Αναβάλλεται προς το παρόν η εγκατάσταση των πρώτων ομάδων της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Αναβάλλεται προς το παρόν η εγκατάσταση των πρώτων ομάδων της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία είχε προαναγγελθεί προ μηνός από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χρέωναν την αναβολή αυτή στο υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ολοκληρώσει το Προεδρικό Διάταγμα και τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημιακών χώρων, τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να γίνουν. Άλλωστε στο Προεδρικό Διάταγμα αναμενόταν να οριστούν λεπτομερώς ζητήματα λειτουργίας των ομάδων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαρτίου ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε προαναγγείλει πως “οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο».

Επιπλέον, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης στο πλαίσιο της προκήρυξης για τις 1.000 οργανικές θέσεις ειδικών φουρών που συστήνει ο ίδιος νόμος για τις ομάδες της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Εκτός πραγματικότητας ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί συνεχίζουν οι φοιτητές τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια κατά του νόμου Κεραμέως, που μετατρέπει τα ΑΕΙ σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα.

«Είναι επαναστατική γυμναστική αυτή, για να κρατιόμαστε σε εγρήγορση» υποστήριξε προκλητικά ο Αγγ. Συρίγος για το κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια. «Ξεκίνησε από το Μετσόβιο και συνεχίστηκε στο Αριστοτέλειο, μετά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και στο πανεπιστήμιο Πειραιώς» ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Ο υφυπουργός Παιδείας, θέλοντας να λοιδορήσει τους φοιτητικούς αγώνες, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «μια μικρή ομάδα ατόμων, κάποιοι μπορεί να μην ήταν φοιτητές», που απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. «Είχαμε και καταλήψεις, στο Μετσόβιο πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ζημιές» έσπευσε να εκτιμήσει.

Για τον Αγγ. Συρίγο, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι χωρίς νόημα επειδή… δεν έχει μπει ακόμη στα ιδρύματα η αστυνομία. «Ο νόμος προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχει και φοιτητές τώρα».

Σε ό,τι αφορά την πρακτική άσκηση των φοιτητών, που έχει «παγώσει» λόγω της πανδημίας, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφέρει αόριστα ότι έχουν εξασφαλιστεί εμβόλια για όσους φοιτούν σε σχολές υγείας και θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Είπε δε ότι θα χρειαστούν γύρω στις 50.000 εμβόλια για την κάλυψη των φοιτητών αυτών και των καθηγητών τους.

Ωστόσο, πιάστηκε αδιάβαστος για το ποιο εμβόλιο προβλέπεται γι’ αυτούς, αφού υποστήριξε αρχικά ότι τα εμβόλια για τους συγκεκριμένους φοιτητές «συνήθως εξασφαλίζονται από το περίσσευμα των εμβολίων». Φάνηκε έτσι να μην έχει ιδέα ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους φοιτητές.

«Για τους υπόλοιπους φοιτητές που κάνουν πρακτική έχουμε ζητήσει self-tests» ανέφερε ακόμη ο υφυπουργός.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κατακτήριες, ο Αγγ. Συρίγος ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. «Θα πρέπει να περιμένουμε μετά το Πάσχα να δούμε τι θα γίνει. Δεν ματαιώνονται, έτσι όπως φαίνεται προβλέπω ότι θα έχουμε δύο φορές κατατακτήριες φέτος, αλλά περιμένουμε ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε.

About Author