Η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς ως νέου καγκελάριου της Γερμανίας αναδεικνύει σημαντικές προκλήσεις και μεταβολές, που αφορούν και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, όπως αναλύει η DW.
Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η δευτερογενής μετανάστευση, όπου η Γερμανία πλέον διαθέτει νομικό υπόβαθρο να επιστρέφει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας που κρίνει τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα ως «αποδεκτές». Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμη σε τέτοια αιτήματα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών.
Η εκλογή Μερτς, που ήρθε μετά από μια πρωτοφανή δεύτερη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, σηματοδοτεί μια νέα πολιτική σελίδα στη Γερμανία, με τον ίδιο να αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Η πρώτη ψηφοφορία απέτυχε να του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις και συμβιβασμούς εντός του κοινοβουλίου, καθώς και την απουσία «λευκής επιταγής» για την κυβέρνησή του.
Ο Μερτς καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, όπως η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής με κλειστά σύνορα και μαζικές απελάσεις, που προκαλούν αντιδράσεις από γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία. Παράλληλα, υπόσχεται οικονομική ανασυγκρότηση μέσω ψηφιακής μετάβασης, επενδύσεων στις υποδομές και στήριξης της βιομηχανίας, ενώ καλείται να διαχειριστεί και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί ισότιμα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, η Γερμανία υπό τον Μερτς επιδιώκει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, με συζητήσεις για αποστολή προηγμένων οπλικών συστημάτων ή ακόμη και στρατευμάτων, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συμπεριλάβει το Βερολίνο στους βασικούς συνομιλητές για τις κρίσιμες αποφάσεις.
Η DW επισημαίνει ότι η εκλογή Μερτς έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς η αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και η νομική δυνατότητα επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα δημιουργούν νέες πιέσεις στην Αθήνα. Παράλληλα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται για τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της, με το CDU να επιβραβεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Συνολικά, η ανάληψη της καγκελαρίας από τον Μερτς σηματοδοτεί μια περίοδο πολιτικής αναταραχής και αναπροσαρμογής στη Γερμανία, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην εσωτερική πολιτική όσο και στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά με χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στο επίκεντρο των μεταναστευτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη.
- «Prima Facie»: Η Σίνθια Ερίβο πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου
- Το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων μετά την εκλογή Μερτς
- «Pfizergate»: Η ώρα της αλήθειας για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αλμπερτ Μπουρλά
- Σάλος με το βίντεο Μακρόν-Μερτς-Στάρμερ- Libération: “Όχι, δεν ήταν κοκαΐνη”
- Το PKK ανακοινώνει τη διάλυσή του μετά από τέσσερις δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος