Οι δυτικές χώρες αφαίρεσαν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Η κίνηση αυτή ενδέχεται να αλλάξει δραματικά την ισορροπία του πολέμου, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.
Η δήλωση Μέρτς που αλλάζει το παιχνίδι
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτς ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στη χρήση των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Ουκρανία μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της, επιτιθέμενη ακόμη και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Euronews.
Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητούσε επίμονα τη δυνατότητα χρήσης δυτικών όπλων για επιθέσεις σε στόχους πίσω από τις ρωσικές γραμμές.
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, χαρακτήρισε την απόφαση «επικίνδυνη» και ασυμβίβαστη με τις προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης. Η Μόσχα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να θεωρηθούν απόπειρα άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο και να αντιμετωπιστούν ανάλογα.
Αλλαγή στρατηγικής και εσωτερικές αντιστάσεις
Η στάση του Φρίντριχ Μέρτς διαφοροποιείται σαφώς από εκείνη του προκατόχου του, Όλαφ Σολτς. Ο νέος καγκελάριος έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει ακόμη και στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία – κάτι που έως τώρα ήταν ταμπού. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών παραμένει αντίθετη, φοβούμενη τις συνέπειες μιας πιθανής κλιμάκωσης.
Ο Μέρτς, πάντως, υπεραμύνεται της αλλαγής στρατηγικής, κατηγορώντας τη Ρωσία για επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους: «Η Ρωσία επιτίθεται αδίστακτα σε πόλεις, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία – η Ουκρανία δεν το κάνει αυτό», δήλωσε.
Η νέα φάση του πολέμου: Ευκαιρία ή παγίδα;
Η άρση των περιορισμών προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτικά πλεονεκτήματα, επιτρέποντάς της να στοχεύσει κρίσιμες ρωσικές υποδομές μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επόμενη μέρα του πολέμου και τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης.
Η πιθανότητα κλιμάκωσης εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες:
- Την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία έχει απειλήσει με αντίποινα.
- Τις αποφάσεις της Ουκρανίας, σχετικά με το πού και πώς θα χρησιμοποιήσει τα νέα όπλα.
- Την ενότητα και τη στάση της Δύσης, η οποία μέχρι τώρα τηρούσε επιφυλακτική στάση.
Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
Η δήλωση του Μέρτς σηματοδοτεί μια νέα, πιο επιθετική φάση στη δυτική στρατηγική. Η Ουκρανία ενισχύεται στρατιωτικά, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση. Η επόμενη μέρα του πολέμου εξαρτάται πλέον από τις επιλογές που θα κάνουν τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι πολιτικοί ηγέτες, σε Δύση, Ουκρανία και Ρωσία.
- Ερώτηση του Σάκη Αρναούτογλου στην Κομισιόν: Στεγαστική κρίση στα νησιά – Κίνδυνος για υγεία, εκπαίδευση και πολιτική προστασία
- Ουκρανία: Η Δύση ανάβει το «πράσινο φως» για πυραυλικά χτυπήματα στη Ρωσία
- ΗΠΑ: Ξανά στο τραπέζι η προμήθεια της Τουρκίας με F-35
- EE: Το «Pfizergate» και η κουλτούρα αδιαφάνειας και ατιμωρησίας στις Βρυξέλλες
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Οι ανατροπές της μητρότητας και η ζωή έξω από τα «κουτάκια»