Μόνο στους δύο πρώτους μήνες του 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν αθόρυβα πάνω από 600 τόνους χρυσού από το Λονδίνο και την Ελβετία. Η ποσότητα αυτή είναι τόσο μεγάλη που θα κοκκινίσει ακόμα και ο βασιλιάς Μίδας.
Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί αυτή η ξαφνική εισροή χρυσού, οικονομολόγοι μεγάλων τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για αποθεματοποίηση χρυσού λόγω δασμών.
Το 2024 οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αγόρασαν συνολικά 1.062 τόνους χρυσού, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αγοραστικού «αμόκ», με τις κυβερνήσεις να μην είχαν στραφεί τόσο έντονα στον χρυσό από τη δεκαετία του ’50. Η μεγάλη ερώτηση που προκύπτει είναι τι γνωρίζουν οι μεγάλες δυνάμεις και δεν γνωρίζουμε εμείς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική της Κίνας και της Ρωσίας, που συσσωρεύουν χρυσό εδώ και δύο δεκαετίες με ρυθμούς πρωτοφανείς στην ιστορία, προετοιμάζοντας πιθανώς μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά σχέδια. Η Κίνα, που διαθέτει $784 δισ. σε αμερικανικά ομόλογα, έδωσε πρόσφατα εντολή να επιτραπεί σε εταιρείες που κατέχουν συνάλλαγμα να αγοράσουν χρυσό, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τη δομή των αποθεμάτων της.
Η στρατηγική αυτή φαίνεται να εμπνέει και τις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώκει να μιμηθεί την προσέγγιση, φέρνοντας σχεδόν 600 τόνους φυσικού χρυσού μέσα σε ένα τρίμηνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 13% των αποθεμάτων του Fort Knox.
Σημαντικό είναι ότι τώρα μεταφέρονται πραγματικές ράβδοι χρυσού, όχι απλώς ψηφιακά IOUs ή συμβόλαια, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιος με μεγάλη οικονομική ισχύ προετοιμάζει το επόμενο μεγάλο βήμα στην παγκόσμια οικονομία. Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας για κενά στα θησαυροφυλάκια, οι επίσημες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα του Fort Knox είναι εκεί.
Ο χρυσός παραμένει το πιο αξιόπιστο καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και πληθωρισμού, καθώς τα χαρτονομίσματα είναι ουσιαστικά μια «ομαδική ψευδαίσθηση». Όποιος ελέγχει τον χρυσό, ελέγχει και τη νομισματική αξία και δύναμη. Η έντονη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και τις μεγάλες δυνάμεις δείχνει φόβο για την έλλειψη άλλων βεβαιοτήτων στην αγορά.
Αυτή η «χρυσή» σιωπή της Ουάσιγκτον και η αυξημένη εισαγωγή φυσικού χρυσού σηματοδοτούν μια σημαντική μεταστροφή στην παγκόσμια οικονομική ισορροπία, με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- «Κιτρίνισε» η Αθήνα από την αφρικανική σκόνη
- ΗΠΑ: Αγορά-ρεκόρ 600 τόνων χρυσού το 2025 – Τι φοβάται η Ουάσιγκτον;
- Eurovision 1986 – H 13χρονη νικήτρια Sandra Kim με το «J’aime la vie»
- ΗΠΑ: Τρόφιμα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σαπίζουν σε αποθήκες λόγω περικοπών
- Βρετανία: Η Ντούα Λίπα το νεότερο μέλος στη λίστα των 40 πλουσιότερων κάτω των 40 ετών