Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, σκοπεύει να κηρύξει «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να επιβληθούν μόνιμοι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα και να απορρίπτονται επί τόπου αιτούντες άσυλο, ενεργοποιώντας το άρθρο 72 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναστέλλοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Ο Κανονισμός του Δουβλίνου (Δουβλίνο ΙΙΙ) καθορίζει ποιο κράτος-μέλος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου, συνήθως το πρώτο κράτος εισόδου, με στόχο να αποτραπεί η πολλαπλή υποβολή αιτήσεων και η περιπλάνηση των αιτούντων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών και θεωρεί όλα τα κράτη μέλη ως ασφαλείς χώρες για τους αιτούντες άσυλο.
Ο Κανονισμός του Δουβλίνου είναι νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζει ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου, συνήθως το πρώτο κράτος εισόδου στην ΕΕ. Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει ότι κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται από ένα μόνο κράτος-μέλος, αποτρέποντας την πολλαπλή υποβολή αιτήσεων και την περιπλάνηση των αιτούντων ανάμεσα στα κράτη.
Ο Κανονισμός Δουβλίνο 2 υιοθετήθηκε το 2003, αντικαθιστώντας τη σύμβαση, ενώ ο σημερινός Κανονισμός Δουβλίνο 3 (Κανονισμός αριθ. 604/2013) εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2013 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιουλίου 2013.
Ο Κανονισμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και συνδέεται με το σύστημα EURODAC, μια βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων για τους παράτυπους μετανάστες. Παρά τα οφέλη του, έχει δεχθεί κριτική για την άνιση κατανομή των αιτούντων και για προβλήματα στην παροχή δίκαιης και αποτελεσματικής προστασίας.
Η πρόθεση της Γερμανίας να αναστείλει τον Κανονισμό
Η πρόθεση της Γερμανίας να αναστείλει τον Κανονισμό και να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, επικαλούμενη το άρθρο 72 της Συνθήκης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, σηματοδοτεί μια εξαίρεση στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Αυτό επιτρέπει στην Γερμανία να παρακάμψει το σύστημα του Δουβλίνου, προκειμένου να απορρίπτει αιτούντες που έχουν περάσει από γειτονικές ασφαλείς χώρες, χωρίς να εισέρχονται στη διαδικασία ασύλου εντός της Γερμανίας.
Νομικές και ηθικές προκλήσεις
Ωστόσο, ο Κανονισμός Δουβλίνου και η ευρωπαϊκή νομοθεσία βασίζονται σε θεμελιώδεις αρχές όπως η μη επαναπροώθηση (non-refoulement), που απαγορεύει την επιστροφή προσφύγων σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία τους. Η αναστολή του Κανονισμού και η αυστηρή εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
Συνοπτικά, η συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την ευθύνη του πρώτου κράτους εισόδου για την εξέταση αιτήσεων ασύλου, βασιζόμενη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη των κρατών-μελών και την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων. Η Γερμανία, με την κήρυξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, επιχειρεί να αναστείλει αυτή τη διαδικασία για να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της, κάτι που αποτελεί σημαντική αλλαγή στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.
- Ο πρόεδρος Τραμπ συγχαίρει τον νέο πάπα, τον πρώτο αμερικανό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
- Ο 267ος Πάπας: Λέων ΙΔ’ – Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ;
- Πάπας Λέων ο 14ος: Ο αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο 267ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας
- Λευκός καπνός: Το Κονκλάβιο εξέλεξε τον νέο Πάπα
- Η Γερμανία κηρύσσει «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τον έλεγχο των συνόρων