων πάγων, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και περαιτέρω θέρμανση των ωκεανών. Όλα αυτά επιβαρύνουν τις φυσικές καταστροφές και απειλούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια τροφίμων και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Η τάση επιμένει – και εντείνεται
Τα έτη 2023 και 2024 καταγράφηκαν ως τα θερμότερα στην ιστορία, ενώ και η τελευταία δεκαετία σπάει συνεχώς ρεκόρ. Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office), σε συνεργασία με δέκα διεθνή επιστημονικά κέντρα, επιβεβαιώνει την ανησυχητική πορεία του πλανήτη προς μια μακροπρόθεσμη υπέρβαση του ορίου των 1,5°C — πιθανόν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
Οι προβλέψεις για τη θερμοκρασία έρχονται καθώς η ακραία ζέστη επιφέρει ένα αυξανόμενο τίμημα παγκοσμίως. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε πέρυσι ότι η ζέστη σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως—30 φορές περισσότερους από τους τροπικούς κυκλώνες—ενώ το θερμικό στρες απειλεί να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κύματα καύσωνα στο Σαχέλ, θερμοκρασίες ρεκόρ που επηρεάζουν 120 εκατομμύρια Αμερικανούς και καυτές συνθήκες που σκότωσαν 1.300 προσκυνητές κατά τη διάρκεια του Χατζ.
Παρά τη Συμφωνία του Παρισιού (2015) και τις δεσμεύσεις για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, ιδανικά στο 1,5°C, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται — καθιστώντας την επίτευξη του στόχου όλο και πιο δύσκολη.
Κάλεσμα σε άμεση δράση
Η έκθεση του WMO είναι ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι κινδύνου. Υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για γενναία και συντονισμένη δράση: μείωση των εκπομπών, αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, ενίσχυση των πολιτικών προσαρμογής και στήριξη των πιο ευάλωτων πληθυσμών.
Η υπέρβαση του 1,5°C δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο. Είναι μια πραγματικότητα που πλησιάζει απειλητικά και φέρνει μαζί της μια νέα εποχή αβεβαιότητας για το παγκόσμιο περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα ξεπεραστεί το όριο —αλλά πόσο γρήγορα θα αντιδράσουμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Οι προβλέψεις υπογραμμίζουν το πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί πέρα από πολλές επιστημονικές προβλέψεις. «Πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία κρύβεται η ζοφερή πραγματικότητα ότι είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία των Παρισίων», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Κο Μπάρετ.
«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλιώς θα πληρώσουμε ένα ολοένα και βαρύτερο τίμημα.»
- Μύκητες και Κλιματική Αλλαγή: Μια αόρατη απειλή (26/05/2025)
Εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μύκητες και τις ευρύτερες περιβαλλοντικές συνέπειες. - Η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε αέναη κρίση (24/01/2025)
Αναλύει τον ορισμό της κλιματικής αλλαγής, τις επιπτώσεις της και την έννοια της κλιματικής κρίσης ως μόνιμης κατάστασης. - Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια νέα λέξη-μόδα – Είναι ένα … (01/08/2023)
Περιγράφει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης, όπως καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, και τον αντίκτυπό τους σε πόλεις και ύπαιθρο. - 150 επιχειρηματικοί κολοσσοί ζητούν από την ΕΕ μείωση 90% των εκπομπών (27/05/2025)
Αναφέρεται σε πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για μείωση των εκπομπών και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για φιλόδοξους στόχους. - Γιάννης Τσιπουρίδης/ Κλιματική αλλαγή και λειψυδρία (24/09/2024)
Εξετάζει τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με την λειψυδρία και τις επιπτώσεις στη ζωή στον πλανήτη. - Χρήστος Σούλης / Η κλιματική κρίση αποτελεί μια περιβαλλοντική … (14/05/2024)
Αναφέρεται στις πρωτοφανείς αλλαγές στο κλίμα και τις πιθανές επιπτώσεις όπως επισιτιστική κρίση και οικονομική αστάθεια.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραπάνω links για να διαβάσετε αναλυτικά τα άρθρα. Αν θέλετε, μπορώ να σας βοηθήσω και με άλλες πληροφορίες!
Summary (English):
A new report from the World Meteorological Organization (WMO), part of the UN system, warns that the global average temperature is likely to exceed the critical 1.5°C threshold above pre-industrial levels during the 2025–2029 period. The probability of this happening is estimated at 70%, marking a sharp increase in risk compared to previous projections. The report also indicates an 80% chance that at least one year in that period will be hotter than 2024 — the warmest year on record so far — and an 86% chance that one year will exceed the 1.5°C mark.
Such a temperature rise is expected to have severe environmental and societal consequences: more frequent and intense heatwaves, extreme rainfall events, prolonged droughts, melting glaciers and sea ice, ocean warming, and rising sea levels. These changes will intensify natural disasters and threaten food security, human health, and global economic stability.
Despite the goals of the 2015 Paris Agreement, CO₂ emissions continue to rise, making it increasingly unlikely that the 1.5°C target can be maintained. The WMO’s findings are a stark warning that immediate and decisive global action is urgently needed to curb greenhouse gas emissions and avert the worst impacts of climate change.
- Europe’s New €150 Billion Defense Plan Raises Greek Concerns Over Turkey’s Potential Involvement
- Mitsotakis Unveils Sweeping Market Reform and Migration Crackdown in Cabinet Meeting
- Θα γίνουμε Σουηδία!: Νέα Εθνική Αρχή για την Αγορά και τον Καταναλωτή
- Ανάλυση / SAFE: Το νέο χρηματοδοτικό υπερόπλο της Ε.Ε., ο διπλός γρίφος της Τουρκίας και οι φόβοι της Αθήνας
- Μεγάλη συναυλία του ΛΕΞ: Sold out σε λιγότερο από 24 ώρες και εξελίξεις για τη διοργάνωση – Που θα γίνει τελικά;