«Η κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά δεν θα μπει και στη σφαίρα του ποινικού λαϊκισμού ή του κυνηγιού μαγισσών. Το τι θα κάνει η κυβέρνηση, το δείχνει ο δρόμος που ακολουθήσαμε στην περίπτωση του κυρίου Τριαντόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά, έκανε μια ακόμα γκάφα με τον τρόπο που επιχειρεί να τεκμηριώσει την κατηγορία. Η στάση του, εκτός από το ότι μαρτυρεί μια ανεπάρκεια, δείχνει ακόμα μια φορά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση του θέματος. Δεν ήταν η καλύτερη ημέρα η χθεσινή για το ΠΑΣΟΚ».
Κριτική στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σε ερώτηση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη.
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ για να τεκμηριώσει την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για τους υπουργούς, αναφέρεται σε επικίνδυνες παρεμβάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς και εξειδικεύεται με προσπάθεια του όποιου κατηγορούμενου να κάνει ζημιά στα σιδηροδρομικά δίκτυα, αλλά και με την ύπαρξη δόλου. «Δηλαδή θα έπρεπε οι εν λόγω κατηγορούμενοι υπουργοί να σκέφτονταν “πάμε να χαλάσουμε τα σιδηροδρομικά δίκτυα για να σκοτωθεί κόσμος. Ή έστω, ας γίνουν αυτές οι ζημίες και δεν βαριέσαι, ας σκοτωθεί κόσμος”», τόνισε.
«Έκαναν δύο προτάσεις μομφής, την πρώτη φορά για τη μονταζιέρα και όλα κατέρρευσαν και τη δεύτερη φορά για το περιβόητο ξυλόλιο, επίσης όλα κατέρρευσαν. Ας μάθουμε στον τόπο μας να αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία, όπως είναι η τραγωδία των Τεμπών, με τη σοβαρότητα που πρέπει. Όχι προφανώς να το περάσουμε ελαφρά την καρδία, αλλά όχι και στον ποινικό λαϊκισμό και στην εργαλειοποίηση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση για την αξιολόγηση και τη μονιμότητα στο Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε: «Δεν βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα και στην εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος. Είμαστε η Ελλάδα της Ευρώπης και του 21ου αιώνα. Έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν ουσιαστικά. Η Νέα Δημοκρατία συνολικά, αλλά και ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθούν ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης».
Αξιολόγηση σε υγεία και εκπαίδευση με βάση τον ασθενή και τον μαθητή
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε επίσης ότι με πρωτοβουλίες, που θα αναλάβουν σύντομα τα συναρμόδια υπουργεία, θα προχωρήσει η αξιολόγηση των μονάδων υγείας από τους ασθενείς και θα προχωρήσει επίσης βαθύτερα η αξιολόγηση στην εκπαίδευση. «Αυτά δεν είναι θεωρίες, είναι η προγραμματική μας δέσμευση να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Υπενθύμισε δε, ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα και από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί για λόγους ανεπάρκειας περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι. «Αυτό που θεωρείτο και ήταν ταμπού για πολλά χρόνια, έσπασε. Επιπλέον, αυτοί που παίρνουν άριστα δεν είναι το 95% και παραπάνω, όπως γινόταν με την αξιολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά έχουν πέσει πάρα πολύ και η αξιολόγηση ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για τη δημόσια διοίκηση. Η οποία έχει πράγματι πολλούς πολύ καλούς υπαλλήλους και άλλους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα καθήκοντά τους», σημείωσε. «Και αντίστοιχα υπάρχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες. Υπάρχει το μπόνους απόδοσης που δίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια. Υπάρχουν σεμινάρια επιμόρφωσης για τη βελτίωση της απόδοσης των υπαλλήλων. Και έχουμε και συνέπειες όπως η απόλυση, υπό τις εγγυήσεις πάντοτε του Συντάγματος» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος εξάλλου στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του ιδίου, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι συζητήθηκαν δύο θέματα:
– Ο βραχυπρόθεσμος και ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για τα οδικά, σιδηροδρομικά, τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα. «Μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί η μεγάλη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, που θα έχει πολύ θετική επίδραση και στους καταναλωτές με την έννοια ότι οι διασυνδέσεις αυτές περιορίζουν τα ΥΚΩ στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επίσης, μέχρι το 2026 θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα τελειώσει ο δρόμος Πάτρα-Πύργος, αρχές του 2026 η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, την άνοιξη του 2026 θα ολοκληρωθεί ο Ε65. Ξεκινάει τώρα και ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας της Κρήτης και μέχρι το φθινόπωρο του 2026 θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τον Ντάνιελ στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη».
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ και ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας το 2027
– Ο καινούργιος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034. «Τα κράτη – μέλη προετοιμάζονται και πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, ώστε να έχουμε σημαντική ενίσχυση και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Στην εξίσωση μπαίνει η άμυνα και η ανταγωνιστικότητα, δυο τομείς στους οποίους θα υπάρξει πολύ πιο ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά της ΕΕ. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα γίνει επί ζημία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Πολιτικών Συνοχής. Αυτό δεν είναι αυτόματο, ούτε αυτονόητο. Θα χρειαστούν προσπάθεια και συμμαχίες».
Τέλος, «η κορύφωση αυτής της διαπραγμάτευσης θα γίνει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2027. Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία για τη χώρα με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα την εκμεταλλευτούμε, διότι θα χρειαστούμε πολιτική σταθερότητα και αξιοπιστία», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
English Summary
Greek Deputy Prime Minister Kostis Hatzidakis addressed recent political tensions during a radio interview with ERT’s First Programme. He criticized PASOK’s proposal for a parliamentary inquiry into the Tempi train disaster, accusing the party of political opportunism and legal misinterpretation. Hatzidakis argued that Article 291 of the Penal Code, which PASOK cites, requires evidence of intent to damage rail infrastructure — something he claimed is clearly absent in this case.
He emphasized that the government respects judicial independence but refuses to engage in what he termed “penal populism” or a “witch hunt.” Citing the case of former minister Christos Triantopoulos, he pointed to the government’s responsible stance compared to the opposition’s alleged gaffes.
On public administration, Hatzidakis highlighted the government’s push for meritocracy and accountability, noting ongoing reforms in performance evaluations, healthcare and education. Since 2019, he said, around 1,000 underperforming public servants have been dismissed.
He also discussed infrastructure plans approved by the Government Council for Economic Policy (KYSOIP), including major energy and transport projects like the undersea electrical link between Attica and Crete, and the Northern Road Axis of Crete. He stressed that the EU’s new budget for 2028–2034 must preserve key policies like the Common Agricultural Policy, calling for political stability and alliances ahead of Greece’s EU presidency in 2027.
- Χρήστος Μαυρίκης: Ο «εθνικός κοριός» της Μεταπολίτευσης – Από το σκάνδαλο των υποκλοπών στη νέα υπόθεση δωροδοκίας
- Χατζηδάκης: «Όχι στον ποινικό λαϊκισμό – Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών»
- Άρης Μουγκοπέτρος: «Ευχαριστώ τον Θεό και τους γιατρούς-αγγέλους μου»
- Μια νέα καλλιτεχνική εμπειρία στον Superflat κόσμο του Murakami
- “Take It Down Act”: Ο Τραμπ υπέγραψε τον νόμο κατά των Deepfakes