Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς σχέσεις, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν σήμερα μια μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική συνομιλία που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.
Η επικοινωνία αυτή χαρακτηρίστηκε από το Κρεμλίνο ως «ενημερωτική, ειλικρινής και πολύ χρήσιμη» και σηματοδοτεί μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και εξεύρεσης λύσης στην κρίση της Ουκρανίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα, με έμφαση στην ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές. Ο Τραμπ δήλωσε πριν την επικοινωνία ότι στόχος του είναι να τερματιστεί «το λουτρό αίματος» που στοιχίζει τη ζωή σε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες κάθε εβδομάδα, εκφράζοντας την ελπίδα για μια παραγωγική ημέρα και την επίτευξη εκεχειρίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον διπλωματικό σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, προετοιμάζεται ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών, με εννέα άτομα από κάθε πλευρά να αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η συζήτηση περιελάμβανε και άλλα κρίσιμα θέματα, όπως το Ιράν, όπου ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προσφέροντας τη βοήθεια της Μόσχας.
Ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων, αν και διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Παρά τις διαφορές που παραμένουν, η σημερινή επικοινωνία θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης και την προώθηση της ειρήνης.
Οι πρώτες αντιδράσεις βγήκαν από την πλευρά του ρώσου προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στο σωστό δρόμο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο σχετικά με τη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξη της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και δήλωσε ότι ο Τραμπ σημείωσε την υποστήριξη της Ρωσίας για την ειρήνη, αν και το βασικό ερώτημα είναι «πώς θα προχωρήσουμε προς την ειρήνη».
«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, καθορίζοντας μια σειρά από θέσεις, όπως, για παράδειγμα, οι αρχές διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους κοντά στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «δίνει λόγο να πιστεύουμε ότι είμαστε γενικά στο σωστό δρόμο».
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι, σε γενικές γραμμές, η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν.
«Πρέπει απλώς να καθορίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη».
Ντόναλντ Τραμπ: «Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις»
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας με τον Πούτιν, επισήμανε ότι «Ρωσία και Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».
Η ανακοίνωση στο Truth Social
“Μόλις ολοκλήρωσα μια δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, ακόμα πιο σημαντικά, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι για αυτό θα διαπραγματευτούν μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είναι και το σωστό, επειδή αυτοί γνωρίζουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν γνωρίζει. Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα και όχι αργότερα.
Η Ρωσία επιθυμεί να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι απεριόριστο. Το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία, η οποία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά μέσω του εμπορίου κατά την ανοικοδόμηση της χώρας της.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν άμεσα. Το έχω ήδη γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στον Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, και στον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα μαζί τους αμέσως μετά την κλήση με τον Πούτιν.
Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Ας ξεκινήσει η διαδικασία!”
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία πραγματοποιήθηκε μετά από αποτυχημένες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Κωνσταντινούπολη και σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς πίεσης για τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία. Η επικοινωνία αυτή, που ακολούθησε και τηλεφωνική επαφή του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναδεικνύει την προσπάθεια διαλόγου σε πολλαπλά επίπεδα για την επίλυση της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεφωνικής διαβούλευσης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Ελιζέ.
Προηγήθηκε επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο, πριν από την δίωρη επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Ζελένσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε πως επί του παρόντος δεν προετοιμάζεται συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ είναι ανοιχτός για μια συνάντηση με τον Πούτιν, ωστόσο «τα πάντα» παραμένουν στο τραπέζι, ακόμη και δευτερογενείς κυρώσεις, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Συνολικά, η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν σήμερα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω διπλωματικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
- Έλον Μασκ: Μα που χάθηκε αυτό το παιδί;
- Εμανουέλ Γκρινσπάν / Αλλαγή γενιάς στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο
- Κοινή έκκληση Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας
- Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν: «Ενημερωτική, ειλικρινής και πολύ χρήσιμη»
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια