Σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας την απομόνωση και την απούσα παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό.
Σε άρθρο του στα ΝΕΑ, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την παρούσα εξωτερική πολιτική της χώρας ως «άκρατο κατευνασμό» που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε περιθωριοποίηση, με τη χώρα να μην συμμετέχει ουσιαστικά σε κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «παντελώς απούσα» σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονες ανακατατάξεις και αυξημένους κινδύνους.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε για τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ρώμη. Στη Γερμανία, σχολίασε αρνητικά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ζήτησε αμυντική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, παρά τις εντάσεις και την κατοχή κυπριακού εδάφους. Αντί για σθεναρή αντίδραση, ο πρωθυπουργός επέδειξε «συγκαταβατική» στάση, ενώ στο αίτημα επανεισδοχής μεταναστών από τη Γερμανία απάντησε με «κατανόηση». Παρόμοια κριτική δέχθηκε και η επίσκεψη στην Ιταλία, όπου δεν υπήρξε αντίδραση στην αμυντική σύμπλευση Ρώμης–Άγκυρας και στις νέες εμπορικές συμφωνίες που αφορούν και την εταιρεία που εμπλέκεται στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις γειτονικών χωρών, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, καθώς και την εγκατάλειψη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Κύπρου–Ισραήλ που αγνοεί την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απουσία αντίδρασης απέναντι στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τα εγκαίνια του «προεδρικού» μεγάρου του ψευδοκράτους, γεγονός που χαρακτήρισε ως «απλή μη αντίδραση».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η σημερινή εξωτερική πολιτική δεν είναι σοβαρή και υποβαθμίζει τη θέση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην την παίρνουν στα σοβαρά ούτε διεθνώς ούτε στις μεγάλες γεωπολιτικές συζητήσεις. Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει απολέσει τη δυνατότητα διαλόγου με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η νέα διοίκηση των ΗΠΑ.
Καταλήγει με μία καθαρή πολιτική καταγγελία: «Αυτό είναι το νέο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής; “Ό,τι πείτε” και “ήρεμα νερά”; Ποιος το καθόρισε; Η Βουλή; Ο ελληνικός λαός; Βεβαίως και όχι!».
Ο Αντώνης Σαμαράς διαχωρίζει πλήρως τη στάση του από την κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν εκφράζει ούτε τις ιδέες του ελληνικού λαού ούτε τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει.
Κύρια σημεία των δηλώσεων Σαμαρά
- Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε περιθωριοποίηση σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι «παντελώς απούσα» από κρίσιμες διπλωματικές συζητήσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
- Αφήνει αιχμές για την πολιτική που ακολουθείται στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «άκρατο κατευνασμό» και υποχωρητικότητα, ειδικά απέναντι σε Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Φρίντριχ Μερτς και η Τζόρτζια Μελόνι σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ.
- Ειδική αναφορά γίνεται στα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ρώμη, όπου, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε συγκαταβατική και δεν υπερασπίστηκε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα, όπως στην περίπτωση της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών από τη Γερμανία.
- Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εστιάζει περισσότερο στην επικοινωνία παρά στην ουσιαστική πολιτική δράση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην προσκαλείται καν σε σημαντικές διεθνείς συζητήσεις.
- Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι αυτή δεν είναι πλέον κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά «κυβέρνηση Μητσοτάκη», αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και διαχωρίζοντας το σημερινό κυβερνητικό σχήμα από τις παραδοσιακές αξίες της παράταξης.
- Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και κακή διαχείριση των υποδομών και της ασφάλειας.