Ο Ουκρανός πρόεδρος σχολιάζει τις αμερικανικές σχέσεις με τη Ρωσία εν μέσω πολέμου και πιέσεων για περισσότερη υποστήριξη.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, όπως αναφέρει το Politico, ότι πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκαλεί μεγαλύτερη ενόχληση στον Λευκό Οίκο απ’ ό,τι ο ίδιος, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της κλιμακούμενης ρωσικής επιθετικότητας. Τόνισε ότι ο Πούτιν με τις ενέργειές του δημιουργεί «πονοκέφαλο» στην αμερικανική κυβέρνηση και όχι ο ίδιος ή η ουκρανική πλευρά.
«Νομίζω πως ο Πούτιν εκνευρίζει τον Λευκό Οίκο πολύ περισσότερο απ’ όσο εγώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να προκαλεί με αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις και κλιμάκωση των συγκρούσεων στα ανατολικά της χώρας.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν περισσότερη πίεση στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η στήριξη της Δύσης παραμένει καθοριστική για την αντοχή της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μερτς θα υποδεχθεί τον Ζελένσκι με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας).
«Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στη γερμανική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς και στις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας» με τη Ρωσία, επεσήμανε ο Στέφαν Κορνέλιους εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Εξάλλου το απόγευμα ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Χθες βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε σχέδια για την περαιτέρω επέκταση και αύξηση της παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών όπλων για να ενισχυθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τρία και πλέον χρόνια μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της χώρας.
Σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη εκατοντάδες εταιρείες που παράγουν οπλισμό, ο πρόεδρος Ζελένσκι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του προετοιμάζει συμφωνίες επενδύσεων σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κράτη για να αυξηθεί η παραγωγή όπλων στη χώρα του, με έμφαση σε μη επανδρωμένα οχήματα και σε όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Οι δυνατότητες του ουκρανικού στρατού σε ό,τι αφορά οπλικά συστήματα μακρού βεληνεκούς θεωρούνται από ειδικούς σε ζητήματα εξοπλισμών πολύ κατώτερες από αυτές του ρωσικού.
Η δήλωση Μερτς και οι αντιδράσεις
Η συνάντηση των δύο πραγματοποιείται στον απόηχο των αντιδράσεων ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που προκάλεσε η δήλωση του Μερτς περί άρσης των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία. «Η απόφαση είχε ληφθεί ήδη από καιρό», διευκρίνισε χθες ο Μερτς, αλλά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκαναν λόγο για «μη χρήσιμη» δήλωση και ζήτησαν μεγαλύτερο βάρος στη διπλωματία.
Ο Μερτς είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί που αφορούν το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία, οπλικά συστήματα που προμηθεύουν την Ουκρανία η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Ο γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η Ουκρανία διαθέτει πλέον όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύσει στρατιωτικές υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας, υποδεικνύοντας ότι αυτή η απόφαση έχει ληφθεί προ πολλού.
«Το θέμα του βεληνεκούς τέθηκε εδώ και λίγους μήνες (…) Οι δυτικές χώρες είχαν εδώ και καιρό εγκαταλείψει αυτές τις απαιτήσεις (για χρήση όπλων περιορισμένου βεληνεκούς). Από αυτή την άποψη, περιέγραψα χθες κάτι το οποίο συνέβαινε ήδη εδώ και μήνες», ανέφερε χθες ο Μερτς, επιχειρώντας να εξηγήσει τις δηλώσεις του, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως στροφή από την πολιτική του πρώην καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος υποστήριζε σθεναρά ότι ο πόλεμος δεν θα πρέπει να διευρυνθεί.
Ο Μερτς, που ορκίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει δεσμευθεί να αναλάβει έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο στη στήριξη της Ουκρανίας σε σχέση με τον προκάτοχό του Όλαφ Σολτς.
Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του ο συντηρητικός Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες το Κίεβο και τη Δευτέρα υποστήριξε το δικαίωμα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, σε αντίθεση με την προσεκτική ρητορική του Σολτς για το θέμα.
Διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ.