Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε ανοιχτό την Παρασκευή το Κρεμλίνο, θέτοντας όμως ασαφείς και προϋποθετικούς όρους.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «μόνο εφόσον έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένες συμφωνίες».
Παρά τη σημασία της δήλωσης, το Κρεμλίνο απέφυγε να εξηγήσει ποιες είναι αυτές οι συμφωνίες, ούτε ξεκαθάρισε τη ρωσική θέση σχετικά με το πολιτικό status του Ουκρανού προέδρου, τον οποίο ο ίδιος ο Πούτιν έχει στο παρελθόν αμφισβητήσει.
Η πρόκληση του Ζελένσκι και η απάντηση με… αντιπροσωπείες
Η δήλωση του Κρεμλίνου ήρθε λίγες ημέρες μετά την πρόταση του Ζελένσκι για προσωπική συνάντηση με τον Πούτιν στην Τουρκία. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά απέστειλε τελικά αντιπροσωπεία, που συναντήθηκε με Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των πρώτων άμεσων διμερών συνομιλιών από τον Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με το Κίεβο, το ενδεχόμενο μιας ηγετικής συνάντησης τέθηκε κατά τις συνομιλίες, όμως το ρωσικό μήνυμα ήταν σαφές: η συνάντηση κορυφής δεν αποτελεί την αφετηρία, αλλά το επιστέγασμα μιας συμφωνίας.
Πεσκόφ: «Ποιος θα υπογράφει για την Ουκρανία;»
Ο Πεσκόφ υπαινίχθηκε ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί δεδομένο ποιος μπορεί να εκπροσωπεί νόμιμα την Ουκρανία στις υπογραφές μιας πιθανής συμφωνίας. «Το βασικό και θεμελιώδες για εμάς είναι ποιος θα υπογράψει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα της παραμονής του Ζελένσκι στην εξουσία, αφού η προεδρική του θητεία τυπικά ολοκληρώθηκε το 2024. Ωστόσο, το Κίεβο, τελώντας υπό στρατιωτικό νόμο λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής, δεν έχει προκηρύξει εκλογές.
Ένα ακόμα διπλωματικό παιχνίδι ή πραγματικό άνοιγμα;
Η στάση της Μόσχας γεννά ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει πραγματική πρόθεση για διάλογο ή αν πρόκειται για ακόμη ένα τακτικό ελιγμό, ενόψει των πιέσεων που δέχεται διεθνώς — τόσο από Δυτικούς ηγέτες όσο και από αναδυόμενες δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, ο πόλεμος, η διπλωματική απομόνωση και η ρητορική έντασης κυριάρχησαν, αφήνοντας την ειρήνη πιο μακριά από ποτέ.
- Πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν άλλους αρχηγούς: Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
- Τραμπ κατά Σπρίνγκστιν και Τέιλορ Σουίφτ: Πολιτική βεντέτα στα όρια του παραληρήματος
- Έλλη Στάη: “Το «έπαιξα άντρας» για να σταθώ στην τηλεόραση” – Οι αλήθειες πίσω από τα φώτα
- Σαντορίνη 2025: Ο τουρισμός “σείεται” – Βουτιά 60% στις αφίξεις, κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες
- Σοκ στην Ίμολα: Τρομακτικό ατύχημα για τον Γιούκι Τσουνόντα στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια