Το βράδυ της Πέμπτης 15 Μαΐου 2025, στον ουρανό πάνω από την Ακρόπολη εμφανίστηκε ένα… παπούτσι. Επρόκειτο για ένα διαφημιστικό drone show, κατά το οποίο σχηματίστηκε ένα τεράστιο φωτεινό αθλητικό παπούτσι, το λογότυπο γνωστής αθλητικής εταιρείας (adidas) και το διαφημιστικό μήνυμα «FEEL FAST». Μία εικόνα η οποία κάνει εδώ και ώρες τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, το υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Aεροπορία, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της η η αρχαιολόγος και πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα:
«Πριν από λίγο εμφανίστηκε αυτή η διαφήμιση μπροστά/πάνω από την Ακρόπολη! Κάποια αθλητική φίρμα -αν είδε κάποιος ποια είναι να πει- και δεν ξέρουμε αν έχει πάρει καν άδεια. Το σύνθημα έχει ήδη δοθεί, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί ως φόντο τα μνημεία, ακόμη και τα μνημεία ΟΥΝΕΣΚΟ. Κανένας σεβασμός».
Το γεγονός προκάλεσε κύμα οργής και ερωτημάτων από πολιτικά κόμματα, αρχαιολόγους και την κοινή γνώμη, κυρίως για τους εξής λόγους:
Η Ακρόπολη αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η χρήση της για διαφημιστικούς σκοπούς θεωρήθηκε προσβλητική εμπορευματοποίηση του μνημείου.
Υπήρξαν σοβαρά ερωτήματα για το αν η συγκεκριμένη ενέργεια είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια όργανα, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), καθώς στο παρελθόν έχουν απορριφθεί αιτήματα για γυρίσματα ή εκδηλώσεις στην Ακρόπολη για λόγους προστασίας του μνημείου.
Πολλοί σχολίασαν ειρωνικά το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις, όπως για κινηματογραφικά γυρίσματα, οι αρμόδιες αρχές ήταν αυστηρές, ενώ τώρα εμφανίστηκε μια τέτοια διαφήμιση χωρίς να είναι σαφές αν υπήρξε επίσημη έγκριση.
ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα με drone στην Ακρόπολη: «Προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
«Η εικόνα μέσω σμήνος drones του αθλητικού παπουτσιού που «πατά» πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της ταινίας του στον αρχαιολογικό χώρο;»
Ανάρτηση για το θέμα έκανε και η δημοσιογράφος του Πολιτιστικού ρεπορτάζ Ναταλί Χατζηαντωνίου:
»Έχει κάτι βαθιά χυδαιο, αγοραιο, και φυσικα υπεροπτικά ιδιοκτησιακό η απόφαση να μην δώσεις την Ακρόπολη στον Λανθιμο για γυρίσματα, να επιτρέψεις ομως το γύρισμα διαφήμισης μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών που εμφανίζει ένα γιγαντιαίο φωτεινο παπουτσι και τη φράση “feel fast” αποψε πάνω απ την Ακρόπολη. Απροειδοποιητα. Αποψε. Για τα φράγκα όλα. Για τα φραγκακια. Εμετός.
ΥΓ. Και κάπου εδώ να θυμίσουμε τί είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Μιχάλης Τιβέριος όταν το ΚΑΣ αποφάσισε να μην παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Λάνθιμο: «ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη εκπέμπουν κάποια μηνύματα που δεν ταιριάζουν με τα πτώματα που σκέφτηκε ο κ. Λάνθιμος», είπε. Προφανώς τα μηνύματα που εκπέμπουν ταιριάζουν όμως με την πώληση αθλητικών ειδών. Ή μάλλον με την πώληση. Σκέτο.
ΥΓ2. Εάν αύριο επιβεβαιωθεί πώς αυτή η διαφήμιση έγινε με άδεια του ΥΠΠΟ και εάν το ΚΑΣ έχει ακόμα αξιοπρέπεια, οφείλει να παραιτηθεί.»
Συμβολισμός και κοινωνική διάσταση
Το περιστατικό ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένδειξη «συμβολικής κατίσχυσης των νόμων της αγοράς πάνω στους νόμους του κράτους για τη διαφύλαξη και προστασία των μνημείων». Εκπρόσωποι αρχαιολόγων και πολιτικών κομμάτων χαρακτήρισαν την εικόνα του παπουτσιού που «πατά» πάνω στον Παρθενώνα ως προσβλητική και ενδεικτική έλλειψης σεβασμού απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Συμβολισμός και κοινωνική διάσταση
Το περιστατικό ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένδειξη «συμβολικής κατίσχυσης των νόμων της αγοράς πάνω στους νόμους του κράτους για τη διαφύλαξη και προστασία των μνημείων». Εκπρόσωποι αρχαιολόγων και πολιτικών κομμάτων χαρακτήρισαν την εικόνα του παπουτσιού που «πατά» πάνω στον Παρθενώνα ως προσβλητική και ενδεικτική έλλειψης σεβασμού απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα αν η διαφημιστική αυτή ενέργεια είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες ή αν έγινε παράτυπα. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και αναμένονται απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες σχετικά με το πώς και με ποια διαδικασία επιτράπηκε η συγκεκριμένη προβολή.
Η διαφήμιση με το φωτεινό παπούτσι πάνω από την Ακρόπολη έχει προκαλέσει σάλο, καθώς θεωρήθηκε προσβολή απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά και έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τα όρια της εμπορευματοποίησης ιστορικών μνημείων στην Ελλάδα. Το θέμα παραμένει ανοιχτό ως προς τη νομιμότητα της ενέργειας και την αντίδραση των αρμοδίων αρχών.