«Είναι ένας πολύ άσχημος Σεπτέμβριος. Το χτεσινό και το σημερινό φαινόμενο δεν φτάνει στα επίπεδα που έφτασε ο Ντάνιελ (Daniel), ο οποίος πραγματικά ήταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο από πλευράς έντασης και ποσότητας βροχόπτωσης, όμως βλέπουμε ότι πάλι -μετά από λίγο καιρό- έχουμε ένα πολύ έντονο φαινόμενο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Mιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.
Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» ο επιστήμονας που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο περιβάλλον δήλωσε ότι η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάσει στην περίοδο επανάληψης των καταιγίδων αλλά και στα έργα που πρέπει να γίνουν για να αποτραπούν ανάλογα συμβάντα.
«Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί. Υπάρχουν οι επίσημοι χάρτες που αφορούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, οι οποίοι έχουν εκδοθεί την προηγούμενη δεκαετία. Είναι μια καλή αρχή να ξεκινήσουμε από εκεί», τόνισε ο κ. Διακάκης.
Μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών στην Αττική
Αναφορικά με το ποια περιοχή χρειάζεται πιο σύντομα παρεμβάσεις από την Πολιτεία για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων υποστήριξε ότι η Θεσσαλία που έχει βυθιστεί κάτω από το νερό δεν είναι η προτεραιότητα καθώς «στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλες περιοχές με πλημμυρικό κίνδυνο. Στην Αττική έχουμε πολλά ζητήματα λόγω και των έντονων ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Όλη η Ελλάδα χρήζει προσοχής σε σχέση με τους κινδύνους αυτούς», σημείωσε ο ειδικός στις φυσικές καταστροφές
«Όταν βλέπουμε ένα σπάνιο γεγονός, λέμε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει κατά μέσο όρο μια φορά στα 200 – 300 χρόνια» δήλωσε προσθέτοντας όμως ότι κάθε χρόνο αυτή η σπάνια πιθανότητα να επιβεβαιωθεί.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα πρέπει σιγά σιγά, με όσα εργαλεία έχουμε και όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να προσαρμοστούμε σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε χώρο στο νερό. Είναι βέβαια τεχνικά δύσκολο, χρειάζεται χρόνο, δεν γίνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όμως θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Διακάκης.
Σύμφωνα με τον ειδικό θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πρέπει να προσαρμόσουμε τα σπίτια μας, τις υποδομές μας σε αυτά τα ακραία φαινόμενα τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά. Και όπως πρόσθεσε σε περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές και από φωτιές όπως, για παράδειγμα, η Βόρεια Εύβοια, το πρόβλημα δεν τελειώνει με το σβήσιμο της φωτιάς.
Θα πρέπει να δούμε τα ποτάμια ως σύνολο
«Έχουμε μια πορεία μπροστά μας, μια μάχη σε σχέση με τη διάβρωση, σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις κατολισθήσεις» δήλωσε ο κ. Διακάκης.
Σχολιάζοντας την υπερχείλιση ποταμών και το σπάσιμο των αναχωμάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες Daniel και Elias ο επίκουρος καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να τα δούμε ως σύνολο και λεκάνη απορροής.
«Αυτό που συμβαίνει στα ποτάμια μετά από μια βροχή έχει να κάνει με το τι συμβαίνει γενικότερα σε όλη τη λεκάνη απορροής από ψηλά, δηλαδή στα βουνά μέχρι και την εκβολή. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια εύστοχη παρέμβαση» δήλωσε.
Δεν παρέλειψε να πει ότι χρειάζονται έργα ορεινής υδρονομίας και έργα στους κάμπους και τις εκβολές των ποταμών.