Η ημερομηνία γέννησης δεν αποτυπώνει πάντα την πραγματική, βιολογική ηλικία του σώματός μας. Η βιολογική ηλικία αντανακλά την κατάσταση των κυττάρων και των οργάνων και μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη χρονολογική ηλικία.
Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει έναν απλό και γρήγορο τρόπο για να την μετρήσουμε: μια απλή φωτογραφία προσώπου.
FaceAge: Ο αλγόριθμος που μετρά τη βιολογική ηλικία από μια selfie
Ερευνητές από το Mass General Brigham, ένα νοσοκομειακό σύστημα συνδεδεμένο με το Χάρβαρντ, ανέπτυξαν τον αλγόριθμο FaceAge, ο οποίος εκπαιδεύτηκε σε πάνω από 58.000 φωτογραφίες ενηλίκων άνω των 60 ετών με καλή υγεία. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες βαθιάς μάθησης και αναγνώρισης προσώπου, το FaceAge μετατρέπει μια απλή φωτογραφία σε έναν αριθμό που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, σε σύγκριση με την απλή ημερομηνία γέννησης.
Το εργαλείο δοκιμάστηκε σε 6.196 ασθενείς με καρκίνο στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από την ακτινοθεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καρκινοπαθείς ήταν κατά μέσο όρο περίπου πέντε χρόνια βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ήταν η βιολογική ηλικία, τόσο χειρότερες ήταν οι πιθανότητες επιβίωσης, ανεξάρτητα από την επίσημη ηλικία, το φύλο ή τον τύπο του όγκου.
Βιολογική ηλικία και ιατρικές αποφάσεις
Η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τα γονίδια, το στρες, τη φυσική δραστηριότητα και τις συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα, ένας 75χρονος με βιολογική ηλικία 65 ετών μπορεί να αντέξει καλύτερα μια επεμβατική θεραπεία από έναν 60χρονο που έχει βιολογική ηλικία 70 ετών. Έτσι, η εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν πιο εξατομικευμένες αποφάσεις για θεραπείες όπως ακτινοθεραπεία, χειρουργικές επεμβάσεις ή φροντίδα στο τέλος της ζωής.
Ο ογκολόγος Ρέιμοντ Μακ, συν-συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι το FaceAge θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βιοδείκτης για να ποσοτικοποιήσει την πραγματική ικανότητα ενός ασθενούς να αντέξει σημαντικές θεραπείες χωρίς κίνδυνο.
Ηθικές προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές
Παρά τα πολλά οφέλη, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας εγείρει ηθικά ζητήματα. Υπάρχει κίνδυνος τέτοιες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν από ασφαλιστικές εταιρείες ή εργοδότες για αξιολόγηση κινδύνου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις. Οι δημιουργοί του FaceAge ζητούν να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά προς όφελος των ασθενών.
Επιπλέον, αν και το FaceAge φαίνεται να μην παρουσιάζει σημαντική φυλετική προκατάληψη, η ομάδα συνεχίζει να εκπαιδεύει ένα νέο μοντέλο με μεγαλύτερη ποικιλία δεδομένων για να βελτιώσει την ακρίβεια και την ισότητα στις προβλέψεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω εργαλείων όπως το FaceAge, φέρνει επανάσταση στην ιατρική αξιολόγηση, προσφέροντας έναν γρήγορο, μη επεμβατικό και οικονομικό τρόπο να μετρηθεί η βιολογική ηλικία. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εξατομίκευση της θεραπείας και να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις, ενώ παράλληλα εγείρει σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα.
- Γνωρίζετε τη βιολογική σας ηλικία; Η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα μπορεί να σας την βρει
- Η τεχνητή νοημοσύνη «μεταφράζει» τα γαβγίσματα και τα νιαουρίσματα
- Μπομπ Μάρλεϊ: Ο Προφήτης της Ρέγκε
- O Θυρεός του Πάπα Λέοντα XIV: Συμβολισμοί και Σημασίες
- Το δράμα της εκλογής ενός Πάπα: Δωροδοκίες, συμπλοκές, διχασμοί