Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, με αφορμή τους εορτασμούς για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.
Η επίσκεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς η Κίνα και η Ρωσία επιδιώκουν να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία «χωρίς όρια», υπογράφοντας σειρά συμφωνιών που αφορούν κυρίως την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας, όπως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2. Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στηρίζοντας έτσι τη ρωσική οικονομία μετά τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Σι Τζινπίνγκ θα παραστεί την Παρασκευή στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου θα συμμετάσχουν και Κινέζοι στρατιώτες, επιλεγμένοι με αυστηρά κριτήρια για την εμφάνιση και την πειθαρχία τους, γεγονός που συμβολίζει την εμβάθυνση των ρωσοκινεζικών σχέσεων.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε ρωσική εφημερίδα, ο Σι χαιρέτισε την «ανθεκτικότητα» των διμερών σχέσεων και τόνισε την ανάγκη διατήρησης της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης, υπογραμμίζοντας την κοινή αντίθεση Κίνας και Ρωσίας στη μονομέρεια και τις ενέργειες εκφοβισμού, καθώς και την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου και μιας συμπεριληπτικής οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί σε σημαντικά θέματα, όπως η Ουκρανία, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η ενεργειακή συνεργασία και η παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα. Θα εκδοθούν δύο κοινές ανακοινώσεις και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, η επίσκεψη Σι και η στενή συνεργασία με τον Πούτιν δείχνουν την πρόθεση των δύο χωρών να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Ουάσινγκτον και να αμφισβητήσουν την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη Σι στη Μόσχα και η συμμετοχή του στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου, παρά τις αντιδράσεις της Ουκρανίας που θεωρεί τέτοιες κινήσεις υποστήριξη στη Ρωσία ως επιτιθέμενο κράτος, αντικατοπτρίζει τη στρατηγική συμμαχία και την κοινή ιστορική μνήμη των δύο χωρών για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Κονκλάβιο: Ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα
- Κορυφαία διάκριση για τον Παλαιστίνιο Ποιητή Μοσάμπ Αμπού Τόχα στα Βραβεία Πούλιτζερ
- Δημ. Τσιόδρας & Γιούργκεν Βόρμπουρν / Οι δασμοί υπονομεύουν την εμπιστοσύνη – Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη
- Ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα: Εμβάθυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής
- Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ Σίσι