Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή 4 Μαΐου την πρόθεσή του να επιβάλει δασμό 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ και διανέμονται στις αμερικανικές αίθουσες, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Εξουσιοδότησε τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμσον Γκριρ, να ξεκινήσει άμεσα τη σχετική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία «πεθαίνει» λόγω των φορολογικών κινήτρων που προσφέρουν άλλες χώρες για να προσελκύσουν παραγωγές εκτός ΗΠΑ.
Ο Τραμπ τόνισε πως πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια άλλων εθνών που απειλεί την εθνική ασφάλεια και αποτελεί μέσο προπαγάνδας μέσω του περιεχομένου, με στόχο την επαναφορά της παραγωγής ταινιών στην Αμερική.
Παρά τη σαφήνεια της πρόθεσης, παραμένουν ασαφή βασικά σημεία όπως αν ο δασμός θα αφορά όλες τις ξένες ταινίες ανεξαρτήτως μεγέθους ή πλατφόρμας (κινηματογραφικές αίθουσες ή streaming), αν θα στοχεύει μόνο παραγωγές με κρατικά κίνητρα ή και όσες γυρίζονται σε ξένες τοποθεσίες, καθώς και το αν θα περιλαμβάνει υπηρεσίες οπτικών εφέ που γίνονται παγκοσμίως.
Οι μεγάλες εταιρείες του Χόλιγουντ (Disney, Warner Bros., Universal) και πλατφόρμες όπως Netflix και Amazon έχουν μεταφέρει παραγωγές σε χώρες με ισχυρά φορολογικά κίνητρα (Βρετανία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Καναδάς), με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 18.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, κυρίως στην Καλιφόρνια. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης για κρατικά κίνητρα ώστε να συγκρατηθούν οι παραγωγές στην πολιτεία.
Πριν αναλάβει καθήκοντα, ο Τραμπ είχε ορίσει τους Μελ Γκίμπσον, Σιλβέστερ Σταλόνε και Τζον Βόιτ ως «ειδικούς πρεσβευτές» για την αναβίωση της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί δημόσιες ενέργειες από αυτούς.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ εναντίον πολλών εταίρων, με την Κίνα να αντιδρά ήδη μειώνοντας τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που διανέμονται στις αίθουσες της, στο πλαίσιο ποσοστώσεων. Η περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των αμερικανικών ταινιών στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, θα πλήξει σημαντικά τα έσοδα των στούντιο του Χόλιγουντ.
Ωστόσο, οικονομολόγοι και διεθνείς οίκοι προειδοποιούν ότι η επιβολή τέτοιων δασμών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία, όπως αύξηση του πληθωρισμού, επιβράδυνση της ανάπτυξης και πιθανή ύφεση. Η Wall Street έχει ήδη σημειώσει πτώση, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2025, με αύξηση των εισαγωγών λόγω της προσπάθειας προσαρμογής στις νέες εμπορικές πολιτικές. Η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από τις προβλέψεις.
Η πρόταση Τραμπ για δασμούς 100% στις ξένες ταινίες αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια κινηματογραφική αγορά, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα υλοποιηθεί και ποιοι θα πληγούν άμεσα, ενώ η Motion Picture Association δεν έχει σχολιάσει ακόμη την ανακοίνωση.
Η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία δεσμεύονται να υπερασπιστούν την κινηματογραφική τους βιομηχανία
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την κινηματογραφική τους βιομηχανία μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενός σχεδίου επιβολής τελωνειακών δασμών 100% στις κινηματογραφικές ταινίες που διανέμονται σε αμερικανικές αίθουσες κι έχουν παραχθεί στο εξωτερικό.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αναδειχθεί σε δημοφιλείς τοποθεσίες για γυρίσματα ταινιών του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο, ενώ η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις προσφέρουν φορολογικά κίνητρα.
- Τραγωδία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών: 36χρονος αστυνομικός αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο
- Brain Drain: : Όταν η ελπίδα περνά τα σύνορα
- Νέο Μακελειό στη Γάζα: Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι νεκροί κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα
- Θρίαμβος και Τραγωδία: Η νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν επισκιάστηκε από βίαια επεισόδια με 2 νεκρούς
- Χατζηδάκης: «Στηρίζουμε σταθερά την επιχειρηματικότητα – Προχωρούν κρίσιμα έργα στη Δυτική Ελλάδα»