Οι αναφορές κάνουν λόγο για 11 νεκρούς με τον φόβο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί την ίδια ώρα που αγνοούνται 4 άτομα. Στα 12 μέτρα έχει φτάσει η στάθμη του Πηνειού, με την κατάσταση να είναι άκρως ανησυχητική για ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Μάχη με τα νερά του Πηνειού δίνουν, το Σάββατο (09/09), οι Αρχές στη Λάρισα καθώς ο ποταμός έχει υπερχειλίσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολοκληρωτικά η πόλη του θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος επλήγη σφοδρότατα από την κακοκαιρία Daniel.
Αναλυτικά, στο χωριό Γιαννούλη, οι διασώστες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία. Αξιοσημείωτο είναι πως η στάθμη του Πηνειού ολοένα και ανεβαίνει και μέχρι στιγμής έχει φτάσει στα 12 μέτρα. Μάλιστα, έγιναν άλλοι επτά απεγκλωβισμοί πολιτών οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος με τη βοήθεια των διασωστών και έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες σε υψηλά σημεία χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.
Οι πολίτες μεταφέρονται είτε στο γυμναστήριο της Λάρισας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλείσει οι ίδιοι, καθώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την τύχη τους. Υπάρχει παντελής απουσία από τα κλιμάκια του Δήμου, όπως παρατηρείται και έχει ήδη καταγγελθεί από πολλούς πολίτες.
Αγωνία για τους αγνοούμενους
Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Κεντρική Ελλάδα αφού έχει πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel και ολόκληρα χωριά να έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα. Από τα σημεία που βρέθηκαν στο «μάτι» της φονικής κακοκαιρίας, δεν έχει μείνει τίποτα αλώβητο και έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές. Ο θλιβερός απολογισμός είναι τουλάχιστον 11 νεκροί, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα επιχειρήσεις σε χωριά που έχουν «βουλιάξει» στο νερό.
Ο επίσημος αριθμός των αγνοούμενων είναι 4, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι άγνωστος. Την ίδια ώρα, σε ορισμένα χωριά υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι άνθρωποι για τρίτη ημέρα, ενώ πραγματοποιούνται απεγκλωβισμοί με πλωτά μέσα και ελικόπτερα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 7.000 κλήσεις και έχει καταφέρει να ανταποκριθεί μόλις σε περίπου 2.500.
Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος της Λάρισας
«Κομμένη» στα δύο η χώρα αφού τα πλημμυρικά επεισόδια που παρατηρούνται στη Θεσσαλία και δη στη Λάρισα, ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.
Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).
Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.
Τουλάχιστον 1.200 σπίτια μέσα στο νερό
Συγκλονιστικά είναι όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 1.200 σπίτια έχουν βουλιάξει στο νερό μετά τις σφοδρές πλημμύρες, ενώ μόνο στη Φαρκαδόνα «χάθηκαν» στα λασπόνερα τουλάχιστον 70. Στην περιοχή συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί πολιτών με βάρκες ή και ελικόπτερα, αφού ολόκληροι οικισμοί «πνίγηκαν» με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη στη Θεσσαλία
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.


Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντώνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, «βγαίνει» στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από τις Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και, επίσης, κατευθύνονται στον Πηνειό. Όλοι αυτοί οι 4 ποταμοί συναντώνται μεταξύ τους και, πριν από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.
«Παρότι οι συνάδελφοι μεταφέρουν τους φόβους των σωστικών συνεργείων, στα νοσοκομεία βρίσκονται μόνο οι καταγεγραμμένοι νεκροί», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας και φιλοξενίας των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Το Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί με προβλήματα στην υδροδότηση
«Το νοσοκομείο διαθέτει δεξαμενή που φροντίζουν συνεχώς να γεμίζει νερό με υδροφόρες. Πρόβλημα υπάρχει με το πόσιμο νερό. Είναι ελάχιστο το εμφιαλωμένο νερό που διαθέτουν. Επιτακτική ανάγκη προμήθειας εμφιαλωμένου νερού, όπως λένε οι εργαζόμενοι. Γίνονται τα απολύτως έκτακτα χειρουργεία. Νοσηλεύονται πλημμυροπαθείς με ελεγχόμενα προβλήματα υγείας σε ειδική πτέρυγα ανακαινισμένη. Φιλοξενούνται αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς και ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα σπίτια τους ή έχουν καταστραφεί».
Το Νοσοκομείο Καρδίτσας
«Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, γίνεται πρώτα η διαλογή των διασωθέντων στο γήπεδο όπου προσγειώνονται τα ελικόπτερα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Για το σκοπό αυτό, μεταφέρθηκαν υγειονομικοί από τη Λάρισα με ελικόπτερο. Στο νοσοκομείο, νοσηλεύονται πλημμυροπαθείς με χρόνια προβλήματα υγείας περί του 50. Άνοιξαν τη Σχολή και την Ψυχιατρική κλινική για να χωρέσουν οι ασθενείς».
Το Νοσοκομείο Τρικάλων
«Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, μεταφέρθηκαν 8 ασθενείς με κορονοϊό από ιδιωτική μονάδα αποκατάστασης που πλημμύρισε, χωρίς προσωπικό και φάρμακα. Απαράδεκτο! Αναμένονται και άλλοι 4 ασθενείς. Άμεσα πρέπει να στείλουν προσωπικό».
Το Γενικό & το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
«Το Γενικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύουν πλημμυροπαθείς με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πανεπιστημιακό Λάρισας διαθέτει ελικοδρόμιο σημαντικό για τη περίσταση. Φιλοξενούνται αρκετοί διασωθέντες πλημμυροπαθείς που δεν έχουν πού να πάνε».
Το Κέντρο Υγείας Παλαμά
«Το Κέντρο Υγείας Παλαμά έχει δύο μέτρα νερό. Στο Γυμναστήριο της πόλης, υπάρχει γιατρός και νοσηλευτής χωρίς, φυσικά, μηχανήματα. Χάος!».
Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας
«Στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, φιλοξενούνται δυο ασθενείς με χρόνια προβλήματα. Με όχημα της πυροσβεστικής μεταφέρθηκε επιπλέον ιατρικός εξοπλισμός για κάλυψη τυχόν αναγκών.
Συγχαρητήρια αξίζουν στο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλίας, που βρίσκονται νυχθημερόν στα νοσοκομεία οικειοθελώς, ενώ έχασαν περιουσίες, πλημμύρισαν τα σπίτια τους, αγνοούνται δικοί τους άνθρωποι! Να θυμίσουμε ότι είναι το τρίτο κακό που συμβαίνει στην περιοχή σε σύντομο χρονικό διάστημα: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες», καταλήγει στην ενημέρωσή του ο κ. Μ. Γιαννάκος.