Την έντονη οργή των Καθολικών έχει προκαλέσει η προκλητική ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή το βράδυ, όπου με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης απεικονίζεται ως Πάπας. Την ίδια στιγμή άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου η θεωρία μήπως, σύμφωνα με την προφητεία του Νοστράδαμου, είναι ο… «Τρίτος Αντίχριστος»
Η εικόνα, που τον δείχνει με λευκά παπικά άμφια, μίτρα και επιβλητικό χρυσό σταυρό, αναρτήθηκε αρχικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Truth Social και αργότερα κοινοποιήθηκε και από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Χ, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και ενόψει της εκλογής του νέου Ποντίφικα.
Η ανάρτηση θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητική, καθώς συνέπεσε με την περίοδο πένθους των Καθολικών. Η Καθολική Διάσκεψη της Νέας Υόρκης κατήγγειλε τον Τραμπ για χλεύη της καθολικής πίστης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο ή αστείο σε αυτήν την εικόνα» και ζητώντας να σταματήσει η προσβολή προς τους πιστούς και τους θεσμούς.
Επίσης, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατέκρινε σκληρά την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την προσβλητική για τους πιστούς και τους θεσμούς, ενώ σχολίασε πως ο Τραμπ «αρέσκεται σε καραγκιοζιλίκια» την ώρα που η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Από την πλευρά του, το Βατικανό απέφυγε να σχολιάσει, με τον εκπρόσωπο Ματέο Μπρούνι να αρνείται να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Ο Λευκός Οίκος, μέσω της εκπροσώπου Τύπου Κάρολαϊν Λέβιτ, απέρριψε τις κατηγορίες περί χλευασμού, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ είχε ταξιδέψει στην Ιταλία για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πάπα και είναι ένθερμος υποστηρικτής των Καθολικών και της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η κίνηση του Τραμπ ακολουθεί την αστειευόμενη δήλωσή του λίγες ημέρες πριν, όπου είχε πει σε δημοσιογράφους ότι θα ήθελε να γίνει Πάπας, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η υπόθεση αυτή προστίθεται σε μια σειρά προηγούμενων περιστατικών όπου ο Τραμπ κατηγορήθηκε ότι προσβάλλει την καθολική πίστη, όπως η αντίδραση που είχε προκαλέσει πέρυσι ο Τζο Μπάιντεν με τη στάση του σε συγκέντρωση υπέρ των αμβλώσεων.
Οι θεωρίες που συνδέουν τον Ντόναλντ Τραμπ με τον ρόλο του Τρίτου Αντίχριστου βασίζονται κυρίως σε ερμηνείες της θρησκευτικής και πολιτικής του εικόνας, καθώς και σε αντιπαραθέσεις γύρω από την επιρροή του σε συντηρητικούς και χριστιανικούς κύκλους. Κάποιοι υποστηρικτές ακραίων θεωριών τον περιγράφουν ως «χαρισματικό ηγέτη» με θρησκευτικό προφίλ, που συγκεντρώνει λαϊκή λατρεία και χρησιμοποιεί ρητορική που θυμίζει μεσσιανικές φιγούρες, ενώ άλλοι τον κατηγορούν ότι χειραγωγεί την αλήθεια και προκαλεί διχασμό, χαρακτηριστικά που συνδέονται με την εικόνα του Αντίχριστου.
Η προφητεία του Τρίτου Αντίχριστου: Από τον Νοστράδαμο στον Λευκό Οίκο
Ο Αντίχριστος, η πιο μυστηριώδης και τρομακτική μορφή της χριστιανικής αποκάλυψης, έχει αποτελέσει επί αιώνες πηγή φόβου, ερμηνειών, λαϊκής κουλτούρας και θεωριών συνωμοσίας. Από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι την ψηφιακή εποχή των memes, της παραπληροφόρησης και των πολωμένων πολιτικών κοινοτήτων, η έννοια του Αντίχριστου έχει σταθερά χρησιμοποιηθεί ως προβολή του «απόλυτου κακού» πάνω σε ισχυρές φυσιογνωμίες. Συχνά σε πολιτικούς ηγέτες. Και ιδιαίτερα στους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι ταυτίστηκαν από ομάδες, θρησκευτικά κινήματα ή θεωρητικούς συνωμοσίας με τον Αντίχριστο. Η φιλολογία τγια τον «Τρίτο Αντίχριστο» χρησιμοποιήθηκε για να προβληθεί πάνω σε σύγχρονες μορφές, από τον Ναπολέοντα μέχρι τον… Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Νοστράδαμος και οι «Τρεις Αντίχριστοι»
Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ (Νοστράδαμος) ήταν Γάλλος γιατρός και μάντης του 16ου αιώνα. Το έργο του Les Prophéties (1555) έχει επανειλημμένα ερμηνευτεί ως περιέχον προφητείες για την άνοδο Αντίχριστων μορφών στην ιστορία:
- Ο Πρώτος Αντίχριστος — Συχνά ταυτίζεται με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
- Ο Δεύτερος Αντίχριστος — Ταυτίζεται από πολλούς με τον Αδόλφο Χίτλερ (ή και… “Hister” σε κάποιους χρησμούς).
- Ο Τρίτος Αντίχριστος — Μένει αόριστος, αλλά πολλοί πιστεύουν πως θα είναι σύγχρονος, πιθανώς ζωντανός σήμερα.
Οι ερμηνείες αυτές, ασαφείς και αλληγορικές, έχουν ενισχυθεί από χιλιάδες βιβλία και ιστοσελίδες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν ποιητικούς και συχνά ακατανόητους τετράστιχους, προσαρμόζοντάς τους σε κάθε εποχή.

Ο αυτοκρατορικός Αντίχριστος
Στην Καινή Διαθήκη, η Πρώτη Επιστολή του Ιωάννη λέει ότι, πριν από την επάνοδο του Χριστού, θα εμφανιστεί ο Αντίχριστος: το πιο εμφανές σημάδι ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου.
Ο Αντίχριστος θα είναι ο κατεξοχήν σατανικός άνθρωπος που θα διώξει τους Χριστιανούς πιστούς. Τελικά θα νικηθεί από τις δυνάμεις του καλού. Όπως πρότεινε ο Σερ Ισαάκ Νεύτωνας, «η αναζήτηση των προφητειών που [ο Θεός] μας έδωσε για να γνωρίσουμε τον Αντίχριστο» είναι χριστιανική υποχρέωση.
Η πρώτη περιγραφή της ζωής του Αντίχριστου γράφτηκε από έναν Βενεδικτίνο μοναχό, τον Άντσο του Μοντιέρ-εν-ντερ, πριν από περίπου 1.100 χρόνια. Σύμφωνα με τον Άντσο, ο Αντίχριστος θα είναι ένας τυραννικός κακός βασιλιάς που θα διαφθείρει όλους όσους τον περιβάλλουν με χρυσό και ασήμι. Θα ανατραφεί με κάθε είδους κακία. Κακά πνεύματα θα είναι οι δάσκαλοί του και οι μόνιμοι σύντροφοί του.
Ο Αντίχριστος, αριστερά, απεικονίζεται ως βασιλιάς, σε αυτή την εικόνα από ένα χειρόγραφο του 12ου αιώνα.
Αναζητώντας τη δική του δόξα, όπως το έθεσε ο Άντσο, αυτός ο βασιλιάς «θα αυτοαποκαλείται Παντοδύναμος Θεός».
Ο Αντίχριστος ήταν το αντίθετο του Χριστού.
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Χριστός ήταν πλήρως άνθρωπος, αλλά απαλλαγμένος από κάθε αμαρτία. Ο Αντίχριστος ήταν επίσης πλήρως άνθρωπος, αλλά «γεμάτος αμαρτία».
Ο Αντίχριστος δεν ήταν τόσο ένα υπερφυσικό ον που πήρε σάρκα, όσο ένας άνθρωπος που μετατράπηκε πλήρως σε δαίμονα.
Επηρεασμένοι από τις χριστιανικές ιστορίες για τον Αντίχριστο, ο Ισλαμισμός και ο Ιουδαϊσμός δημιούργησαν τους δικούς τους Αντίχριστους – τον αλ-Ντατζάλ, τον Αντίχριστο των Μουσουλμάνων, και τον Αρμίλου, τον Αντίχριστο των Εβραίων. Τόσο ο αλ-Ντατζάλ όσο και ο Αρμίλου είναι μεσσίες που μοιάζουν με βασιλιάδες.
Οι γνωστοί «διαβολικοί» ηγέτες
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί ηγέτες του κόσμου έχουν χαρακτηριστεί «Αντίχριστοι» – οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Νέρωνας και Δομιτιανός θεωρήθηκαν Αντίχριστοι, και ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων ονομάστηκε Αντίχριστος στην εποχή του.
Νέρωνας – Ο Αυτοκράτορας που χαρακτηρίστηκε ως ο «Αντίχριστος»
Υπήρξαν και πιο πρόσφατοι ηγέτες που έχουν παρομοιαστεί με τον Αντίχριστο, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο πρώην Ρώσος ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν… και ο Τραμπ.
Η προφητεία του Πάπα
Το 1190, ο βασιλιάς Ριχάρδος Α΄ της Αγγλίας, καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους, ενημερώθηκε από τον Ιταλό θεολόγο Ιωακείμ του Φιόρε ότι ο επόμενος πάπας θα ήταν ο Αντίχριστος.
Στην ιστορία του Αντίχριστου, αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή. Από τότε, ο τυραννικός Αντίχριστος έξω από την Εκκλησία θα αντιπαρατίθεται με τον παπικό απατεώνα μέσα σε αυτήν.
Το ότι ο καθολικός πάπας ήταν ο Αντίχριστος ήταν η κοινή άποψη για τον πάπα κατά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα.
Ο Μαρτίνος Λούθηρος (1483–1546), ιδρυτής της Προτεσταντικής Επανάστασης, δήλωσε ότι ο πάπας «είναι ο αληθινός […] Αντίχριστος που ανέβασε τον εαυτό του πάνω από τον Χριστό και τον έθεσε εναντίον του».
Όπως όλοι οι Χριστιανοί δεν θα λάτρευαν τον Διάβολο ως Θεό, συνέχισε λέγοντας, «έτσι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον απόστολό του, τον πάπα ή τον Αντίχριστο, να κυβερνά ως κεφαλή ή κύριός μας».
Από την μεσαιωνική αντίληψη στο σήμερα
Καθώς επρόκειτο να καεί από την καθολική βασίλισσα Μαρία για τις προτεσταντικές του πεποιθήσεις, ο αγγλικανός επίσκοπος Τόμας Κράνμερ (1489-1556) δήλωσε: «Όσον αφορά τον Πάπα, τον απορρίπτω ως εχθρό του Χριστού και αντίχριστο με όλες τις ψευδείς διδασκαλίες του».
Ακόμη και το 1988, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο σκληροπυρηνικός προτεσταντικός ηγέτης της Βόρειας Ιρλανδίας Ίαν Πέισλι φώναξε: «Αντίχριστε! Σε αποκηρύσσω, μαζί με όλες τις λατρείες και τα δόγματα σου», στο οποίο, λέγεται πως ο Πάπας απάντησε με ένα αμήχανο χαμόγελο.
Εκτός από τους πιο ακραίους προτεστάντες συντηρητικούς, η ιδέα του παπικού Αντίχριστου δεν έχει πλέον καμία απήχηση.
Εν τέλει, ο παπικός Αντίχριστος έχει εγκαταλείψει τη δυτική σκηνή για τον αυτοκρατορικό Αντίχριστο.
Αμερικανοί Πρόεδροι ως «Αντίχριστοι»: Πολιτική προβολή του φόβου
Η ταύτιση του Αντίχριστου με Αμερικανούς προέδρους δεν είναι νέα. Ιδού ένα ιστορικό χρονικό με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Αβραάμ Λίνκολν (1861–1865)
- Κατηγορία: «Καταργεί τις χριστιανικές αξίες και τη θεόσδοτη κοινωνική τάξη».
- Ποιοι: Νοτιοαμερικανοί δουλοκτήτες και θρησκευτικοί συντηρητικοί.
- Αιτία: Η κατάργηση της δουλείας θεωρήθηκε «αντίθετη με τη Βίβλο». Ο Λίνκολν παρουσιάστηκε ως αποστασιοποιημένος από τη θρησκεία.
Φράνκλιν Ρούζβελτ (1933–1945)
- Κατηγορία: «Εισάγει σοσιαλισμό του θηρίου».
- Ποιοι: Συντηρητικοί και αντικρατιστές.
- Αιτία: Το κράτος πρόνοιας του New Deal ερμηνεύτηκε ως εργαλείο της “παγκόσμιας κυβέρνησης”.
Τζον Κένεντι (1961–1963)
- Κατηγορία: «Πιστός στον Πάπα, όχι στον Χριστό».
- Ποιοι: Αντιπαπικοί Προτεστάντες.
- Αιτία: Ήταν ο πρώτος Καθολικός πρόεδρος. Η φιλοπαπική του στάση ερμηνεύτηκε ως συμμόρφωση με τη “Βαβυλώνα της Αποκάλυψης”.
Ρόναλντ Ρήγκαν (1981–1989)
- Κατηγορία: Το όνομά του είναι «666» — Ronald (6), Wilson (6), Reagan (6).
- Ποιοι: Θρησκευόμενοι αριθμολόγοι και ευαγγελικοί.
- Αιτία: Ο συνδυασμός του ονόματός του και η επιβλητική του παρουσία δημιούργησαν μυστικιστική ερμηνεία.
Μπιλ Κλίντον (1993–2001)
- Κατηγορία: Ανηθικότητα και ηθική παρακμή.
- Ποιοι: Συντηρητικοί χριστιανοί.
- Αιτία: Το σκάνδαλο Λεβίνσκι, τα ψέματα και η δημόσια παραδοχή λειτούργησαν ως «σημεία» του Αντίχριστου.
Μπαράκ Ομπάμα (2009–2017)
- Κατηγορία: Μουσουλμάνος, αλλοδαπός, ψευδομεσσίας.
- Ποιοι: Ευαγγελικοί, ακροδεξιά κινήματα, QAnon.
- Αιτία: Η ρητορική του, το όνομά του, η καταγωγή του και η δημοφιλία του. Υπήρχαν θεωρίες πως «θα κυβερνήσει τον κόσμο» μέσω του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ (2017–2021, και εκ νέου υποψήφιος το 2024)
- Κατηγορία: Ψευδοπροφήτης, διχαστικός ηγέτης, πλανεύει τις μάζες.
- Ποιοι: Από πρώην υποστηρικτές του μέχρι αριστερούς, αντισυστημικούς και χριστιανικά κινήματα.
- Αιτία: Εγωπαθής, έχει την ικανότητα να επηρεάζει μαζικά πλήθη, δεν δείχνει έμπρακτη χριστιανική πίστη, ενώ προβάλλει ως σωτήρας.
- Ειδικά επιχειρήματα:
- “Μπορεί να πλανήσει ακόμη και τους εκλεκτούς” (Κατά Ματθαίον 24:24)
- Παρουσιάζεται από οπαδούς ως «Θεόσταλτος», κάτι που σε άλλες ερμηνείες είναι χαρακτηριστικό του Αντίχριστου.
Τζο Μπάιντεν (2021–…)
- Κατηγορία: Εκπροσωπεί την «παγκοσμιοποίηση», υποτάσσεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα εμβόλια και τις ψηφιακές ταυτότητες.
- Ποιοι: Ακροδεξιές ομάδες, οπαδοί του Τραμπ, αντιεμβολιαστικά κινήματα.
- Αιτία: Φοβίες περί «παγκόσμιας κυβέρνησης» και «ελέγχου του ανθρώπου μέσω τσιπ».
Τι μας λέει όλο αυτό για την έννοια του Αντίχριστου;
- Δεν είναι σταθερό σύμβολο, αλλά εργαλείο φόβου: Ο Αντίχριστος προσαρμόζεται σε κάθε εποχή, ανάλογα με το τι φοβάται η κοινωνία.
- Η θρησκευτική μεταφορά γίνεται πολιτική προβολή: Όσο πιο επιδραστικός ή αμφιλεγόμενος είναι ένας ηγέτης, τόσο πιο εύκολα μπορεί να του αποδοθούν αποκαλυπτικές ιδιότητες.
- Όλοι οι πρόεδροι μπορούν να είναι ο Αντίχριστος — αρκεί να το πιστεύει κανείς: Το φαινόμενο είναι πολιτικο-ψυχολογικό, όχι θεολογικό.
