Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμάσει μια σειρά από επιλογές για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αυξήσει την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να καθυστερεί στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πηγές δεν αποκάλυψαν ποιες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και τόνισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση είναι αποκλειστικά στα χέρια του Αμερικανού προέδρου.
Πιέσεις για αυστηρότερα μέτρα
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στην Ουάσινγκτον να αυξήσει τις κυρώσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να αποδεχτεί εκεχειρία με τους όρους που έχει προτείνει ο Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή του 2022, η ρωσική ηγεσία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου και τη ριζική αναθεώρηση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, έχει ήδη απειλήσει με νέες κυρώσεις τη Μόσχα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά από συνάντησή του με τον Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δεν επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη, τονίζοντας πως οι επιθέσεις σε αμάχους δείχνουν έλλειψη διάθεσης για κατάπαυση πυρός. Ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ρωσικό τραπεζικό τομέα και δευτερευουσών κυρώσεων σε τρίτες χώρες.
Διπλωματικές προσπάθειες και αλλαγή στρατηγικής
Λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς και κυρώσεις στη Ρωσία για να αναγκάσει τη Μόσχα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: “μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο”. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αυτές οι απειλές δεν έχουν υλοποιηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην Ουκρανία, αλλά θα περιορίσουν τον άμεσο ρόλο τους ως διαμεσολαβητή. Οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον μετά από μήνες στάσιμης διπλωματίας που στόχευε στη μεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Νομοθετική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο
Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ανακοίνωσε την 1η Μαΐου ότι τουλάχιστον 72 γερουσιαστές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της επιβολής νέων εκτεταμένων κυρώσεων και δασμών κατά της Ρωσίας, εάν ο Πούτιν συνεχίσει να αποφεύγει τις σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή δασμού 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικά προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ουράνιο.
Διαφορετικές στάσεις Ρωσίας και Ουκρανίας
Η Μόσχα έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αντίθετα, το Κίεβο έχει αποδεχθεί το αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός και συνεχίζει να απαιτεί άνευ όρων παύση των εχθροπραξιών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντατικοποίησαν τις διπλωματικές τους προσπάθειες νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης προτάσεων για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός και μερικές εκεχειρίες με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων στις πολιτικές ενεργειακές υποδομές.
Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται αποφασισμένη να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο του.
- Η Google επεκτείνει το AI Mode στην αναζήτηση
- Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό «τσουνάμι» γυρίζει ως «μπούμερανγκ» για την αμερικανική οικονομία
- Τέμπη: Νέα τεχνική έκθεση Κοκοτσάκη αμφισβητεί τη γνησιότητα των βίντεο της Interstar
- Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Ανακοινώνει “Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου”
- Όθων Ηλιόπουλος / ΕΛΕΓΧΟΣ και ΥΠΟΤΑΓΗ: Η τακτική Τραμπ για τα Πανεπιστήμια