Σε νέα προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ασκώντας σκληρή κριτική στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άγκυρας, «ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο». Η τουρκική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τους ελληνικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».
Η ανακοίνωση επαναφέρει την πάγια τουρκική θέση για τις κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παρόχθιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων». Παράλληλα, η Τουρκία δηλώνει «πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα» σε ζητήματα που άπτονται του Αιγαίου.
Ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει ότι «οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων δεν θα έχουν νομικές συνέπειες» και επισημαίνει πως η χώρα διατηρεί τη θέση ότι απαιτείται «ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων» με βάση «το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την καλή γειτονία».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023 για τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, την οποία, κατά την τουρκική πλευρά, επιθυμούν να τηρούν και οι δύο χώρες.
Η Άγκυρα καταλήγει αναφέροντας ότι έχει διαβιβάσει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στην UNESCO και στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως απόπειρα διεθνοποίησης των τουρκικών διεκδικήσεων.
Η αντίδραση της Αθήνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η τουρκική ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες επιχειρούν να διατηρήσουν δίαυλο επικοινωνίας και να εδραιώσουν ένα πιο ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην ομαλοποίηση των σχέσεων.