Την Κυριακή, η Ρουμανία, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων κατοίκων, διεξάγει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της, σε μια ψηφοφορία που παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες και τη διεθνή κοινότητα.
Η εκλογική αναμέτρηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Τζόρτζε Σίμιον, ένας δηλωμένος τραμπιστής και επικριτής των πολιτικών της ΕΕ, προηγείται με σχεδόν 41% στον πρώτο γύρο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.
Η άνοδος του Τζόρτζε Σίμιον και οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Ο Τζόρτζε Σίμιον έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη, εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος της ρουμανικής εθνικής κυριαρχίας και ένθερμος επικριτής των «παράλογων πολιτικών της ΕΕ» και των «απρόσωπων γραφειοκρατών». Η επιτυχία του στον πρώτο γύρο των εκλογών έχει προκαλέσει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, καθώς μια πιθανή νίκη του θα ενίσχυε το στρατόπεδο των εθνικιστών εντός της ΕΕ, δίπλα σε ηγέτες όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν, ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίτσο και η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι.
Παράλληλα, ο Σίμιον έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με συντηρητικούς ευρωβουλευτές και ηγετικές προσωπικότητες της άκρας δεξιάς, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε στο πλευρό του πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα και της ιταλίδας πρωθυπουργού, γεγονός που υπογραμμίζει την προσπάθειά του να εδραιωθεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.
Η αντίπαλη υποψηφιότητα και η στήριξη από το κέντρο
Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο είναι ο Νικούσορ Νταν, δήμαρχος Βουκουρεστίου, ο οποίος υποστηρίζεται από κεντρώους ευρωπαϊκούς κύκλους και έχει λάβει το 21% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Οι κεντρώοι Ευρωπαίοι διοργάνωσαν πρόσφατα εκδήλωση στο Παρίσι για να τον στηρίξουν, ελπίζοντας να αποτρέψουν την επικράτηση της άκρας δεξιάς στη Ρουμανία.
Οι προκλήσεις για την ΕΕ και η θέση των Βρυξελλών
Η πιθανή νίκη του Σίμιον εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της Ρουμανίας εντός της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία ο Σίμιον έχει επικρίνει έντονα. Υπάρχουν φόβοι ότι, όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε κρίσιμα ζητήματα, δυσχεραίνοντας τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ωστόσο, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι «η Ρουμανία δεν είναι Ουγγαρία» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να αντιταχθεί ριζικά στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ. Ο πολιτειολόγος Φλοράν Παρμαντιέ τονίζει ότι ο Σίμιον στοχεύει περισσότερο στην καταδίκη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών παρά στην αποδόμηση της ίδιας της Ένωσης.
Προσεκτική αναμονή και ρεαλισμός
Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επικρατεί συγκρατημένη στάση, με αξιωματούχους να καλούν σε αξιολόγηση των πράξεων του υποψηφίου και όχι μόνο των δηλώσεών του. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κέερσμάκερ, υπενθύμισε ότι «υπάρχει ακόμα δεύτερος γύρος» και ότι δεν πρέπει να γίνονται βιαστικά συμπεράσματα.
Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν θα είναι καλή είδηση το να έχουμε έναν ευρωφοβικό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πληγεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Αν πρέπει να περάσουμε από μερικές εκρήξεις, αλλά να μπορούμε εντούτοις να προχωρήσουμε, ας είναι έτσι».
Η προεδρική αναμέτρηση στη Ρουμανία αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την ισορροπία δυνάμεων εντός της ΕΕ. Η νίκη του Τζόρτζε Σίμιον θα ενίσχυε το κύμα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, ωστόσο οι Βρυξέλλες φαίνεται να προτιμούν μια προσέγγιση ρεαλισμού και επιφυλακτικής εγρήγορσης, ελπίζοντας ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αντέξει και θα προχωρήσει παρά τις προκλήσεις. Η Κυριακή θα δείξει ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ρουμανία και, κατ’ επέκταση, η Ευρώπη.
- Αγριεύει ο καιρός την Παρασκευή
- Οι Βρυξέλλες σε εγρήγορση για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία
- Γαλάζια Σημαία: Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως με 657 βραβευμένες ακτές
- Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανία
- Ο Παρθενώνας με νέο φως: Η ψηφιακή ανακατασκευή που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την αρχαιότητα