Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε αναμονή της δικογραφίας που συνέταξε ο εισαγγελέας της Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθούν για το κατηγορητήριο που αφορά τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή καθώς και ενδεχομένως τον τότε υφυπουργό Μιχάλη Καραγιάννη και τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Ξιφαρά.
Ο δικαστικός λειτουργός απέστειλε τη δικογραφία την περασμένη Παρασκευή στον Άρειο Πάγο η οποία, μέσω της εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από εκεί, στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να εξεταστεί εάν ή όχι προκύπτουν αδικήματα για τους τους Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Η δικογραφία περιλαμβάνει δύο επείγοντα σημειώματα που είχαν αποσταλεί στον τότε υπουργό, με τα οποία εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και ανώτερα στελέχη του υπουργείου προειδοποιούσαν για σοβαρά κενά στα συστήματα ασφαλείας, λόγω ελλιπούς συντήρησης και μειωμένου προσωπικού.
Το επείγον σημείωμα από το 2021 «καίει» την πολιτική ηγεσία
Το υπηρεσιακό σημείωμα του Σεπτεμβρίου 2021, με διαβάθμιση προτεραιότητας «Επείγον», αποκαλύπτει ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε πως τα τρένα δεν ήταν ασφαλή, οι υποδομές ήταν εγκαταλειμμένες και προβληματικές, και η έλλειψη προσωπικού επιδείνωνε την κατάσταση. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η έλλειψη επαρκούς προσωπικού οδηγούσε σε μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ ο ΟΣΕ αδυνατούσε να εκπληρώσει βασικά καθήκοντα όπως επιθεωρήσεις και συντήρηση.
Επιπλέον, το σημείωμα αναφέρεται στα οικονομικά προβλήματα του ΟΣΕ, που επιδεινώθηκαν από την κακή σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία αρνιόταν να καταβάλει αυξημένα τέλη. Το συμπέρασμα ήταν ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο ΟΣΕ χρειαζόταν επαρκή χρηματοδότηση και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας και η τραγωδία των Τεμπών
Παρά την έγγραφη και αρμοδίως γνωστή κατάσταση, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και η τότε πολιτική ηγεσία δεν προέβησαν σε ουσιαστικές ενέργειες για την αποτροπή της τραγωδίας. Τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ γνώριζε τα προβλήματα, ο πρώην υπουργός διαβεβαίωνε στη Βουλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους.
Προανακριτική Επιτροπή και πολιτικές εξελίξεις
Με την άφιξη της δικογραφίας στη Βουλή, θεωρείται βέβαιο ότι κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προλάβει την αντιπολίτευση και να προτείνει η ίδια τη σύσταση της επιτροπής, στέλνοντας μήνυμα διαφάνειας και θέλησης να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία1.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία πιθανόν να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, με λίγες συνεδριάσεις της επιτροπής και στη συνέχεια παραπομπή στη δικαιοσύνη. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση του, αλλά εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να πέσει φως στην υπόθεση και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής τον Μάρτιο του 2024, ζητώντας ο ίδιος τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Η υπόθεση της δικογραφίας για τα Τέμπη αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και αναμένεται να πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο προς όφελος της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του δικτύου.
- Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος παραλύουν την Ιβηρική
- Παρέμβαση-Anatropi: Ποιος θα μιλήσει για την παραγωγή και την καινοτομία;
- To σπαθί του Ναπολέοντα θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι
- Το Χόλιγουντ Τιμά τον Φράνσις Φορντ Κόπολα με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς
- «Καλημέρα Ελλάδα»: Τίτλοι τέλους από τον Γιώργο Παπαδάκη για την μακροβιότερη πρωϊνή εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης