Η υπόθεση της απόλυσης του Κώστα Γενιδούνια εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη σχέση κυβέρνησης, διοίκησης της Hellenic Train και συνδικαλισμού, καθώς και για την κατάσταση της ασφάλειας και της διαφάνειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι το ζήτημα θα παραμείνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται να παλέψει για την αποκάλυψη της αλήθειας και την προστασία των εργαζομένων που διεκδικούν ασφαλείς και λειτουργικούς δημόσιους μεταφορικούς χώρους.
Ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστας Γενιδούνιας, ενημερώθηκε για την απόλυσή του μέσω εξωδίκου, μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του σωματείου, στις οποίες ήταν εκ νέου υποψήφιος. Η απόφαση της εταιρείας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και συνδικαλιστικούς κύκλους, που καταγγέλλουν πολιτική φίμωση και αυταρχισμό.
Ο Κώστας Γενιδούνιας είχε επισημάνει επανειλημμένως στον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο, τα οποία αφορούσαν τη δομική κατάρρευση του ΟΣΕ, τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας και την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά δυστυχήματα, όπως αυτό στα Τέμπη, και είχε καταγγείλει την πολιτική διάλυσης και την έλλειψη διαφάνειας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Παράλληλα, είχε στείλει εξώδικα στη διοίκηση και στις αρμόδιες αρχές από το 2021, ζητώντας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφαλείας.
Η Αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την απόλυση ως τιμωρία του συνδικαλισμού και της αλήθειας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γενιδούνιας είχε επανειλημμένα επισημάνει στον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, λίγους μήνες πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Η απόλυση συμπίπτει χρονικά με την κατάθεση δικογραφίας στη Βουλή για τα λάθη της κυβέρνησης, γεγονός που, κατά τον Φάμελλο, αποκαλύπτει προσπάθεια συγκάλυψης και καταστολής της φωνής που αποκάλυψε τις ευθύνες.
Η Τοποθέτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου
Παράλληλα, ο τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, χαρακτήρισε την απόλυση ως «πράξη πολιτικής φίμωσης και θεσμικής εκτροπής», επισημαίνοντας ότι η διοίκηση της Hellenic Train φαίνεται να ενεργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης. Τόνισε πως ο κ. Γενιδούνιας απολύθηκε όχι για παράβαση καθήκοντος, αλλά επειδή τόλμησε να μιλήσει δημόσια για τις ελλείψεις ασφαλείας και την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Η απόλυση, σύμφωνα με τον Μεϊκόπουλο, αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής της κυβέρνησης να μετατρέψει τον σιδηρόδρομο σε χώρο χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.
Η Παρέμβαση του Νάσου Ηλιούπουλου
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιούπουλος, καταδίκασε την απόλυση ως «πρακτικές μαφίας με κυβερνητικές πλάτες». Υπογράμμισε ότι ο κ. Γενιδούνιας είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα ασφαλείας πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη και είχε αγωνιστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας ενάντια στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους». Επισήμανε ότι η απόλυση συνέπεσε με την περίοδο που ανοίγει ξανά το ζήτημα των ευθυνών του πρώην υπουργού Καραμανλή και ότι τέτοιες ενέργειες μόνο θα ενισχύσουν την οργή και την αντίδραση της κοινωνίας.
- Απόλυση Γενιδούνια: Πολιτική φίμωση καταγγέλλει η αντιπολίτευση
- Νευροεπιστήμη και Ιστορία τον Μάιο στην ανοιχτή πλατφόρμα γνώσης Mathesis
- Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Εμπλοκή Ρώσων «βλέπει» η ΕΥΠ πίσω από τον ομογενή από τη Γεωργία
- Η πορεία των ΗΠΑ προς αυταρχισμό: 4 πρώην πρεσβευτές προειδοποιούν
- Peaky Blinders: Νέα Σεζόν με τη συμμορία να επιστρέφει στη δράση στη σεκαετία του ’50