Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια νέα, 17η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εντείνοντας την πίεση στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Κεντρικό στοιχείο των μέτρων αποτελεί η επιβολή κυρώσεων σε σχεδόν 200 δεξαμενόπλοια του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας. Αυτά τα πλοία, συχνά ανασφάλιστα και με ασαφή ιδιοκτησία, χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τα όρια τιμών που έχει επιβάλει η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια και το περιβάλλον.
Επέκταση κυρώσεων σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει επίσης αυστηρούς περιορισμούς σε 30 εταιρείες που ενεπλάκησαν στο εμπόριο αγαθών διπλής χρήσης, καθώς και την προσθήκη 75 ατόμων και οντοτήτων στον κατάλογο κυρώσεων για σχέσεις με το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Επιπλέον, διευρύνεται η νομική βάση για την αντιμετώπιση των ρωσικών υβριδικών απειλών, με μέτρα που επιτρέπουν την επιβολή κυρώσεων σε στόλους που καταστρέφουν υποθαλάσσια καλώδια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία.
Βάσει ενός πλαισίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι χώρες μέλη συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε δικαστές και εισαγγελείς που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις εναντίον Ρώσων αντιφρονούντων, όπως ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και ο Αλεξέι Ναβάλνι. Παράλληλα, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξαγωγών χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πυραύλων.
Κυρώσεις εν μέσω προετοιμασίας ειρηνευτικών συνομιλιών
Η νέα δέσμη κυρώσεων ανακοινώθηκε ενόψει των πρώτων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής το 2022. Παρά το γεγονός ότι δύο χώρες μέλη χρειάζεται να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους για τις λεπτομέρειες, η υιοθέτηση των μέτρων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.
Στόχος η αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και στρατιωτικής ικανότητας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει με αυτή τη νέα δέσμη να αποδυναμώσει την οικονομική βάση της Ρωσίας και να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, ενισχύει τη νομική και πολιτική βάση για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη ρωσική πλευρά.
Η απόφαση αυτή καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της ΕΕ να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, ενόψει και των επικείμενων ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
- Μητροκτονία στη Λάρισα: Το κίνητρο του 21χρονου δράστη
- Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν το 17ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
- ΠΑΣΟΚ: Ο «ψευταράκος» του Μαξίμου σε νέες περιπέτειες
- Βουλή: Έντονες αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια για τις νυχτερινές τροπολογίες και την υπόθεση των Τεμπών
- MundoBasket 2027: Το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά