Η γεύση και η παράδοση των Ricci al Pistacchio βρίσκονται στην καρδιά της μεσογειακής και ιταλικής γαστρονομίας, με ιστορία που εκτείνεται πολύ πριν εμφανιστεί η σοκολάτα Ντουμπάι. Αυτά τα απολαυστικά γλυκά, με την πλούσια γέμιση από πραλίνα φιστικιού, έχουν διατηρήσει τη θέση τους στο πάνθεον των κλασικών γλυκών, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση και η αυθεντικότητα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από σύγχρονες τάσεις.
Η συνταγή τους βασίζεται σε συστατικά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, προσφέροντας μια γεύση που ξεπερνά το χρόνο και τις μόδες.
Τα αυθεντικά Ricci al Pistacchio (ή Ricciarelli al Pistacchio) είναι συνήθως μπισκότα ή προϊόντα με γέμιση πραλίνας φιστικιού, αλλά η αυθεντική συνταγή τους μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα υλικά για το μπισκότο (π.χ. αμύγδαλο, ασπράδι αυγού, ζάχαρη άχνη). Η παραπάνω συνταγή είναι για την πραλίνα φιστικιού, που χρησιμοποιείται συχνά ως γέμιση ή επικάλυψη σε αυτά τα γλυκά1.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα Ricciarelli al Pistacchio (αυθεντική συνταγή):
Υλικά (για τα μπισκότα):
- 200 γρ αμύγδαλο (άχνη)
- 200 γρ ζάχαρη άχνη
- 2 ασπράδια αυγών
- 1 κουταλιά βανίλια
- 1 μικρή κουταλιά τριμμένη μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
- 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 γρ φιστίκι Αιγίνης ή Σικελίας (για πάνω ή μέσα, προαιρετικό)
- Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Παρασκευή (για τα μπισκότα):
- Ανακατέψτε την άχνη αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη.
- Προσθέστε τα ασπράδια, τη βανίλια, τη μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
- Παραδώστε τη μάζα για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Σχηματίστε μικρά μπισκότα σε σχήμα κρεατόπιτας και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
- Ψήστε στους 160°C για 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
- Εφόσον θέλετε, γεμίστε ή επικάλυψτε με πραλίνα φιστικιού (βλ. παραπάνω συνταγή).
Εδώ είναι η συνταγή για την πραλίνα φιστικιού:
Υλικά:
- 250 γρ ζάχαρη
- 300 γρ φιστίκι Αιγίνης (ή φιστίκι Σικελίας, αν θέλετε πιο αυθεντικό ποιότητα “Ricci al Pistacchio”)
- 15 ml ηλιέλαιο (ή κάποιο άλλο έλαιο με ουδέτερη γεύση, αν προτιμάτε)
Παρασκευή:
- Ψήστε τα φιστίκια (αν δεν είναι ήδη ψημένα): Ψήστε τα φιστίκια σε φούρνο στους 180°C για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Προσέξτε να μην καούν.
- Καραμελώστε τη ζάχαρη: Σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και να πάρει χρυσό καραμέλα χρώμα.
- Προσθέστε τα φιστίκια: Αμέσως μόλις η ζάχαρη γίνει καραμέλα, προσθέστε τα φιστίκια και ανακατέψτε γρήγορα για να καλυφθούν όλα.
- Χύστε το μείγμα: Ρίξτε το μείγμα σε χαρτί ψησίματος ή σε πέτρα μάρμαρο, αφήστε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
- Λιώστε: Μόλις κρυώσει, σπάστε το σε μικρά κομμάτια και λιώστε το σε επαγγελματικό μπλέντερ ή γουδί, μέχρι να πάρετε μια λεπτή ή χοντρή πραλίνα (ανάλογα με την προτίμησή σας).
- Προσθέστε το λάδι: Στο τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο και ανακατέψτε για να αποκτήσει πιο απαλή υφή.
Αυτή η πραλίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση ή γλάσο για τα Ricci al Pistacchio.
- Ethnofest / History Projected: Προβολές της Ιστορίας
- Ricci al Pistacchio: Το γλυκό από τη Σικελία που προηγείται μερικούς αιώνες της… σοκολάτας ντουμπάι
- Δολάριο υπό πίεση – Το παράθυρο ευκαιρίας για το Ευρώ
- Τι είναι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα;
- Ερώτηση του Σάκη Αρναούτογλου στην Κομισιόν: Στεγαστική κρίση στα νησιά – Κίνδυνος για υγεία, εκπαίδευση και πολιτική προστασία