Στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν σήμερα, εκτός απροόπτου, οι πρώτες απευθείας διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που μαίνεται από την άνοιξη του 2022.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε κλειστό κύκλο, με έντονη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα και υπό το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου.
Οι αντιπροσωπείες και η απουσία Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που πρότεινε τις συνομιλίες, δεν θα παραστεί προσωπικά, στέλνοντας μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων εκπροσώπων. Από την ουκρανική πλευρά, η συμμετοχή παραμένει ασαφής, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι χωρίς την παρουσία του Πούτιν. Ο Ζελένσκι βρίσκεται στην Τουρκία και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τα βασικά αιτήματα της Μόσχας
Η Ρωσία διατηρεί μαξιμαλιστικές αξιώσεις, επιμένοντας στην αντιμετώπιση των «βαθύτερων αιτιών» της σύγκρουσης, κυρίως την αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, που θεωρεί υπαρξιακή απειλή στα σύνορά της. Ζητά την αναγνώριση της κυριαρχίας της στα τέσσερα εδάφη που ελέγχει εν μέρει στην Ουκρανία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και στην προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας. Επιπλέον, απαιτεί να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό ουκρανικών υπερεθνικιστικών ομάδων. Προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό την αιγίδα διεθνούς οργανισμού, που θα συνεπαγόταν την αποχώρηση του Ζελένσκι, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της θητείας του και χαρακτηρίζοντας την εξέγερση του 2014 «πραξικόπημα».
Τα αιτήματα του Κιέβου
Η Ουκρανία ζητά την πλήρη αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της και απορρίπτει κατηγορηματικά τις εδαφικές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα για την Κριμαία, που θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της. Ζητεί «εγγυήσεις ασφαλείας» από τους συμμάχους της για να αποτραπεί νέα ρωσική εισβολή μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία. Βασικό αίτημα παραμένει η ένταξη στο NATO, αίτημα που απορρίπτει η Ρωσία. Ως εναλλακτική, η Ουκρανία έχει προτείνει τη δημιουργία δυτικής στρατιωτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στη χώρα σε περίπτωση ειρήνευσης, πρόταση που επίσης απορρίπτει η Μόσχα. Τέλος, το Κίεβο ζητεί μια «άνευ όρων» 30ήμερη εκεχειρία πριν από τις διαπραγματεύσεις, αίτημα που μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από τη Ρωσία.
Οι δυσκολίες και η αβεβαιότητα
Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεράστια, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια συμφωνία για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός θα θεωρηθεί αποτυχία. Η Μόσχα, από την πλευρά της, επιμένει στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης και φοβάται ότι μια εκεχειρία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επανεξοπλιστεί μέσω των δυτικών παραδόσεων όπλων.
Η έναρξη των συνομιλιών μετατέθηκε για το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη και οι προσδοκίες συγκρατημένες.
Η σημερινή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί μια κρίσιμη ευκαιρία για την έναρξη μιας διπλωματικής διαδικασίας που θα μπορούσε να βάλει τέλος σε έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, η απουσία των ηγετών, οι βαθιές διαφορές στα βασικά ζητήματα και η αμφιβολία για την ειλικρίνεια των προθέσεων δημιουργούν ένα θολό τοπίο, όπου η ειρήνη παραμένει ακόμη μακρινό όνειρο.
- Η πιο ενδιαφέρουσα ταινία της εβδομάδας: Η «Κιούκα – Πριν το τέλος του καλοκαιριού» ξεχωρίζει για το σενάριό της
- Συνάντηση Κωνσταντινούπολης: Ποια είναι τα αιτήματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας
- Μαρινάκης για τα Τέμπη: «Ανοικτή πληγή, όχι συγκάλυψη»
- Η θεαματική άφιξη του Τομ Κρουζ στο Φεστιβάλ Καννών για το φινάλε του «Mission: Impossible»
- Cinematherapy by EKKOMEΔ: Ψυχοθεραπεία μέσω κινηματογράφου