Η ζωή του εργένη απαιτεί γρήγορα, απλά και οικονομικά γεύματα που δεν χρειάζονται πολλές ώρες στην κουζίνα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε προτάσεις συνταγών που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, προσφέροντας γεύση και θρεπτική αξία με ελάχιστο κόπο.
1. Σουφλέ ζυμαρικών φούρνου
Μια πλούσια και χορταστική συνταγή με ζυμαρικά, ιδανική για όσους θέλουν κάτι εύκολο και γρήγορο.
Υλικά: πέννες ή άλλο ζυμαρικό, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα, κασέρι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια κονσέρβα, ζαμπόν, μπέικον.
Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά και τηγανίζετε τα λαχανικά και το κρέας. Ανακατεύετε όλα σε βουτυρωμένο ταψί, προσθέτετε κρέμα και τυριά και ψήνετε στους 220°C για 20-25 λεπτά.
2. Το ραγού του εργένη (κοκκινιστό να ‘ναι και «ό,τι να ‘ναι»)
Μια εύκολη και ευέλικτη συνταγή που αξιοποιεί ό,τι κρέας υπάρχει διαθέσιμο.
Υλικά: ηλιέλαιο, κρέας (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, λουκάνικα, κοτόπουλο κ.ά.), κρεμμύδι, σκόρδο, λευκό κρασί, φρέσκα μυρωδικά, ντομάτες κονσέρβα.
Εκτέλεση: Σοτάρετε το κρέας με κρεμμύδι και σκόρδο, σβήνετε με κρασί, προσθέτετε ντομάτα και μυρωδικά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ιδανικό για να φτιάξετε γεύμα με ό,τι έχετε στο ψυγείο.
3. Ομελέτα με λαχανικά
Γρήγορη, θρεπτική και οικονομική λύση για κάθε στιγμή της ημέρας.
Υλικά: αυγά, γάλα, μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Σοτάρετε τα λαχανικά, χτυπάτε τα αυγά με γάλα και πιπέρι, ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι και ψήνετε την ομελέτα και από τις δύο πλευρές.
4. Φασολάδα των 25 λεπτών
Μια γρήγορη εκδοχή της παραδοσιακής φασολάδας, χωρίς το μούλιασμα των φασολιών.
Υλικά: μπέικον, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλινο, ζωμό κότας, φασόλια κονσέρβα, λιωμένη ντομάτα, μακαρονάκι, μαϊντανός, τριμμένο τυρί.
Εκτέλεση: Τηγανίζετε το μπέικον με κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτετε σέλινο και ζωμό, μετά τα φασόλια, ντομάτα και ζυμαρικά. Βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν τα μακαρόνια και σερβίρετε με τυρί.
5. Σολομός… σιροπιαστός
Μια ιδιαίτερη και γρήγορη συνταγή με σολομό και γλυκιά μαρινάδα.
Υλικά: φιλέτα σολομού, σιρόπι σφενδάμου, κάρδαμο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν, αλάτι.
Εκτέλεση: Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας, αλείφετε τον σολομό, αφήνετε να απορροφήσει τα αρώματα και ψήνετε στο φούρνο στους 180-200°C για 12-15 λεπτά, αλείφοντας κατά διαστήματα με τη μαρινάδα.