Περισσότερες από εκατό μεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές εταιρείες, ανάμεσά τους κολοσσοί όπως η Ikea, η Unilever και η Leroy Merlin, απηύθυναν δημόσια έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ζητούν μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 — έναν στόχο που έχει ήδη παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη.
Η επιστολή και το μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα
Σε κοινή επιστολή τους προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπρόσωποι περίπου 150 επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων επισημαίνουν πως το ποσοστό του 90% θα πρέπει να θεωρηθεί ως η ελάχιστη αποδεκτή φιλοδοξία — και όχι ως το ανώτατο όριο. Τονίζουν ότι ένας τέτοιος στόχος, συνοδευόμενος από ένα συνεκτικό και έξυπνο πλαίσιο δημόσιων πολιτικών, μπορεί να επιταχύνει την καινοτομία, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και να απαλλάξει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον άνθρακα.
Κρίσιμος σταθμός ενόψει της COP30
Η πίεση των εταιρειών έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία: η οριστική μορφή του ευρωπαϊκού «κλιματικού οδικού χάρτη» για το 2040 πρέπει να υποβληθεί στον ΟΗΕ ενόψει της συνόδου COP30 τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι δύσκολες. Χώρες όπως η Αυστρία εκφράζουν επιφυλάξεις ή απομακρύνονται από την πλήρη στήριξη του στόχου, ενώ ο Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, αναγκάστηκε να αναβάλει την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης που είχε προγραμματιστεί για πριν το καλοκαίρι.
Κλιματική αλλαγή: Οικονομικός και δημοσιονομικός κίνδυνος
Οι εταιρείες θεωρούν ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αλλά και οικονομική. Στηρίζουν τις δεσμεύσεις της COP28 για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τριπλασιασμό της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης. Όπως τόνισε η Ρεμπέκα Μάρμοτ, Chief Sustainability Officer της Unilever, «ένας ισχυρός στόχος είναι απαραίτητος για τη διαμόρφωση ενός σαφούς και σταθερού κανονιστικού πλαισίου, που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιταχύνει την απανθρακοποίηση των επιχειρήσεων και των εφοδιαστικών αλυσίδων».
Τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν
Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει μέτρα όπως η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, η απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας με χρήση νέων τεχνολογιών, η αύξηση της παραγωγής οχημάτων και συσκευών μηδενικών εκπομπών και η διατήρηση κοινωνικής δικαιοσύνης στη μετάβαση.
Η μάχη για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία
Παρά τις δυσκολίες και τις αντιστάσεις, η ισχυρή στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα ενισχύει την πίεση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν έναν φιλόδοξο και δεσμευτικό στόχο. Η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 αποτελεί όχι μόνο περιβαλλοντικό στοίχημα αλλά και θεμέλιο για την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική ανθεκτικότητα και την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών.
- Πτώση 52,6% στις πωλήσεις της Tesla – Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στο Model Y
- «Κλιματική ουδετερότητα τώρα»: 150 επιχειρηματικοί κολοσσοί ζητούν από την ΕΕ μείωση 90% των εκπομπών έως το 2040
- Ουκρανία: Συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και ρωσική προέλαση στη Σούμι
- Σκάνδαλο διαφθοράς ΟΠΕΚΕΠΕ – Καταγγελίες για σωματική βία κατά Ευρωπαίων εισαγγελέων
- Ethnofest / History Projected: Προβολές της Ιστορίας