Το βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας, ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς ο Βαληνάκης υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του, με το κοινό να αποτελείται κυρίως από πρόσωπα της περιόδου 2004-2009.
Στην αίθουσα παρευρέθηκαν μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών, Τοπικών Οργανώσεων, διευθυντές φορέων, διοικητικοί παράγοντες, βουλευτές πρώην και νυν, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, με την πλειονότητα να φορούν μπλε σκούρα σακάκια, χαρακτηριστικό των νεοδημοκρατών εκείνης της εποχής. Μοναδική εξαίρεση στον κύκλο των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, που παρευρέθηκε δίπλα στον κεντρικό ομιλητή Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τιμή στη μνήμη του Πέτρου Μολυβιάτη και η πολιτική απέναντι στην Τουρκία
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πέτρου Μολυβιάτη, πρώην υπουργού Εξωτερικών (2004-2006) και στενού συμβούλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν πως η πολιτική του Μολυβιάτη, που επέμενε στην προσφυγή στη Χάγη κάθε φορά που η Τουρκία έθετε διεκδικήσεις, αποτέλεσε άτυπο πρότυπο για τους επόμενους πρωθυπουργούς μέχρι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τονίστηκε ότι τότε η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις με οργανωμένο τρόπο, ενώ σήμερα η κυβέρνηση μοιάζει πιο ενδοτική και απροετοίμαστη, χωρίς σαφή στρατηγική απέναντι στην τουρκική «Γαλάζια πατρίδα».
Αποτίμηση της πολιτικής και προτάσεις για το μέλλον
Εντυπωσιακό στοιχείο της βραδιάς ήταν η αναγνώριση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης Καραμανλή για τη σταθερή πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, παρά το «καταγωγικό τραύμα» της εισβολής στην Κύπρο. Βενιζέλος και Βαληνάκης αναφέρθηκαν σε δύο φάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη: μια πρώτη περίοδος τριβής και απόστασης έως το 2023 και μια δεύτερη της προσέγγισης. Ο Βαληνάκης υποστηρίζει ότι η προσέγγιση πρέπει να βασίζεται σε «διεκδικητικό διάλογο» και όχι σε συνεχείς παραχωρήσεις, αξιοποιώντας την ικανότητα της Ελλάδας να μπλοκάρει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένταξη της Τουρκίας.