Η τρίτη χρονιά εφαρμογής της «ελληνικής PISA», του θεσμού που αξιολογεί το εκπαιδευτικό έργο στα ελληνικά σχολεία, φέρνει στο φως σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες παραμένουν άλυτες παρά τη συστηματική συλλογή δεδομένων.
Στις εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2024 συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές της Στ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου από εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών κινδυνεύει να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση με λειτουργικά κενά, που συνδέονται με προβλήματα αναλφαβητισμού.
Ένα βασικό ζήτημα είναι η σχολική ετοιμότητα των παιδιών που εγγράφονται στην πρώτη τάξη Δημοτικού πριν κλείσουν τα έξι τους χρόνια. Αυτά τα παιδιά συχνά εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στο απαιτητικό πρόγραμμα, ενώ το σύστημα δεν προβλέπει επαρκή μέτρα στήριξης.
Προβλήματα στη γλώσσα και στα μαθηματικά
Στο μάθημα της Γλώσσας, οι μαθητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο λεξιλόγιο και στην ικανότητα να εκφράζουν και να τεκμηριώνουν τις δικές τους απόψεις. Η έλλειψη φιλαναγνωσίας και η περιορισμένη επαφή με τη λογοτεχνία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Επιπλέον, ο περιορισμένος διδακτικός χρόνος δεν επιτρέπει την εμβάθυνση και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Στα Μαθηματικά, παρότι οι μαθητές ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε απλές πράξεις, δυσκολεύονται στην επίλυση προβλημάτων που απαιτούν κριτική σκέψη και κατανόηση εννοιών. Οι επιδόσεις μειώνονται από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, με σημαντικά κενά σε βασικές περιοχές όπως η Τριγωνομετρία. Η υπερβολική ύλη και η έλλειψη χρόνου για εις βάθος διδασκαλία επιβαρύνουν την κατάσταση.
Η σκοτεινή πλευρά της αξιολόγησης
Παρά τη συλλογή σημαντικών στοιχείων, το εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να μην αξιοποιεί τα δεδομένα για ουσιαστικές βελτιώσεις. Οι εκπαιδευτικοί, πιεζόμενοι από την ανάγκη να καλύψουν όλη την ύλη, δεν μπορούν να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν σε βάθος τα μαθήματα.
Τα προβλήματα που εντοπίζονται έχουν τις ρίζες τους στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η σχολική ετοιμότητα των παιδιών πριν την είσοδό τους στο Δημοτικό.
Προτάσεις για το μέλλον
Η μείωση της διδακτέας ύλης προτείνεται ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για εμβάθυνση, επανάληψη και δημιουργικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η εισαγωγή μεθόδων διδασκαλίας που ενισχύουν τη συνεργασία και την κριτική σκέψη είναι απαραίτητη. Τέλος, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελεί βασικό βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Η τρίτη χρονιά εφαρμογής της «ελληνικής PISA» αποτελεί σταθμό για την ανάδειξη των αδυναμιών και την ανάγκη υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων που θα στηρίξουν τους μαθητές και θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά. Η αξιοποίηση των δεδομένων και η εφαρμογή των προτάσεων μπορούν να φέρουν την αλλαγή που απαιτείται για μια πιο λειτουργική και αποτελεσματική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
- Νεκρή 27χρονη γιατρός σε σοβαρό τροχαίο στην Κάντια Ναυπλίου
- Η «Ελληνική PISA» αποκαλύπτει τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές
- Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες – Oυκρανική πλευρά: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Μόσχας
- Ντ. Μπακογιάννη: «Ήρθε η ώρα για έναν ηθικό απολογισμό σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων»
- Ο Γιώργος Πετρέας με την κούπα του Πρωταθλητή στο ΟΠΑΠ Game Time