Απανωτοί σεισμοί έχουν γίνει μέσα σε λίγη ώρα στην Τουρκία. Η τελευταία δόνηση ήταν 5,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου (EMSC). Ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχτσελιεβλέρ στην Κωνσταντινούπολη.
Είχε προηγηθεί σεισμός 6,2 Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο 39 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μπούγιουκτσεκμετζε στην Κωνσταντινούπολη και εστιακό βάθος στα 6 χλμ.
Ο πρώτος σεισμός ήταν 4 Ρίχτερ, 43 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ στην Κωνσταντινούπολη και ήταν επίσης επιφανειακός, με εστιακό βάθος στα 16 χλμ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο (EMSC) ο σεισμός είχε επίκεντρο 40 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά της πόλης Μπούγιουκτσεκμετζε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 12 χλμ.
Η αρχική δόνηση, με επίκεντρο τη Θάλασσα του Μαρμαρά κοντά στη Σηλυβρή, σημειώθηκε νωρίτερα την ημέρα, σημειώνοντας ως ασήμαντο συμβάν. Το AFAD ανέφερε το μέγεθός του ως 3,9, ενώ το Παρατηρητήριο Kandilli το αναβάθμισε ελαφρώς σε 4,0, αντανακλώντας μικρές αποκλίσεις που είναι κοινές στις σεισμικές μετρήσεις.
Ο επακόλουθος σεισμός 6,2 Ρίχτερ, επίσης ανοιχτά του Σηλυβρίου, αύξησε το άγχος στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που εδώ και καιρό προετοιμάζεται για σεισμική δραστηριότητα λόγω της γειτνίασής της με μεγάλα ρήγματα. Η ταχεία ανακοίνωση της AFAD επιβεβαίωσε την ένταση και το μικρό βάθος του σεισμού, ενισχύοντας τον αντίκτυπό του σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση, με το AFAD και τους τοπικούς αξιωματούχους να αξιολογούν πιθανές ζημιές. Η Κωνσταντινούπολη, όπου ζουν πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μετασεισμούς, δεδομένης της ιστορίας των καταστροφικών σεισμών.
Σχετικά περιορισμένες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις του σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.
Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για την ανάγκη αυξημένης προσοχής στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας τη μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «φυσικά απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη Βασιλεύουσα», ενώ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας στον κόσμο που να μην θεωρεί βέβαιο ότι στην Κωνσταντινούπολη θα σημειωθεί ισχυρός σεισμός στο μέλλον.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται εντός της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε ένα από τα πιο ενεργά σεισμικά τόξα της περιοχής, καθώς αποτελεί συνέχεια του γνωστού ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο ρήγμα της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου, το οποίο αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και διέρχεται από θαλάσσιες περιοχές νότια της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, αλλά και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Αν και τόνισε ότι η πιθανότητα να επηρεαστεί η ελληνική πλευρά είναι πολύ μικρή, δεν παύει να είναι υπαρκτή, επισημαίνοντας την ανάγκη για παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο.
Η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη ζώνη παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γεωδυναμικών ινστιτούτων και των επιστημόνων, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά και ενεργά σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής.