Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, , ισχυρίζεται ότι τα όπλα που παρέχονται στην ουκρανική κυβέρνηση, την οποία περαιτέρω περιγράφει ως «νεοναζιστικό καθεστώς», χρησιμοποιούνται ενεργά στη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες της διάδοσης των όπλων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν δρόμο παρόμοιο με εκείνον που άφησαν πίσω οι Αμερικανοί μετά την αναχώρησή τους από το Αφγανιστάν, οδηγώντας τελικά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη ευρισκόμενα στα πρόθυρα ανάφλεξης.
Προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το πώς θα έφταναν τα υποτιθέμενα όπλα στη Μέση Ανατολή, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε ότι «οι διεφθαρμένες αρχές της Ουκρανίας συμμετείχαν στο παράνομο εμπόριο όλων όσων έλαβαν, όπως έκαναν στο παρελθόν» υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο έκλεψε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, τρόφιμα και διάφορα υλικά, εκμεταλλευόμενο κάθε ευκαιρία.
Σύμφωνα με το αφήγημα του, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, προβλέποντας την εμφάνιση πυραύλων, αρμάτων μάχης και πιθανώς ακόμη και αεροσκαφών από το Κίεβο στη μαύρη αγορά. Ωστόσο, ο Ρώσος αξιωματούχος δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.
Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν έχει πληροφορίες που να υποδηλώνουν, τουλάχιστον, ότι τα όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία έχουν καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Μόσχα, Alexander Ben Zvi, απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ξεκάθαρα στο πρακτορείο TASS: «Δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες». Με διπλωματικό σαρκασμό, πρότεινε ότι τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να αναζητηθούν από μέρη πιο κοντά στη Χαμάς, όπως η ρωσική πλευρά.
Παρά τις δηλώσεις “φωτοβολίδες” του Μεντβέντεφ και άσχετα απο αυτές υπάρχουν φωνές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που απαιτούν έρευνα για την ταυτοποίηση τυχόν όπλων που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και πιθανώς χρησιμοποιούνται από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, χωρίς να γίνεται βέβαια καμία αναφορά στην Ουκρανία.
Οι αναλυτές ασφαλείας εφιστούν την προσοχή στην αφήγηση του Κρεμλίνου. Αυτή αποσκοπεί αφενός να εντυπωσιάσει το δυτικό κοινό προκειμένου να δημιουργήσει εμπόδιο στη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, δημιουργώντας και αποθαρρύνοντας την ουκρανική κοινωνία που φοβάται ότι η χώρα θα χάσει αυτή την υποστήριξη, και αφετέρου έχει ως σκοπό να πείσει το εγχώριο ρωσικό κοινό ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας αγνοούνται όλο και περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα.
Πηγή: defenseromania.ro