Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ένταση, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές προσανατολίζονται να μην υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Ορισμένοι κρίνουν ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών δεν έχει υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία προωθείται λόγω των πιέσεων της αντιπολίτευσης.
Η πιθανότητα να μην συμπληρωθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για την υπερψήφιση της πρότασης προκαλεί αγωνία στην κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες στη δημοσκοπική πορεία της ΝΔ, ενώ θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις τελευταίες ώρες, το παρασκήνιο είναι ζωηρό. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούν τους «ύποπτους» για «εξέγερση», προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν άρνηση υπογραφής. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι «καραμανλικοί» βουλευτές, που ετοιμάζονται να κάνουν επίδειξη δύναμης, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στην υπερψήφιση της πρότασης.
Το τεταμένο κλίμα καταγράφηκε και κατά τη συλλογή των υπογραφών για την κατάθεση της πρότασης. Κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για το νομικό υπόβαθρο της πρωτοβουλίας, αν και τελικά συγκεντρώθηκαν οι 30 υπογραφές που απαιτούνταν για την έναρξη της διαδικασίας.
Η υπόθεση Καραμανλή προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για την κυβερνητική ενότητα. Η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής αφορά αποκλειστικά τον πρώην υπουργό Μεταφορών και εστιάζεται στη διοικητική εποπτεία για την οικονομική ενίσχυση του οργανισμού, και όχι για την ασφάλεια.
Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα: πώς θα οδηγήσει τον πρώην υπουργό μπροστά σε δικαστική κρίση, χωρίς να αναζωπυρώσει την πολιτική αντιπαράθεση. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι, ακόμα και αν ο Καραμανλής δεν συνεργαστεί, η κυβέρνηση θα κινηθεί με την ίδια τακτική που ακολούθησε στην υπόθεση Τριαντοπούλου.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, από την πλευρά του, επιθυμεί να καθαρίσει το όνομά του και θεωρεί ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα για τον ίδιο στη δικογραφία. Παράλληλα, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Μαξίμου και του περιβάλλοντος του Καραμανλή, χωρίς όμως οι δύο πλευρές να θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ευελπιστώντας ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει λυτρωτικά για την υπόθεση.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να γίνουν τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης παραπομπής του πρώην υπουργού.
- Οργισμένη η Μαρία Καρυστιανού για την πρόταση της ΝΔ: «Το κουκούλωμα δεν θα σας σώσει»
- Ο νέος πονοκέφαλος του Μαξίμου: Θα μαζευτούν 151 “γαλάζιοι” ψήφοι για την προανακριτική;
- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Σέρρες, Λεύκωνα και Χριστό για αυξημένες τιμές ουρανίου στο νερό
- Ravi Parikh / Η συζήτηση για τον καρκίνο του Μπάιντεν είναι επικίνδυνη
- Υποχρεωτικός έλεγχος των social media όσων θέλουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ: Νέο μέτρο από την κυβέρνηση Τραμπ