Οφειλέτες και συνυπόχρεοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας μετά το πέρας της προθεσμίας ένταξής τους στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων.
Υπουργείο εθνικής οικονομίας και ΑΑΔΕ αλλάζουν τα δεδομένα και πλέον όλοι οι οφειλέτες θα παρακολουθούνται όχι με χειρόγραφα αρχεία αλλά με ηλεκτρονικά βιβλία. Σε αυτά θα εγγραφούν και οι συνυπόχρεοι οι οποίοι θα παρακολουθούνται επίσης από την εφορία στην περίπτωση που οι αρχικοί οφειλέτες αρνηθούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Παράλληλα, όμως και όσοι έχουν λαμβάνειν από την εφορία θα διαπιστώσουν άμεσα ότι οι επιστροφές φόρων θα γίνονται ταχύτερα, ενώ στόχος είναι να μηδενισθεί το στοκ των εκκρεμών επιστροφών άνω των 90 ημερών.
Όπως προκύπτει από την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η φορολογική οφειλή ή απαίτηση του φορολογούμενου για μία ή περισσότερες χρήσεις, περιόδους ή υποθέσεις δεν θα πρέπει, πλέον, να εγγράφονται σε χειρόγραφους καταλόγους αλλά να καταχωρίζεται ως εισπρακτέο ή επιστρεπτέο ποσό στα παρακάτω κατά περίπτωση ηλεκτρονικά βιβλία:
– Εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ή εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών. Σε αυτό καταχωρίζονται κατά αναλυτικό λογαριασμό εσόδου τα ποσά των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται, που εισπράττονται και που διαγράφονται.
– Παραλαβής και βεβαίωσης εισπρακτέων εσόδων, όπου καταχωρίζονται τα ποσά των φορολογικών οφειλών με βάση τον εκτελεστό τίτλο.
– Επιστροφών και διαγραφών, στο οποίο καταχωρίζονται τα ποσά που κατά περίπτωση διαγράφονται ή επιστρέφονται.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει χρέη ύψους 2,3 δισ ευρώ αφού συνυπολογιστούν εισπράξεις και διαγραφές. Το συνολικό πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο υπολογίζονται 78,7 δισ ευρώ, αλλά είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν 15- 18 δισ ευρώ από αυτά.
Όπως προαναφέρθηκε η εφορία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πέρα από τα στοιχεία που αφορούν στους βεβαιωμένους φόρους, τα προσωπικά στοιχεία των φορολογούμενων, τα πρόστιμα, τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υπάρχουν, στα νέα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να καταχωρούνται τα τυχόν αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα- εφόσον είναι γνωστά- και οι ΑΦΜ τους με τα αντίστοιχα ποσά για τα οποία ευθύνονται.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για τα χρέη προβλέπει την αποτελεσματική διαχείρισή τους μέσω προτεραιοποίησης με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, την περιοδική αξιολόγηση των οφειλετών, τη χρήση του συστήματος Eispraxis, την ενημέρωση των οφειλετών με στόχο και την αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης. Στο ταμείο θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ από τα παλιά χρέη και το 31% των φρέσκων οφειλών.
- ΕΣΗΕΑ: “Στηλιτεύουμε τη μαζική άσκηση αγωγών του Αριστείδη Φλώρου εναντίον Μέσων Ενημέρωσης”
- Νταρόν Ατζέμογλου: Τεχνητή νοημοσύνη, γήρανση του πληθυσμού, κλιματική αλλαγή και κρίση της δημοκρατίας θα καθορίσουν το μέλλον
- Νικόλας Σεβαστάκης: Ένα κεντροαριστερό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τους ανθρώπους άνω των 65
- Κιβωτός του Κόσμου: Ενοχή π. Αντωνίου και πέντε κατηγορουμένων ζήτησε η Εισαγγελέας
- Economist – Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη: Αναγκαία η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας