Σε ένα διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται και πάλι η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση, με πρωταγωνιστές τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Τουρκία.
Η πρόταση Πούτιν και η απάντηση Ζελένσκι
Σε μια απρόσμενη κίνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη 15 Μαΐου, με στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες δεν θα αφορούν άμεση κατάπαυση πυρός, αλλά τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, επιδιώκοντας να θέσει ο ίδιος την ατζέντα και όχι να ακολουθήσει την πρόταση των Ευρωπαίων για άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία.
Ο Ζελένσκι απάντησε θετικά, δηλώνοντας ότι θα περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, ελπίζοντας αυτή τη φορά να μην υπάρξουν δικαιολογίες από τη ρωσική πλευρά. Παράλληλα, τόνισε ότι προϋπόθεση για τις συνομιλίες είναι η έναρξη πλήρους και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός από τη Δευτέρα, ώστε να δοθεί η απαραίτητη βάση για τη διπλωματία.
Η «θολή» παρέμβαση Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να μην επιθυμεί πραγματικά μια συμφωνία και προτρέποντας τον Ζελένσκι να αποδεχθεί άμεσα την πρόταση Πούτιν για συνομιλίες. Η στάση αυτή θεωρείται από αναλυτές ως μια προσπάθεια να διχαστεί η Δύση, με τον Τραμπ να ακολουθεί τη δική του επιχειρηματική λογική και να μη θέλει να θυσιάσει τις απευθείας σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να πιεστεί η Ουκρανία.
Η παρέμβαση Τραμπ θεωρείται στρατηγική, με πιθανές προσωπικές ή γεωπολιτικές σκοπιμότητες, όπως η επιδίωξη ομαλοποίησης σχέσεων με τη Ρωσία ή ακόμη και η επιδίωξη του Νόμπελ Ειρήνης. Η αμερικανική στάση, σε συνδυασμό με τη ρωσική πρόταση, έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να βρεθεί σε δεύτερο πλάνο, ενώ η Τουρκία εισέρχεται δυναμικά ως «σφήνα» μετά την επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν.
Η σκακιέρα της Ουκρανίας
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη. Η Ρωσία, με τη στρατιωτική της υπεροχή και τα εδάφη που έχει καταλάβει, δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, ενώ η Ευρώπη αδυνατεί να απειλήσει σοβαρά τη Μόσχα. Η Ουκρανία διαθέτει περιορισμένα μέσα, βασιζόμενη κυρίως στη στήριξη των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Ευρώπης, με την ενίσχυση σε όπλα να μην επαναφέρει τα χαμένα εδάφη αλλά μόνο να περιορίζει την περαιτέρω ρωσική επέλαση.
Το διπλωματικό παιχνίδι έχει πλέον σοβαρές διαστάσεις, με τον Πούτιν να θέτει τη νέα ατζέντα και να αποκλείει την κατάπαυση του πυρός πριν τις συνομιλίες, ενώ ο Ζελένσκι επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για διάλογο, περιμένοντας τον Ρώσο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.
Η κρίση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, όπου η δράση και οι κινήσεις των πρωταγωνιστών θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις. Η Ευρώπη φαίνεται να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά η πραγματική ισορροπία δυνάμεων και η επιρροή των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Η επερχόμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αν και γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες, αποτελεί μια ευκαιρία για να δοκιμαστεί η δυνατότητα διπλωματικής επίλυσης, έστω και σε ένα τόσο περίπλοκο και αιματηρό πλαίσιο.
- ΗΠΑ και Κίνα μειώνουν τους αμοιβαίους δασμούς κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες
- Bill Mauldin: Ο γελοιογράφος που αποτύπωσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ρεαλισμό και ανθρωπιά
- Γόνιμος διάλογος στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Κράτος των Δικαστών» στην Πινακοθήκη Πειραιά
- Klavdia: Φέρνει τη λάμψη του έναστρου ουρανού στη Eurovision με φόρεμα Deux Hommes
- «Prima Facie»: Η Σίνθια Ερίβο πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου