Η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε ένα νέο, πιο τεταμένο στάδιο, καθώς η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει μονομερείς παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.
Η Ουάσιγκτον ανεβάζει τους τόνους, απειλώντας ευθέως με επαναφορά των υψηλών δασμών, εάν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση από την ευρωπαϊκή πλευρά.
ΗΠΑ με το «πιστόλι στο τραπέζι»
Σύμφωνα με αποκαλύψεις των Financial Times, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, έχει προειδοποιήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, ότι το πρόσφατο κείμενο θέσεων των Βρυξελλών δεν ικανοποιεί τις αμερικανικές απαιτήσεις. Η Ουάσιγκτον ζητά ξεκάθαρες δεσμεύσεις για μείωση δασμών σε αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, απειλώντας με επαναφορά μέτρων ύψους 20% που είχαν προσωρινά ανασταλεί από τον Απρίλιο.
Η προσέγγιση Τραμπ παραμένει αδιάλλακτη και βασίζεται στην πίεση και την απειλή. Η πρακτική αυτή εντάσσεται στο γενικότερο δόγμα του «America First», όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ακόμη και τους παραδοσιακούς συμμάχους τους ως ανταγωνιστές στο πεδίο του εμπορίου.
Η ευρωπαϊκή απάντηση και το αίτημα αμοιβαιότητας
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει αμοιβαία κατάργηση δασμών για όλα τα βιομηχανικά αγαθά, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα συναινετικό και ισορροπημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τις μονομερείς παραχωρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η αρχή της αμοιβαιότητας αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε συμφωνίας.
Η στάση αυτή αντανακλά όχι μόνο τις θεσμικές ευαισθησίες της ΕΕ αλλά και τον φόβο ότι τυχόν ενδοτικότητα απέναντι στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο στις σχέσεις της με άλλους εμπορικούς εταίρους.
Οικονομικές επιπτώσεις και σκιές ύφεσης
Οι εμπορικές πιέσεις των ΗΠΑ δεν περιορίζονται σε διαπραγματευτικές απειλές. Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ δασμοί 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ για 90 ημέρες έχουν «παγώσει» οι επιπλέον δασμοί 20% σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προϊόντα. Σε μια παράλληλη κίνηση, η ΕΕ έχει αναστείλει τα δικά της αντίμετρα, αλλά έχει διαμηνύσει πως παραμένει έτοιμη να τα επαναφέρει, αν χρειαστεί.
Οι επιπτώσεις αρχίζουν να γίνονται εμφανείς στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Κομισιόν αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2025, υπολογίζοντας πλέον μόλις 0,9% για την ευρωζώνη. Οι εξαγωγές, ένας κρίσιμος πυλώνας για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 0,7%.
Αντίστροφη μέτρηση για μια κρίσιμη συμφωνία
Σε αυτό το περιβάλλον, οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει τη μορφή διπλωματικού θρίλερ. Αμοιβαία καχυποψία, διαρροές και δηλώσεις υψηλών τόνων συνθέτουν μια εικόνα σύγκρουσης, όπου η συμφωνία φαντάζει όλο και πιο δύσκολη. «Χρειάζονται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Αλλιώς οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση», δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το διακύβευμα δεν είναι μόνο οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–ΕΕ. Είναι η σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας, σε μια συγκυρία όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις, η τεχνολογική ανασφάλεια και ο οικονομικός εθνικισμός επιστρέφουν στο προσκήνιο με νέα ένταση.
- Πως σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη δήλωση Μητσοτάκη για το casus belli
- Κλιμακώνεται η εμπορική ένταση ΗΠΑ-ΕΕ: Απαιτήσεις για μονομερείς μειώσεις δασμών
- Metron Analysis: Δημοσκοπική ανάκαμψη για τη Νέα Δημοκρατία – Ντέρμπι για τη δεύτερη θέση
- Opinion Poll: Σκιές δυσπιστίας και απογοήτευσης γύρω από την τραγωδία των Τεμπών – Βαρύ κατηγορώ πολιτών προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση
- Ρουμανικός Τύπος: «Ρήξη» Λουτσέσκου – Σαββίδη, αβέβαιο το μέλλον στον ΠΑΟΚ