Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, σε μια συνάντηση που σηματοδοτεί την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Ο καγκελάριος Μερτς υπογράμμισε τον «τεράστιο σεβασμό» που τρέφει για τα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την κρίση, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακά τα οικονομικά αποτελέσματα, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων χωρών με πρωτογενή πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη, ως πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη που επισκέπτεται το Βερολίνο μετά την ανάληψη της θητείας του, έχει βαθύ συμβολισμό για την πορεία των διμερών σχέσεων.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται «ακόμη πιο δυνατές», με τις σχέσεις να βασίζονται πλέον στον αμοιβαίο σεβασμό, τον ειλικρινή διάλογο και τη στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Οικονομία και επενδύσεις
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις, αναφέροντας τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και τα ρεκόρ στον τουρισμό με σημαντική παρουσία Γερμανών επισκεπτών. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει αυτή την αναπτυξιακή δυναμική.
Μεταναστευτικό
Στο μεταναστευτικό, ο καγκελάριος Μερτς τόνισε τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της μείωσης της δευτερογενούς μετανάστευσης προς τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και ότι θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για κοινές λύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και ζήτησε στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία, με έμφαση στην εξωτερική διάσταση, τις επιστροφές και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.
Άμυνα και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ
Σε ερώτηση για τη διάθεση της Γερμανίας να ζητήσει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως για την άμυνα, ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε ότι η Γερμανία ήταν πάντα προσεκτική σε τέτοια θέματα, αλλά αναγνώρισε πως προκλήσεις όπως η αμυντική πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά. Επίσης, εξέφρασε ανοιχτότητα για ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς όμως να δεσμευτεί σε νέους κοινούς δανεισμούς, επιμένοντας στην ανάγκη προσεκτικής διαχείρισης.
Ο Μερτς τόνισε ακόμη ότι η συμμετοχή μη μελών της ΕΕ, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, σε θέματα ασφάλειας αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, επιλέγοντας προσεκτικά τους συνομιλητές ώστε να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία της ΕΕ.
Πώληση Eurofighter και συνεργασίες με τρίτες χώρες
Σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να υποδείξει στη Γερμανία πώς να διαχειριστεί τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, αλλά τόνισε ότι τέτοιες πωλήσεις πρέπει να πληρούν βασικές προϋποθέσεις, όπως η συμμόρφωση των τρίτων χωρών με την κοινή πολιτική ασφάλειας της ΕΕ ή η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ένωση. Υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τον κανονισμό SAFE σε επίπεδο υπουργών.
Πόλεμος στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισημαίνοντας τη βούλησή του για διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παραχωρήσεις. Σε σχέση με τις προγραμματισμένες συνομιλίες της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Μερτς δήλωσε ότι είναι καλό να γίνουν, αλλά η ΕΕ θα επιμείνει σε αυστηρότερες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο αναδεικνύει την ισχυρή και πολυδιάστατη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας, με κοινή βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων σε οικονομία, άμυνα, μετανάστευση και διεθνή ζητήματα. Η αμοιβαία εκτίμηση και ο ειλικρινής διάλογος θέτουν γερά θεμέλια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και η Ευρώπη συνολικά.
- Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Σπέρνοντας δασμούς και θερίζοντας χάος
- Μητσοτάκης: Ακόμη πιο δυνατές οι ελληνο-γερμανικές γέφυρες
- Η Ελλάδα προσφεύγει στα βρετανικά δικαστήρια για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης
- Μάσιμο Καντσελιέρι: Πάει στην ΑΕΚ;
- Έντονη διαδικτυακή αντιπαράθεση της Μαρίνας Σάττι με Ισραηλινό δημοσιογράφο πριν την Eurovision