Ένα διαστημόπλοιο της Σοβιετικής Ένωσης, που εκτοξεύτηκε το 1972 με αποστολή εξερεύνησης της Αφροδίτης, αναμένεται να κάνει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στις 10 Μαΐου 2025, μετά από 53 χρόνια σε τροχιά.
Το Kosmos 482, όπως ονομάστηκε μετά την αποτυχία της αποστολής του, έχει γίνει αντικείμενο παρακολούθησης από ειδικούς που προσπαθούν να προβλέψουν το σημείο πρόσκρουσής του.
Η ιστορία της αποτυχημένης αποστολής προς την Αφροδίτη
Το Kosmos 482 ήταν μέρος του φιλόδοξου σοβιετικού προγράμματος Venera, που στόχευε στην εξερεύνηση της Αφροδίτης. Εκτοξεύτηκε στις 31 Μαρτίου 1972 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με σκοπό να προσεδαφιστεί στον πλανήτη Αφροδίτη. Ωστόσο, η αποστολή αντιμετώπισε κρίσιμη βλάβη όταν ο κινητήρας του διαστημοπλοίου δεν παρείχε την απαιτούμενη ταχύτητα για την έξοδο από την τροχιά της Γης προς την Αφροδίτη. Σύμφωνα με τη σοβιετική πρακτική, το διαστημόπλοιο μετονομάστηκε σε Kosmos 482, έναν τίτλο που δινόταν σε αποστολές που απέτυχαν να φύγουν από την τροχιά της Γης.
Το πρόγραμμα Venera είχε πολλές αποτυχίες στις πρώτες του αποστολές, αλλά παρά τις δυσκολίες αυτές, πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα, όπως την πρώτη προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη και την αποστολή εικόνων και δεδομένων από την επιφάνεια της Αφροδίτης. Το Kosmos 482 ήταν αδελφή αποστολή του Venera 8, που εκτοξεύτηκε τέσσερις μέρες νωρίτερα και πέτυχε επιτυχημένη προσεδάφιση στον πλανήτη.
Το Σοβιετικό πρόγραμμα Venera: Η πρωτοπορία στην πξερεύνηση της Αφροδίτης
Το πρόγραμμα Venera, που ξεκίνησε το 1961 και διήρκεσε μέχρι το 1984, ήταν η πρώτη σειρά διαστημικών αποστολών που κατάφεραν να προσεδαφιστούν σε άλλο πλανήτη. Από τις πρώτες αποστολές που απέτυχαν μέχρι το ιστορικό Venera 7 το 1970, το οποίο μετέδωσε δεδομένα από την επιφάνεια της Αφροδίτης για 23 λεπτά, το πρόγραμμα σημείωσε σημαντικές επιτυχίες. Οι αποστολές Venera 9 και 10 το 1975 ήταν οι πρώτες που μετέφεραν εικόνες από την επιφάνεια της Αφροδίτης, ενώ οι Venera 13 και 14 το 1981 έστειλαν τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του βραχώδους τοπίου του πλανήτη.
Οι αποστολές αυτές αποκάλυψαν κρίσιμα στοιχεία για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Αφροδίτης, όπως την κυριαρχία του διοξειδίου του άνθρακα, τις ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις, και τη γεωλογική σύσταση του εδάφους. Το πρόγραμμα Venera αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση εστίαζε στην Αφροδίτη ενώ οι ΗΠΑ επικεντρώνονταν στον Άρη.
Προβλέψεις για την ππανείσοδο και τον πίνδυνο πρόσκρουσης
Οι επιστήμονες και ειδικοί στην παρακολούθηση διαστημικών αντικειμένων εκτιμούν ότι το Kosmos 482 μπορεί να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ 52 μοιρών βόρειου και 52 μοιρών νότιου γεωγραφικού πλάτους. Αυτό καλύπτει τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Αυστραλίας και μεγάλου μέρους της Ευρώπης και της Ασίας.
Παρά το ευρύ γεωγραφικό εύρος, ο κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων θεωρείται εξαιρετικά μικρός. Περίπου το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από ωκεανούς, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι το διαστημόπλοιο θα καταλήξει πιθανότατα σε κάποιο θαλάσσιο χώρο. Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα διαστημικά συντρίμμια που καταστρέφονται στην επανείσοδο, το Kosmos 482 ήταν σχεδιασμένο να αντέχει στις ακραίες συνθήκες της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να φτάσει στην επιφάνεια της Γης σχεδόν ακέραιο.
Εάν το σφαιρικό σκάφος διαμέτρου περίπου 1 μέτρου επιβιώσει της επανεισόδου, η ταχύτητα πρόσκρουσής του εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 150 μίλια την ώρα (242 χιλιόμετρα την ώρα).
Η επανείσοδος του Kosmos 482 αποτελεί μια σπάνια υπενθύμιση της πρώιμης εποχής της διαστημικής εξερεύνησης και των μεγάλων προσπαθειών της Σοβιετικής Ένωσης για την εξερεύνηση της Αφροδίτης. Παρά την αποτυχία της αρχικής αποστολής, το διαστημόπλοιο συνεχίζει να κινείται στον ουρανό μας μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες, με την τελική του κατάληξη να αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του, διασφαλίζοντας ότι η επανείσοδός του θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για τη Γη και τους κατοίκους της.
- «Κιτρίνισε» η Αθήνα από την αφρικανική σκόνη
- ΗΠΑ: Αγορά-ρεκόρ 600 τόνων χρυσού το 2025 – Τι φοβάται η Ουάσιγκτον;
- Eurovision 1986 – H 13χρονη νικήτρια Sandra Kim με το «J’aime la vie»
- ΗΠΑ: Τρόφιμα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σαπίζουν σε αποθήκες λόγω περικοπών
- Βρετανία: Η Ντούα Λίπα το νεότερο μέλος στη λίστα των 40 πλουσιότερων κάτω των 40 ετών