Η Μάγκνα Κάρτα, ένα από τα πιο ιστορικά και θεμελιώδη έγγραφα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, απέκτησε πρόσφατα μια νέα διάσταση μετά την ανακάλυψη ενός γνήσιου χειρόγραφου που θεωρούνταν έως τώρα ανεπίσημο αντίγραφό της.
Το χειρόγραφο αυτό, γνωστό ως HLS MS 172, βρισκόταν κρυμμένο στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, όπου είχε αγοραστεί το 1946 έναντι μόλις 27,50 δολαρίων, χωρίς να αναγνωριστεί η πραγματική του αξία και αυθεντικότητα.
Η ανακάλυψη της αυθεντικότητας
Η σημαντική ανακάλυψη έγινε από τους Βρετανούς μεσαιωνολόγους καθηγητές Ντέιβιντ Κάρπεντερ (King’s College London) και Νίκολας Βίνσεντ (Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας), οι οποίοι μετά από εκτενή έρευνα ενός έτους και με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών όπως φασματική απεικόνιση και υπεριώδες φως, επιβεβαίωσαν ότι το χειρόγραφο είναι ένα από τα μόλις επτά γνήσια αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα που εκδόθηκαν το 1300 από τον βασιλιά Εδουάρδο Α΄ και εξακολουθούν να σώζονται.
Η λανθασμένη ταξινόμηση του εγγράφου ως αντίγραφο του 1327 και η παρανόηση της ημερομηνίας και του βασιλιά οφείλονταν σε ερασιτεχνική ανάγνωση και στο γεγονός ότι τα έγγραφα είχαν παραμείνει κρυμμένα έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το χειρόγραφο προέρχεται πιθανότατα από την κοινοβουλευτική περιοχή του Άπλμπι στην Κάμπρια.
Ιστορική και νομική σημασία
Η Μάγκνα Κάρτα, που αρχικά εκδόθηκε το 1215 από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, καθιέρωσε για πρώτη φορά την αρχή ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνηση του δεν είναι υπεράνω του νόμου και εγγυήθηκε βασικά δικαιώματα στους υπηκόους, όπως το δικαίωμα στη δίκαιη νομική διαδικασία. Το χειρόγραφο της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ως πρωτότυπο έγγραφο του 1300, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της δυτικής παράδοσης του δικαίου και της δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι ο ηγεμόνας υπόκειται στο νόμο και δεν μπορεί να ενεργήσει αυθαίρετα χωρίς νομική διαδικασία.
Ο καθηγητής Κάρπεντερ χαρακτήρισε το έγγραφο «ένα από τα πιο πολύτιμα έγγραφα στον κόσμο» και τόνισε τη σημασία του ως ακρογωνιαίο λίθο των ελευθεριών του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Αξία και μελλοντική έκθεση
Η οικονομική αξία του εγγράφου, αν και δύσκολο να εκτιμηθεί ακριβώς, είναι τεράστια, δεδομένου ότι μια άλλη έκδοση της Μάγκνα Κάρτα του 1297 είχε πουληθεί το 2007 στη Νέα Υόρκη για 21 εκατομμύρια δολάρια. Η Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, μετά την αναγνώριση της αυθεντικότητας, σχεδιάζει να εκθέσει σύντομα το χειρόγραφο στο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία σε ευρύτερο κοινό να γνωρίσει από κοντά αυτό το ιστορικό τεκμήριο.
Η Αμάντα Γουάτσον, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, συνεχάρη τους ακαδημαϊκούς για την ανακάλυψη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών και των ερευνητών για την ανάδειξη τέτοιων θησαυρών.
Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο αναθεωρεί την ιστορία της Μάγκνα Κάρτα αλλά και αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης και της επιστημονικής μελέτης των αρχείων, που μπορεί να κρύβουν ανεκτίμητα τεκμήρια της παγκόσμιας πολιτιστικής και νομικής κληρονομιάς.
- Κώστας Ζουγανέλης: Ο βασιλιάς της Μυκόνου και η ιστορία των «9 Μουσών»
- Γνήσιο αντίγραφο της Μάγκνα Κάρτα του 1300 ανακαλύφθηκε στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ
- Πέθανε ο Κώστας Ζουγανέλης
- Η Λούκα Κατσέλη για τη δυσκολία συνεργασίας της αντιπολίτευσης και την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών
- Ο Μακρόν προτείνει την ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη