Εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας επιστρατεύουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το Blοomberg.
Η NSO Group και η Candiru, οι οποίες βρίσκονται σε μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ, καλούνται να αναβαθμίσουν γρήγορα τις ικανότητές τους σε κατασκοπευτικό λογισμικό για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν θέσει οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας και έναν αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης που επικαλείται το Bloomberg.
Οι εταιρείες αυτές, μαζί με αρκετές άλλες εταιρείες λογισμικού, συνεργάζονται στα αιτήματα και προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες τους δωρεάν, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν από το μέσο επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να σχολιάζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Candiru είναι έτοιμη να συνδράμει την πολεμική προσπάθεια με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε πρώτη τη συμμετοχή των εταιρειών αυτών, δήλωσε ότι οι εταιρείες παρακολούθησης Rayzone και Paragon βοηθούσαν επίσης.
Αν και το Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ δημοσίως τους δεσμούς του με την NSO και την Candiru, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απέλυσαν ορισμένους από τους υπαλλήλους τους από τη στρατιωτική εφεδρεία μετά την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ στις εταιρείες αυτές επειδή βοηθούσαν αυταρχικά καθεστώτα να παρακολουθούν δημοσιογράφους και αντιφρονούντες.
Ποιες άλλες κυβερνήσεις του έχουν χρησιμοποιήσει
Το λογισμικό Pegasus της NSO πωλείται σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να παραβιάζουν κινητά τηλέφωνα και να καταγράφουν κρυφά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου. Η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab και το Forensic Architecture in 2021 κατέγραψαν τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις για τη στοχοποίηση επικριτών της κυβέρνησης σε χώρες όπως η Ρουάντα, το Τόγκο, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ινδία.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη μαύρη λίστα την NSO και την Candiru εκείνο το έτος, απαγορεύοντας τους να λαμβάνουν συμβόλαια εξαγωγών από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό οδήγησε το Ισραήλ να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών στις οποίες θα μπορούσαν να πωληθούν νόμιμα αυτές οι τεχνολογίες.
Τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα με τον Gabi Siboni, συνταγματάρχη των εφέδρων και εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στρατιωτικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ σχετίζεται με τον επιθετικό κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Siboni. «Αναμένω ότι θα διατεθεί περισσότερος προϋπολογισμός σε αυτόν τον τομέα».
Οι όμηροι καθυστερούν τη χερσαία επιχείρηση
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι, βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Ενώ το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων, η βία των αιφνιδιαστικών επιθέσεων αυτού του μήνα έχει οδηγήσει σε ευρεία υποστήριξη για μια εισβολή. Οι δυτικές κυβερνήσεις πιέζουν για περισσότερες διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε την Τετάρτη την ασφάλεια των ομήρων ως έναν από τους λόγους για τους οποίους ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διακόψει μια χερσαία επίθεση.
Το Ισραήλ έχει συζητήσει τις δυνατότητες διάσωσης ομήρων με άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προσφέρει πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τον τρόπο απεγκλωβισμού των ανθρώπων εάν οι διπλωματικές προσπάθειες μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου αποτύχουν.
Από τους ομήρους, περισσότεροι από τους μισούς έχουν ξένα διαβατήρια, μεταξύ των οποίων γεωργικοί εργάτες, επισκέπτες και άτομα με διπλή υπηκοότητα. Τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί από την έναρξη των μαχών.