Στην ακτογραμμή από τη βόρεια Καλιφόρνια ως την Ουάσιγκτον, οι κάτοικοι ζουν με μια σιωπηλή αγωνία: το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού σεισμού, του λεγόμενου “Big One”, που θα μπορούσε να μεταμορφώσει μέσα σε λεπτά το τοπίο, βυθίζοντας εκτάσεις γης και εκτοξεύοντας τα επίπεδα της θάλασσας στα ύψη.
Μια νέα μελέτη περιγράφει με λεπτομέρεια αυτό το δυσοίωνο σενάριο, φέρνοντας στο φως κινδύνους που ξεπερνούν τη φαντασία.
Η απειλή κάτω από τα πόδια μας
Η ζώνη καταβύθισης Cascadia, ένα ρήγμα που εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι την Καλιφόρνια, έχει τη δυναμική να προκαλέσει σεισμό μεγέθους άνω των 8 Ρίχτερ, με πιθανότητα 15% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν στον σεισμικό κραδασμό ή το τσουνάμι. Σε δεκάδες κοινότητες, η γη θα μπορούσε να βυθιστεί έως και δύο μέτρα σε δευτερόλεπτα, διευρύνοντας την πλημμυρική ζώνη κατά εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και διπλασιάζοντας την έκθεση ανθρώπων, υποδομών και δρόμων στον κίνδυνο της θάλασσας.
Όπως σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τίνα Ντούρα, «η επέκταση της πλημμυρικής ζώνης μετά από έναν σεισμό στη ζώνη Cascadia δεν είχε ποτέ πριν ποσοτικοποιηθεί, και οι επιπτώσεις στη χρήση γης θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον χρόνο ανάκαμψης».
Μια καταστροφή που διαρκεί δεκαετίες
Σε αντίθεση με την αργή άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι αλλαγές αυτές θα συμβούν ακαριαία και θα διαρκέσουν για δεκαετίες ή και αιώνες. Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις θα πλήξουν πυκνοκατοικημένες περιοχές στη νότια Ουάσιγκτον, τη βόρεια Όρεγκον και τη βόρεια Καλιφόρνια. Αν ο σεισμός συμβεί προς το τέλος του αιώνα, με τη στάθμη της θάλασσας να έχει ήδη ανέβει λόγω της κλιματικής αλλαγής, ορισμένες χαμηλές περιοχές ίσως να μην ανακάμψουν ποτέ.
Η μελέτη εκτιμά ότι σήμερα, ένας τέτοιος σεισμός θα προσθέσει 14.350 κατοίκους, 22.500 κτίρια και 1.250 χιλιόμετρα δρόμων στην πλημμυρική ζώνη, επηρεάζοντας αεροδρόμια, σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και πηγές ρύπανσης. Μέχρι το 2100, η έκθεση αυτή θα μπορούσε να τριπλασιαστεί λόγω της ανόδου της θάλασσας.
Μνήμες από το παρελθόν, προειδοποιήσεις για το μέλλον
Η τελευταία φορά που ο Ειρηνικός Βορειοδυτικά βίωσε τέτοιο σεισμό ήταν το 1700, όταν η γη βυθίστηκε πάνω από δύο μέτρα και ένα τεράστιο τσουνάμι σάρωσε οικισμούς, αφήνοντας τα ίχνη του μέχρι την Ιαπωνία. Σύγχρονα μοντέλα δείχνουν ότι ένα παρόμοιο συμβάν σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους, καταστροφή χιλιάδων κτιρίων και οικονομικές απώλειες άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το δίλημμα της προετοιμασίας
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η προετοιμασία για αυτά τα σύνθετα φαινόμενα μπορεί να μειώσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων και να προστατεύσει τα κρίσιμα οικοσυστήματα από μόνιμη υποβάθμιση. Όμως, όπως προειδοποιούν, «η άνοδος της θάλασσας λόγω σεισμού θα συμβεί μέσα σε λεπτά, χωρίς χρόνο για προσαρμογή ή μετριασμό».
Η ιστορία του Cascadia δεν είναι απλώς ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι μια υπενθύμιση ότι η φύση μπορεί να αλλάξει το τοπίο και τη ζωή μας σε μια στιγμή – και ότι η προετοιμασία είναι το μόνο μας όπλο απέναντι στο απρόβλεπτο.
Οι αριθμοί που τρομάζουν
- 15%: Η πιθανότητα ενός σεισμού μεγέθους 8.0+ Ρίχτερ στην ζώνη Cascadia τα επόμενα 50 χρόνια.
- 2 μέτρα: Η πιθανή καθίζηση του εδάφους σε παράκτιες περιοχές, που θα μετατρέψει στεριά σε παλιρροιακά έλη..
- 1700: Το έτος του τελευταίου μεγάλου σεισμού στην ζώνη Cascadia.
- 5.800: Οι εκτιμώμενοι θάνατοι μόνο από τον σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ σε όλο το μήκος της ζώνης.
- 8.000: Οι επιπλέον θάνατοι από το τσουνάμι που θα ακολουθήσει, με ύψος έως και 24 μέτρα και ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης 10 λεπτών.
- 14.350: Επιπλέον κάτοικοι που θα βρεθούν στην πλημμυρική ζώνη μετά τον σεισμό.
- 22.500: Επιπλέον κτίρια που θα απειληθούν από πλημμύρες μετά τον σεισμό.
- 1.250 χλμ: Το συνολικό μήκος των δρόμων που θα βρίσκονται στην νέα πλημμυρική ζώνη μετά τον σεισμό.
- 3 φορές: Η αύξηση της έκθεσης σε πλημμύρες κατοίκων, κτιρίων και δρόμων μέχρι το 2100 λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
- 11: Οι μεγάλοι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στις ακτές της Cascadia τα τελευταία 6.000-7.000 χρόνια, περίπου κάθε 200-800 χρόνια.