Ισχυρούς κραδασμούς στις ευρωπαϊκές αγορές προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προανήγγειλε την επιβολή δασμών 50% σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου 2025. Η είδηση ανέτρεψε τις προσδοκίες των επενδυτών για εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίστηκαν την Παρασκευή, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει απώλειες 2%. Οι πιέσεις ήταν εντονότερες στους τραπεζικούς και βιομηχανικούς τίτλους: η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 6%, ενώ η Societe Generale σημείωσε πτώση 5,5%. Απώλειες σημειώθηκαν και στον κλάδο πολυτελών ειδών, με τις Swatch Group και EssilorLuxottica (παραγωγός των Ray-Ban) να καταγράφουν πτώση περίπου 5%.
Αιφνιδιασμός και φυγή σε «ασφαλή καταφύγια»
Οι αγορές αιφνιδιάστηκαν, καθώς μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι οι δασμοί που είχε εξαγγείλει ο Τραμπ τον Απρίλιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για «σκληρές και άδικες» εμπορικές πρακτικές, υψηλούς δασμούς και νομικά εμπόδια κατά αμερικανικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ–ΕΕ άνω των 250 δισ. δολαρίων «εντελώς απαράδεκτο».
Η αναζωπύρωση της εμπορικής έντασης ώθησε τους επενδυτές προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,73%, ενώ το δεκαετές υποχώρησε κατά 9 μονάδες, στο 2,55%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε, ενώ το ευρώ υποχώρησε έναντι του γεν και κατέγραψε οριακή άνοδο έναντι του δολαρίου.
Φόβοι για νέο εμπορικό πόλεμο
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαντήσει με αντίμετρα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες οικονομίες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Η νέα κλιμάκωση της έντασης εκτιμάται πως ενέχει τον κίνδυνο ευρύτερου εμπορικού πολέμου με παγκόσμιες επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα.
Πίεση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Το κλίμα αβεβαιότητας επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει ενδοσυνεδριακή άνοδο έως 0,39%, στη συνέχεια επικράτησαν ισχυρές πιέσεις. Στις 13:00 ο δείκτης διαμορφωνόταν στις 1.831,76 μονάδες (+0,19%), ενώ λίγο αργότερα βυθίστηκε κάτω από τις 1.800 μονάδες, στις 1.788 μονάδες (-2,1%), με συναλλακτικό τζίρο 140 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. μετοχές σε διακίνηση.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,5% (1.723 μονάδες), ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,5% (4.445 μον.), ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM κινήθηκε στις 2.636 μονάδες (-2,2%).
Παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, παρατηρούνται ενδείξεις προσπάθειας σταθεροποίησης στο ταμπλό. Εξάλλου, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται και στη σημερινή ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση των δεικτών από τον οίκο FTSE Russell.
Μαζικές ρευστοποιήσεις διεθνώς
Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα futures των βασικών δεικτών κινούνται έντονα πτωτικά:
- Dow Jones: -1,4%
- S&P 500: -1,5%
- Nasdaq: -1,85%
- Διεθνείς αντιδράσεις κατά Τραμπ για την απαγόρευση ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ – Μήνυση από το Πανεπιστήμιο
- Ο Τραμπ κήρυξε τον (οικονομικό) πόλεμο στην Ευρώπη
- Παναθηναϊκός vs Φενερμπαχτσέ: Η πρώτη μάχη για τον τελικό της Euroleague
- Ολυμπιακός vs Μονακό: Με «όπλο» την εμπειρία και την πίστη για πρόκριση στον τελικό
- Καρατομήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ