Σοβαρά ερωτήματα για τα βίντεο που κατέθεσε η εταιρεία φύλαξης – Ενδείξεις επεξεργασίας και πιθανή «σκηνοθεσία»
Η τεχνική ομάδα του Βασίλη Κοκοτσάκη, ειδικού πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, παρουσίασε στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στην Κρήτη TV δύο αναλυτικές τεχνικές εκθέσεις που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη γνησιότητα των τριών βίντεο που απεικονίζουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση.

Η πρώτη έκθεση, 90 σελίδων, με τίτλο «Τεχνική έκθεση σχετικά με τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης της Δ.Ε.Ε. για τα βίντεο της Interstar», και η δεύτερη, 69 σελίδων, «Τεχνική έκθεση σχετικά με τα βίντεο Interstar», συντάχθηκαν σε συνεργασία με την ομάδα του Federico Carrasco, επιστήμονα πληροφορικής με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.
Οι αναλύσεις κατέδειξαν σοβαρές ενδείξεις ότι τα βίντεο είναι προϊόν επεξεργασίας, με ασυνέχειες στα ψηφιακά υδατογραφήματα και απουσία αξιόπιστων μεταδεδομένων που να πιστοποιούν την προέλευση και γνησιότητά τους. Επιπλέον, επισημαίνεται η έλλειψη τεκμηρίωσης για την ύπαρξη και λειτουργία των καμερών την ημέρα του δυστυχήματος, καθώς και η απουσία πιστοποιημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων του εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα:
Η έκθεση των 90 σελίδων καταγράφει στα συνοπτικά συμπεράσματα, ότι, «με βάση την ανάλυση κάθε μιας από τις δύο εν λόγω εκθέσεις της ΔΕΕ [6-σέλιδη (Αριθ. Πρωτ.: 3022/21/8925/5-γ’) και 30-σέλιδη (Αριθ. Πρωτ.: 3022/21/8925/4-στ’)] αλλά και από την συνδυαστική τους ανάλυση, η παρούσα έκθεση χαρακτηρίζει το συμπέρασμα της ΔΕΕ περί ακριβών αντιγράφων (γνήσια) προερχόμενα από συγκεκριμένες κάμερες, ως αβάσιμο, ατεκμηρίωτο και αυθαίρετο.
Επιπλέον η συνολική εκτίμηση της επιστημονικής ομάδας για τη δομή των δύο εκθέσεων είναι ότι πρόκειται για τεχνικά κείμενα με ανεπαρκές τεχνολογικό και ερευνητικό υπόβαθρο, ελλιπή καταγραφή δεδομένων, ασυνέπεια στη ροή του νοήματος και περιορισμένη επιμέλεια στη λεπτομέρεια — στοιχεία που αφήνουν κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα».
Στο κεφάλαιο 4 διαπιστώνεται και περιγράφεται λεπτομερώς η τέλεση εν δυνάμει σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
Επισημαίνει επίσης ότι «χωρίς αξιόπιστα μεταδεδομένα, καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί η προέλευση ή η γνησιότητα ενός βίντεο, γεγονός που διευκολύνει την αλλοίωση, την παραπλάνηση ή τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Καταγράφει την απουσία τεκμηρίωσης, απόδειξης και πιστοποίησης της διαδικασίας μεταφόρτωσης του βιντεοληπτικού υλικού που παρήχθη στις 28-02-2023.

Προσθέτει δε την:
«Απουσία αποδείξεων για την ύπαρξη και τη λειτουργική κατάσταση καμερών την 28-02-2023, καθώς και έλλειψη τεκμηριωμένου συσχετισμού κάθε καταγεγραμμένου βιντεοληπτικού υλικού:
– με τη φυσική κάμερα που το παρήγαγε,
– με το αντίστοιχο καταγραφικό.
Σε κανένα από τα κείμενα δεν αναφέρονται ούτε μία κάμερα, ο τύπος της, ο προμηθευτής ή ο σειριακός αριθμός».
Τέλος, τονίζει την «απουσία επικυρωμένου τοπογραφικού διαγράμματος του συνολικού λειτουργικού εξοπλισμού (κάμερες, καταγραφικά), καθώς και βεβαίωση του συνόλου της υλικοτεχνικής υποδομής που λειτουργούσε πράγματι την 28-02-2023».
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην δεύτερη έκθεση των 69 σελίδων, η απουσία μεταδεδομένων προέλευσης που δεν εξηγείται από τις εκθέσεις της ΔΕΕ τεχνικά, η αποδοχή των ημεροχρονολογιών ως απόδειξης, παρά το γεγονός ότι είναι εύκολα δυνατό να προστεθούν με τεχνικά μέσα, η καταγραφή υψηλής ψηφιακής ανάλυσης στα βίντεο ενώ την ημέρα του δυστυχήματος υπήρχαν στο σημείο κάμερες αναλογικές χαμηλότερης ανάλυσης, δημιουργούν σοβαρότατα κενά στην απόδειξη της γνησιότητάς τους αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι δεν αποτελούν προϊόν των καμερών που υπήρχαν στα εν λόγω σημεία στις 28/2/2023.
Επιπλέον, όπως καταγράφει η έκθεση, «η ασυνέχεια ημεροχρονολογίας στα ψηφιακά υδατογραφήματα των βίντεο δηλώνει με σαφήνεια ότι τα βίντεο έχουν τροποποιηθεί μετά την αρχική καταγραφή τους». Επίσης, καταγράφονται επιπλέον οπτικές και ψηφιακές ενδείξεις επεξεργασίας.
Η ομάδα Κοκοτσάκη χαρακτηρίζει τις εκθέσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ως ατεκμηρίωτες, με ανεπαρκές τεχνολογικό υπόβαθρο και προχειρότητα, αφήνοντας κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα και επισημαίνοντας πιθανά ποινικά αδικήματα.
Τα επίμαχα βίντεο, που κατέθεσε ο δικηγόρος της εταιρείας Interstar Βασίλης Καπερνάρος και έχουν ενταχθεί στη δικογραφία ως γνήσια, αποτελούν τη βάση για τον αποκλεισμό αιτημάτων συγγενών για εκταφή θυμάτων, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την αξιολόγηση της αξιοπιστίας τους.
Η υπόθεση παραμένει στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης, με την ομάδα Κοκοτσάκη να συνεχίζει να ζητά πλήρη διαφάνεια και έλεγχο της γνησιότητας του οπτικού υλικού, ενώ η κοινωνία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα.
Με ανάρτησή της η Μαρία Καρυστιανού κάνει λόγο για ξεμπάζωμα του ψηφιακού μπαζώματος.
Γράφει:
Σε ένα στοιχειωδώς ευνομούμενο Κράτος μετά τη χθεσινή εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ του Γιώργου Σαχίνη και τις αποκαλύψεις των Βασίλη Κοκοτσάκη και Federico Carrasco, η ηγεσία της δικαιοσύνης και οι έχοντες δώσει όρκο να τηρούν το καθήκον τους Εισαγγελικοί Λειτουργοί, θα έπρεπε να έχουν άμεσα διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τις σοβαρότατες ενδείξεις – αποδείξεις:
(Α) για το fake των video που προσκομίστηκαν από την Interstar τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή δύο χρόνια μετά!, ως video δήθεν της τραγικής νύχτας της 28.02.2023·
(Β) για τις διαγραφές των αληθινών video με το τίτλο ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ που φέρονται να έγιναν στις 02.03.2023, δηλαδή δύο μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών!
(Γ) για τις διαγραφές που προκύπτει να έγιναν στις 10.02.2025!, δηλαδή λίγο πριν τη διαταχθείσα κατάσχεση στον server της Interstar από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ)·
(Δ) για την παράλειψη των στελεχών της ΔΕΕ να καταγράψουν και γνωστοποιήσουν όλα τα παραπάνω στον αρμόδιο Εισαγγελέα και βέβαια στον γνωστό Ανακριτή των Τεμπών.
Για ποιον λόγο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, τηρούν τόσο εκκωφαντική σιωπή;
Ποια η θέση των θερμών υποστηρικτών των video Interstar/Καπερνάρου, και ιδίως του Ανακριτή των Τεμπών;
- Ακραία επίδειξη ναρκισσισμού: Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε Πάπας
- Μαξίμου για ΑΕΙ: Αυστηρές συνέπειες σε ποινικό, πειθαρχικό, αστικό επίπεδο για παραβάτες νόμων
- Η Google επεκτείνει το AI Mode στην αναζήτηση
- Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό «τσουνάμι» γυρίζει ως «μπούμερανγκ» για την αμερικανική οικονομία
- Τέμπη: Νέα τεχνική έκθεση Κοκοτσάκη αμφισβητεί τη γνησιότητα των βίντεο της Interstar (vid)