Με ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει άμεσα τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, μετά τον φονικό βομβαρδισμό του Κιέβου.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο. Δεν ήταν αναγκαία και έγιναν σε πολύ κακή χρονική στιγμή. Βλαδίμηρε, ΣΤΑΜΑΤΑ!», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, τονίζοντας ότι η συνέχιση των επιχειρήσεων θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Αιματηρή επίθεση σε κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων
Η ρωσική επίθεση, που σημειώθηκε με πυραύλους και drones, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον εννέα ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70, αποτελώντας το πιο σφοδρό χτύπημα στο Κίεβο από τον Ιούλιο της προηγούμενης χρονιάς. Η χρονική συγκυρία της επίθεσης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός βρίσκονται σε ευαίσθητη φάση.
Απειλές για δευτερεύουσες κυρώσεις και αλλαγή τόνου
Η δημόσια επίπληξη του Τραμπ προς τον Πούτιν σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου από την αμερικανική πλευρά. Ο Τραμπ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC, είχε εκφράσει «πολύ θυμωμένος» για τη στάση του Πούτιν και είχε προειδοποιήσει πως αν η Ρωσία δεν συνεργαστεί για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, θα επιβληθούν δευτερεύοντες δασμοί σε όλο το ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εάν δεν υπάρξει πρόοδος.
Διπλό μέτωπο κριτικής: Στο στόχαστρο και ο Ζελένσκι
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, κυρίως λόγω της άρνησής του να αποδεχθεί συμβιβασμό για την Κριμαία. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μια συμφωνία είναι «πολύ κοντά», αλλά η αδιαλλαξία του Κιέβου «παρατείνει αδικαιολόγητα τη σύγκρουση». Παράλληλα, έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.
Αντιδράσεις και αδιέξοδο στις συνομιλίες
Η ουκρανική πλευρά απορρίπτει κάθε πρόταση που θα νομιμοποιούσε την απώλεια της Κριμαίας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις αμερικανικές πιέσεις «προσβλητικές» και επέμεινε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι «δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη». Η διαφωνία αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες, με την αμερικανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι η υπομονή της εξαντλείται.
Το διπλωματικό σκηνικό και τα επόμενα βήματα
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών και η σκληρή ρητορική από όλες τις πλευρές δημιουργούν ένα ιδιαίτερα τεταμένο διπλωματικό περιβάλλον. Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό τον Τραμπ, φαίνεται να πιέζει τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο για άμεση κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις και σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η σπάνια δημόσια επίθεση του Τραμπ στον Πούτιν, σε συνδυασμό με τις πιέσεις προς τον Ζελένσκι, αποτυπώνει τη δυσκολία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επόμενες κινήσεις των ηγετών θα κρίνουν αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση ή νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Ουκρανίας.
- Τραγωδία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών: 36χρονος αστυνομικός αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο
- Brain Drain: : Όταν η ελπίδα περνά τα σύνορα
- Νέο Μακελειό στη Γάζα: Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι νεκροί κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα
- Θρίαμβος και Τραγωδία: Η νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν επισκιάστηκε από βίαια επεισόδια με 2 νεκρούς
- Χατζηδάκης: «Στηρίζουμε σταθερά την επιχειρηματικότητα – Προχωρούν κρίσιμα έργα στη Δυτική Ελλάδα»