Στη Γενεύη συνεχίζονται οι κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με στόχο την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης που έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Την αμερικανική αντιπροσωπεία ηγούνται ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ, ενώ την κινεζική πλευρά εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.
Οι δηλώσεις Τραμπ: «Μεγάλη πρόοδος» και «πλήρης επανεκκίνηση»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ καλή» και επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social τόνισε:
«Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα με την Κίνα, στην Ελβετία. Πολλά θέματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν. Διαπραγματεύτηκαν μια πλήρη επανεκκίνηση με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος!»
Πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων είναι προς όφελος και των δύο χωρών, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για συγκεκριμένες συμφωνίες.
Το πλαίσιο των δασμών και οι προθέσεις για αποκλιμάκωση
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως μέσο πίεσης, επιβάλλοντας πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς έως και 145% στις εισαγωγές από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτή η αμοιβαία επιβολή δασμών έχει παγώσει ουσιαστικά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.
Την Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο επίπεδο του 80%, μια κίνηση που ωστόσο θεωρείται περισσότερο συμβολική, καθώς οι δασμοί σε αυτό το επίπεδο παραμένουν υψηλοί. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε:
«Ο πρόεδρος θα ήθελε να διευθετήσει το πρόβλημα με την Κίνα. Όπως έχει πει, θα ήθελε να ηρεμήσει η κατάσταση.»
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ξεκαθάρισε:
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα. Πρέπει να δούμε παραχωρήσεις και από την πλευρά τους.»
Αντίκτυπος και διεθνείς αντιδράσεις
Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ένα θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς την αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας ότι η αποσύνδεση των δύο οικονομιών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και να οδηγήσει σε γεωπολιτικά διαχωρισμένα οικονομικά μπλοκ.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, προσήλθε στις συνομιλίες με το πλεονέκτημα της ανακοίνωσης αύξησης 8,1% στις εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο, αν και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 18%.
Η Μπόνι Γκλέιζερ, επικεφαλής του προγράμματος Ινδίας-Ειρηνικού στο German Marshall Fund, εκτίμησε:
«Πιθανή έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία θα ήταν μια συμφωνία για την αναστολή των περισσότερων, αν όχι όλων, των δασμών που επιβλήθηκαν φέτος, καθ’ όλη τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων.»
Ωστόσο, ο καθηγητής Σου Μπιν από το China Europe International Business School της Σανγκάης προειδοποίησε:
«Ακόμη κι αν μειωθούν, οι δασμοί θα μειωθούν μάλλον κατά το ήμισυ. Αλλά ακόμη και σε αυτό το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλοί για να επιστρέψει η κανονικότητα στις εμπορικές συναλλαγές.»
Οι συνομιλίες στη Γενεύη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
- O Θυρεός του Πάπα Λέοντα XIV: Συμβολισμοί και Σημασίες
- Το δράμα της εκλογής ενός Πάπα: Δωροδοκίες, συμπλοκές, διχασμοί
- Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας: Ο Τραμπ χαιρετίζει «πλήρη επανεκκίνηση» στις εμπορικές σχέσεις
- Η Γιορτή της Μητέρας: Η σημασία και τα σύμβολα της Ημέρας
- Αλβανία: Ο Έντι Ράμα διεκδικεί τέταρτη θητεία σε κρίσιμες βουλευτικές εκλογές