Κλήρωση με ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου
Το συμβούλιο θα εξετάσει την παραπομπή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ σε Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των Τεμπών
Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2025, στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, σε Ειδικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της έρευνας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τρία τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη του Αρείου Πάγου, δύο τακτικά και ένα αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αναλαμβάνει χρέη εισαγγελέα του συμβουλίου.
Τα τακτικά μέλη από τον Άρειο Πάγο που κληρώθηκαν είναι η Φωτεινή Μηλιώνη, ο Σωκράτης Πλαστήρας και η Αλεξάνδρα Αποστολάκη, ενώ αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν η Κωστούλα Πρίγγουρη και η Ερατώ Κολέση.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα τακτικά μέλη είναι ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος και ο Χρήστος Παπανικολάου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτριο Μακρή.
Ως εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Σκάρα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκλήθηκε ένταση, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμφισβήτησε τη διαύγεια και τη διαφάνεια της κλήρωσης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κώλυμα για την κ. Αδειλίνη. Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι η Αδειλίνη πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα, και σε περίπτωση αφυπηρέτησης των κληρωθέντων εισαγγελικών λειτουργών, η κλήρωση θα επαναληφθεί τον Ιούνιο μόνο για τους προς αντικατάσταση εισαγγελείς.
Το Δικαστικό Συμβούλιο αναλαμβάνει πλέον να εξετάσει αν θα παραπέμψει τον Χρήστο Τριαντόπουλο σε Ειδικό Δικαστήριο για την περίοδο που ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
- FT: Ο Τραμπ παίζει κορώνα-γράμματα το μέλλον της προεδρίας του
- Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί: «Τώρα δεν είναι ώρα για διπλωματία»
- Μεγάλη φωτιά στη Χίο: Εκκένωση περιοχών μέσω του 112
- Θα τολμήσει το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ;
- WsJ: Το παρασκήνιο της επίθεσης Τραμπ στο Ιράν – Πως οι δύο εβδομάδες έγιναν δύο ημέρες