Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου εγκαινίασε το νέο «προεδρικό» συγκρότημα που περιλαμβάνει το «προεδρικό μέγαρο», τη «βουλή» και την «προεδρική» Πανεπιστημιούπολη στη Λευκωσία.
Το έργο, που εκτείνεται σε 640.000 τ.μ., φιλοξενεί επίσης το «ανώτατο δικαστήριο», τον «εθνικό κήπο» και το «εθνικό τζαμί». Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Πανεπιστημιούπολη «σύμβολο της αποφασιστικότητας του τουρκοκυπριακού λαού» και πηγή εθνικής υπερηφάνειας, επισημαίνοντας πως «σήμερα βάζουμε άλλη μια σφραγίδα σε αυτά τα εδάφη» και πως το έργο αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της επιμονής ενός κράτους να διατηρεί την υπόστασή του απέναντι σε αδικίες και παραβιάσεις».
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ως «πολύτιμους αδελφούς και αδελφές» και τόνισε πως το συγκρότημα θα ενισχύσει τη διεθνή φήμη του ψευδοκράτους, παρά την έλλειψη διεθνούς αναγνώρισης. Υπογράμμισε την κοινή πορεία Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων και την αποφασιστικότητα για πρόοδο και ανεξαρτησία, ενώ απηύθυνε μήνυμα ενότητας και αντίστασης σε όσους επιδιώκουν να διαταράξουν την αδελφοσύνη των δύο λαών.
Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο : «Αν υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, θα είναι μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.
Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη το Σάββατο, 3 Μαΐου, στην κατεχόμενη Λευκωσία και, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πήγε αμέσως στον χώρο όπου τέλεσε τα εγκαίνια των κτηρίων του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής» που έχτισε η Τουρκία. Στη σύντομη τελετή εγκαινίων στον προαύλιο χώρο, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το συγκρότημα, «μια εκδήλωση της θέλησης ενός κράτους να υπάρχει απέναντι στην αδικία και την ανομία και μια ένδειξη της κοινής μοίρας της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου», λέγοντας πως πάνω σε αυτό το ισχυρό θεμέλιο «ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσουμε νέα επιτεύγματα και νέα έργα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανεξαρτησία και το μέλλον».
Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία, όπως στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.
Μιλώντας στη συνέχεια από το βήμα του συνεδριακού κέντρου του συγκροτήματος, ο Ερντογάν δήλωσε πως «αν δεν τερματιστεί η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκειται ο “τουρκοκυπριακός λαός” (sic.), αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” -όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία- ως συνομιλητή, να κάνουμε εμπόριο, να αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας».
Κάνοντας για μία ακόμη φορά αναφορά σε λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό ανέφερε πως «αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα».
Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε ιστορικές αναφορές, ενώ μίλησε και για το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας στα τουρκοκυπριακά σχολεία που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Για αυτό το ζήτημα ο Ερντογάν άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, αλλά και στο τμήμα εκείνο των Τουρκοκυπρίων, που διαμαρτύρονται για την επαναφορά της χρήσης μαντίλας στα σχολεία.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στα εγκαίνια, τόνισε ότι «η παρουσία μας σε αυτά τα εδάφη είναι μόνιμη» και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την υποστήριξη.
Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Στα κατεχόμενα συνελήφθησαν τέσσερις διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την τουρκική παρέμβαση στην κοσμικότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ειδικά σχετικά με τη νομοθεσία που επιτρέπει τη μαντήλα στα σχολεία. Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την «παράνομη μετάβαση» του Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η επίσκεψη ενισχύει τη ρητορική περί λύσης δύο κρατών και αποκαλύπτει τις προθέσεις της Τουρκίας για πλήρη έλεγχο των κατεχόμενων. Επιπλέον, καταγγέλλεται η πολιτιστική παρέμβαση της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως η προσπάθεια επιβολής της μαντίλας στα σχολεία.
Η Λευκωσία τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο διορισμό της María Angela Holguín Cuéllar ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, και αποτελούν περιφρόνηση προς το Διεθνές Δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την παράνομη μετάβαση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα με σκοπό την εγκαινίαση ενός έργου το οποίο αναδεικνύει και προβάλλει την αποσχιστική οντότητα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χαρακτήρας που επιχειρείται να δοθεί στην παράνομη επίσκεψη βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής περί «λύσης δύο κρατών», όντας ταυτόχρονα αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων για πλήρη έλεγχο επί των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του κ. Τατάρ περί προσδοκίας για περαιτέρω ενέργειες προβολής του ψευδοκράτους, αλλά και των προσπαθειών της Άγκυρας για επιβολή της βούλησής της επί των Τουρκοκυπρίων σε θέματα που άπτονται της πολιτιστικής ταυτότητας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αναδεικνύεται και μέσα από την προσπάθεια εισαγωγής της μαντίλας στα σχολεία.
Προστίθεται δε στις συνεχιζόμενες, εδώ και πενήντα ένα χρόνια, παραβιάσεις εις βάρος της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει.
Σε μια χρονική συγκυρία έντονων ζυμώσεων με στόχο την δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του χθεσινού διορισμού της κας María Angela Holguín Cuéllar, ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, τέτοιες ενέργειες και τοποθετήσεις υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια για πρόοδο προς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αποτελούν περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον υπέρτατο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και στη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων όλων των Κυπρίων, σε μία ελεύθερη από την κατοχή και επανενωμένη πατρίδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, με τα εγκαίνια και τις πολιτικές δηλώσεις, σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση στην προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει την παρουσία της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και να προωθήσει τη λύση δύο κρατών, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής λύσης που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία.
- Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 38χρονη Γεωργιανή – Νέες αποκαλύψεις
- Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα: H μετονομασία του ψευδοκράτους και η αντίδραση της Λευκωσίας
- Σαγκάη 2025: Η Τζένγκο πρώτη στον ακοντισμό, ο Καραλής βελτιώνει το ρεκόρ στο επί κοντώ
- Light: Δημόσια συγγνώμη για προσβλητικό στίχο στο τραγούδι «Polo» μετά τις έντονες αντιδράσεις
- Ηρακλής: Πέθανε ο Γρηγόρης Φανάρας σε ηλικία 77 ετών