Η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή, της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και εκπροσώπων των κομμάτων.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στα Διοικητικά Δικαστήρια, τα οποία λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια και επισήμανε ότι πάνω από 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για επισκευές, ενώ το δικαστικό μέγαρο του Πειραιά θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2026.
Σχετικά με τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων, ο κ. Αλεξανδρής, ανέφερε ότι από τους 9.500 δικαστικούς υπαλλήλους έχουν μείνει 6.000 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαστηρίων, ενώ στην επίλυση του προβλήματος θα συμβάλει μέσα σε σύντομο χρόνο και η Δικαστική Αστυνομία. Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής είπε ότι οι δικαστές θα απαλλαχθούν από το βάρος της διοίκησης, συντήρησης και επισκευής των δικαστικών κτιρίων, καθώς μετά από διαγωνισμό θα προσληφθούν στα δικαστήρια μάνατζερ.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ψ κατά τον χαιρετισμό της, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Οι δικαστές όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, διαθέτουν τα ισχυρά συνταγματικώς κατοχυρωμένα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την έννοια του κράτους δικαίου και αποτελούν εγγύηση για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.
Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι οι Έλληνες δικαστές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο ανεξαρτησίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει όμως να συγχέεται η ανεξαρτησία της στη δικαστική μας κρίση με το ανεξέλεγκτο των ενεργειών και των παραλείψεων μας».
Ακόμη, η κυρία Κλάπα αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 47η θέση μεταξύ των 142 χωρών παγκοσμίως και στην 29η θέση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έκθεση World Justice Project) από πλευράς προβλημάτων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «γίνεται σαφές ότι για την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου δεν εξετάζεται μόνο η ταχύτητα ή η παραγωγικότητα των δικαστηρίων, αλλά και η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων».
Επομένως, συνέχισε, «δεν μιλάμε για μια βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων, όπως κάποιοι φοβούνται ή προσχηματικά επικαλούνται, αλλά για μια αποτελεσματική Δικαιοσύνη, που αναμφισβήτητα θα τηρεί όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου» και προσέθεσε:
«’Αλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε, ο εύλογος χρόνος απονομής Δικαιοσύνης δεν είναι κάποια αυθαίρετη απαίτηση, αλλά αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, όπως απαιτεί η ΕΣΔΑ και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα και η αλήθεια αυτή έχει ειπωθεί επανειλημμένα».
Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε: «Κατά τη διαδικασία της αυτοκριτικής και της προσπάθειας βελτίωσής μας, ως δικαστικών λειτουργών, οφείλουμε να αποφύγουμε τον συντεχνιασμό, τον ατομισμό, τη συνωμοσιολογία, τη μετάθεση ευθύνης, τον επιθετικό δημόσιο λόγο για τους λοιπούς μετόχους του προβλήματος, την εμμονική αντίθεση σε οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό, την πεισματική άρνηση να απομακρυνθούμε από στερεότυπα και κρατούντα επί δεκαετίες, με βάση δεδομένα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία όλοι μας επικρίνουμε, αλλά το έχουμε συνηθίσει γιατί μας “ βολεύουν” και κυρίως γιατί αποτελούν την εύκολη και ασφαλή δικαιολογία για τις παθογένειες μας».
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, κατά το σύντομο χαιρετισμό της, επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το μεγάλο βάρος της παράλληλης υπηρεσιακής απασχόλησης που έχουν οι διοικητικοί δικαστές, ενώ ανέφερε ότι το κόστος των δικαστικών εξόδων στη χώρας μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμη, η κυρία Νίκα αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόβλημα των Διοικητικών Δικαστηρίων, εκτός των Αθηνών, όπως και στο φαινόμενο που παρατηρείται στην επαρχία για τη μη ανταπόκριση στο αίτημα επαφής-συνάντησης με του δικηγόρους.
Στη συνέχεια, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ιωάννης Συμεωνίδης ανέφερε ότι στην εκπνοή του περασμένου έτους (31.12.203) οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια ανερχόντουσαν στις 107.000, αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων, αλλά και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων.
Ωστόσο στην επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων συνέβαλε ουσιαστικά η κατά 50% μείωση των εισαγομένων υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, προσέθεσε.
Ακόμη, ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στους προσδιορισμούς των πρωτοείσακτων υποθέσεων, ενώ τόνισε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε ενδογενείς λόγους. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, για τις ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων και για αρνητική κτιριακή υποδομή που υπάρχει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, αναφερόμενος στο θέμα της δικαστικής ανεξαρτησίας, τόνισε:
«Θεωρώ ως κίνδυνο, σοβαρό μάλιστα, για την Δικαστική Ανεξαρτησία, την θεσμική απαξίωση του Δικαστικού Σώματος, μέσω του τρόπου που αντιμετωπίζουν διαχρονικά, τύπος και κόμματα, τα θέματα των αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών και των συντάξεών τους. Είμαστε η μοναδική Χώρα στην Ε.Ε. που θεσπίστηκε Ειδικό Δικαστήριο για την εκδίκαση των σχετικών διαφορών και, αν και η νομολογία του αποδείχτηκε πιο τολμηρή από τις δικές μας αποφάσεις στα σχετικά ζητήματα, απαλλάσσοντάς μας από το βάρος ότι δικάζουμε “τα του οίκου μας”, δεν μπορώ να πω ότι από το 1964 και μετά υπήρξε οποιαδήποτε Κυβέρνηση που να νομοθέτησε για τα θέματα αυτά, με δική της πρωτοβουλία. Αντίθετα, έχουμε δει και Υπουργούς να μας κουνάνε το δάχτυλο, γιατί, δήθεν, δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν “και πιο φτωχοί από εμάς” και δεν λαμβάνουμε, δήθεν, υπόψη μας, τα όρια του Κρατικού προϋπολογισμού».
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Ο κ. Δανιάς επισήμανε την αναγκαιότητα κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Χώρας μας και η έξοδος από τους καταναγκασμούς της περιόδου των Μνημονίων, μας επιτρέπει να θέσουμε και ένα αίτημα οικονομικής φύσεως που αφορά όλο τον Δημόσιο Τομέα: Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ποσοστού 2% επί των αποδοχών μας που επιβάλλεται για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όταν η ανεργία βαίνει καθοδικά και κάτω από το 10%, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, έναντι του 25% που ήταν πριν από 10 έτη, θεωρούμε ότι η επιβάρυνση αυτή δεν έχει, πλέον, νόημα ύπαρξης και θα πρέπει να καταργηθεί και προς τούτο ζητούμε την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων».
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην Διοικητική Δικαιοσύνη, ο κ. Δανιάς, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Για το μεγάλο θέμα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι δεν αφορά, πλέον, το ζήτημα αυτό τα Διοικητικά Δικαστήρια. Πράγματι, στα περισσότερα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία οι νέες υποθέσεις προσδιορίζονται στο ένα έτος ή και νωρίτερα, ενώ και στο Δ. Πρωτοδικείο Αθηνών που είναι το πιο επιβαρυμένο και αντιμετωπίζει τις ανεπάρκειες της κεντρικής Διοίκησης σχετικά με την έγκαιρη αποστολή των φακέλων (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο e-E.Φ.Κ.Α), ο χρόνος αυτός φτάνει στα 2 έτη, με καθοδική, όμως, και εδώ τάση» και προσέθεσε:
«Θεωρούμε ότι είμαστε πλέον σε θέση να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί, με στοχευμένη μεταφορά υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να επιταχυνθεί συνολικά η απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης».
- Μαρκ Ρούτε: Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
- Χρηματοδοτική Στήριξη για την Υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
- Κώστας Καραμανλής: «Εύλογες και υπαρκτές είναι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα»
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Βρέθηκαν όπλα, μάσκες και σχεδιαγράμματα – Συνελήφθη η 30χρονη το απόγευμα της Δευτέρας
- Μασκ: Oι νικητές της προσφοράς του 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς ψηφοφόρους δεν είναι τυχαίοι