Κολομβία: Η κυβέρνηση πήρε πίσω την αύξηση φόρων μετά από τεράστιες, μαζικές διαμαρτυρίες

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβερνητικής πρότασης για τη φορολογική «μεταρρύθμιση».

Πρόκειται για έναν ακόμη γύρο κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες στη χώρα, που έχει οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και τον θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων.

Συνδικάτα και πολλές ακόμη επαγγελματικές ομάδες και συλλογικότητες ξεκίνησαν τις πορείες ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη, απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε να αποσύρει την κατ’ευφημισμόν φορολογική μεταρρύθμιση, που προέβλεπε αύξηση στην άμεση και έμμεση φορολογία, σε αγαθά και υπηρεσίες, σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στο Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σημειώθηκαν οι πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, με το συντονιστικό των διαδηλωτών να κάνει λόγο για 6 νεκρούς στις συμπλοκές με την αστυνομία, ενώ καταγράφηκε ο θάνατος ενός ακόμη ανθρώπου στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες πολίτες, αλλά και πολλοί αστυνομικοί.

Από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου / Reuters / Luisa Gonzalez
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για υποθέσεις αστυνομικής κακοποίησης στο Κάλι, με τοπικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δηλώνουν ότι σημειώθηκαν έως και 14 θάνατοι. Ο πρόεδρος Ντούκε σημείωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να εμπλακεί και ο στρατός για να «διασφαλίσει την τάξη», όπως υπογράμμισε σε διάγγελμά του.

Παρά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τη διατήρηση της πιστοληπτικής της ικανότητας και τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων», με οικονομικούς αναλυτές να σημειώνουν ότι το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ντούκε έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και να μην αποκλείουν την δανειακή εμπλοκή του ΔΝΤ στη χώρα.

 

Πηγή: www.rosa.gr

About Author