Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν γαλλικά πυρηνικά όπλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη ρωσική απειλή και τη διαρκώς αβέβαιη δέσμευση των ΗΠΑ στην πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 την Τρίτη το βράδυ, ο Μακρόν σημείωσε ότι «οι Αμερικανοί έχουν τις βόμβες τους σε αεροσκάφη στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», τονίζοντας παράλληλα πως θα καθορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο για το θέμα μέσα στους επόμενους μήνες.
Αυστηροί όροι για την επέκταση της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής θα συνοδεύεται από σαφείς όρους. Η Γαλλία δεν προτίθεται να καλύψει το κόστος ασφάλειας άλλων χωρών, ούτε να διακυβεύσει τη δική της στρατηγική αυτονομία. Η τελική απόφαση για τη χρήση των όπλων θα παραμένει αποκλειστικά στα χέρια του Γάλλου προέδρου.
Η Γαλλία είναι η μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, διαθέτοντας περίπου 280 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI). Το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε από υποβρύχια είτε από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Ευρώπη αναζητά στρατηγική αυτονομία
Η πρόταση Μακρόν έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη επανεξετάζει τις στρατιωτικές της εξαρτήσεις, ιδίως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργεί η στάση των ΗΠΑ. Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν, δήλωσε πως η Γερμανία ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει γαλλικά πυρηνικά όπλα, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί υποκατάστατο της αμερικανικής πυρηνικής εγγύησης.
«Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα», έχει δηλώσει ο Μερτς, ενώ ήδη περίπου 20 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές σταθμεύουν σε γερμανική βάση.
Θετική ανταπόκριση από την Ανατολική Ευρώπη
Πέραν της Γερμανίας, ενδιαφέρον για την πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας έχουν εκφράσει και η Πολωνία, η Δανία και η Λιθουανία. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα του «συζητά σοβαρά» με τη Γαλλία για την προστασία της από γαλλικά πυρηνικά όπλα, ως απάντηση στην αυξημένη απειλή από τη Ρωσία.
Ο Μακρόν, πάντως, ήταν προσεκτικός να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με τη Μόσχα. «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως στόχος είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.
Μια νέα πυρηνική αρχιτεκτονική για την Ευρώπη;
Η πρωτοβουλία του Μακρόν αναμένεται να ανοίξει έναν ευρύτερο διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και την ανάγκη για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία. Αν και το θέμα των πυρηνικών παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, η αυξανόμενη ανασφάλεια στην ήπειρο φαίνεται να καθιστά τις μέχρι πρότινος αδιανόητες συζητήσεις πλέον αναγκαίες.
Όπως δήλωσε ο Μακρόν, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τον καθορισμό των όρων μιας ενδεχόμενης ευρωπαϊκής πυρηνικής συνεργασίας, με τη Γαλλία στο επίκεντρο των εξελίξεων.
- Η Λούκα Κατσέλη για τη δυσκολία συνεργασίας της αντιπολίτευσης και την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών
- Ο Μακρόν προτείνει την ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη
- Πέντε εύκολες και νόστιμες συνταγές για εργένηδες
- Ούτε ο Ζελένσκι πάει στην Κωνσταντινούπολη
- Οι ψηφοφορίες στη Eurovision: Γκρίνιες, χαχανητά και… φιλαράκια